Financial Times: katasztrofális következményei lehetnek egy jelentős forintgyengülésnek

Pénzcentrum
2005. október 20. 08:29

A tekintélyes brit üzleti napilap tegnapi száma a magyar devizahitelezés jelentős felfutásában rejlő kockázatokkal foglalkozott, egy autóhitel konkrét forintbeli, illetve svájci frankbeli törlesztő részletein keresztül bemutatva, hogy a magyarok miért inkább a devizában való eladósodást választják. A cikk szerint a jelenlegi költségvetési és folyó fizetési mérleg hiány mellett a forint/svájci frank, illetve forint/euró árfolyam stabilitását feltételezni "nem túl bölcs dolog".

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


A Financial Times szerint a magyar gazdaság egyensúlytalansága miatt a forint elképzelhető, hogy jelentősen leértékelődik, ami katasztrofális következményekkel járhat a devizában eladósodottak számára (megugró havi törlesztő részletek forintban). Ennek az egész nemzetgazdaságra, illetve a bankrendszer stabilitására való visszahatására a jegybank nyomatékosan felhívta a figyelmet legutóbbi pénzügyi stabilitási jelentésében.

A cikk szerzője szerint különösebben nem is lenne gond, hogy a háztartások hitelállományán belül a deviza aránya már 25% közelébe emelkedett, ha a kormány sikerrel járna az államháztartási hiány lefaragásában. Ez azonban az elmúlt években nem így történt, sőt az utóbbi hetekben jelentős hiány felfelé-módosításokat jelentettek be. A magas államháztartási és folyó fizetési mérleg hiányt ugyanakkor valahogy finanszíroznia kell az országnak (fokozottan rászorulunk a külföldi finanszírozásra), amely ugyanakkor alááshatja a forint euróval szembeni árfolyamát.

A Financial Times szerint a kormány szóbeli törekvései ellenére nem lesz képes 2008-ra a kitűzött 3% alá csökkenteni a GDP arányában az államháztartási hiányt, és 2012-re, vagy későbbre fogja halasztani az euró-bevezetés céldátumát.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 27. csütörtök
Angelika
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?