11 °C Budapest

Financial Times: katasztrofális következményei lehetnek egy jelentős forintgyengülésnek

Pénzcentrum
2005. október 20. 08:29

A tekintélyes brit üzleti napilap tegnapi száma a magyar devizahitelezés jelentős felfutásában rejlő kockázatokkal foglalkozott, egy autóhitel konkrét forintbeli, illetve svájci frankbeli törlesztő részletein keresztül bemutatva, hogy a magyarok miért inkább a devizában való eladósodást választják. A cikk szerint a jelenlegi költségvetési és folyó fizetési mérleg hiány mellett a forint/svájci frank, illetve forint/euró árfolyam stabilitását feltételezni "nem túl bölcs dolog".


A Financial Times szerint a magyar gazdaság egyensúlytalansága miatt a forint elképzelhető, hogy jelentősen leértékelődik, ami katasztrofális következményekkel járhat a devizában eladósodottak számára (megugró havi törlesztő részletek forintban). Ennek az egész nemzetgazdaságra, illetve a bankrendszer stabilitására való visszahatására a jegybank nyomatékosan felhívta a figyelmet legutóbbi pénzügyi stabilitási jelentésében.

A cikk szerzője szerint különösebben nem is lenne gond, hogy a háztartások hitelállományán belül a deviza aránya már 25% közelébe emelkedett, ha a kormány sikerrel járna az államháztartási hiány lefaragásában. Ez azonban az elmúlt években nem így történt, sőt az utóbbi hetekben jelentős hiány felfelé-módosításokat jelentettek be. A magas államháztartási és folyó fizetési mérleg hiányt ugyanakkor valahogy finanszíroznia kell az országnak (fokozottan rászorulunk a külföldi finanszírozásra), amely ugyanakkor alááshatja a forint euróval szembeni árfolyamát.

A Financial Times szerint a kormány szóbeli törekvései ellenére nem lesz képes 2008-ra a kitűzött 3% alá csökkenteni a GDP arányában az államháztartási hiányt, és 2012-re, vagy későbbre fogja halasztani az euró-bevezetés céldátumát.

PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Bankmonitor  |  2024. április 19. 07:25
A Babaváró kölcsön maximális összegét 10 millióról 11 millió forintra emelték 2024-ben. De mekkora p...
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm