Segíts magadon...

Pénzcentrum
2005. október 13. 11:45

Magyarországon 1997-ben indult a Nyugat-Európában már több tízéves múltra visszatekintő, német modellen alapuló lakás-takarékpénztári rendszer. Az első évben a piaci lakáshitel-kamatszintekhez képest fele-harmad akkora garantált hitelkamat miatt jelentős kereslet mutatkozott a termék iránt. Időközben a hazai gazdaság is növekedési pályára állt, amely nemcsak nemzetgazdasági szinten, de az emberek napi életében is jelentős változásokat hozott

 
.
 
A két lakás-takarékpénztár (Fundamenta, OTP) 2005. június 30-án több mint 950 ezer szerződést kezelt, közel 1.000 milliárd forint szerződéses összegben. Tekintettel az európai tapasztalatokra, ahol egyes országokban 40-60 % a lakás-takarékpénztári szerződéssel rendelkezők aránya, a magyarországi teljes lakosságra vetített 10 %-os szerződéses arány még további lehetőségekre enged következtetni. Mindezidáig 250 ezer ügyfélnek folyósították a hazai lakás-takarékpénztárak az állami támogatással és kamattal megnövelt megtakarítást, illetve a szerződéses összeget. A 2005. júniusi adatok szerint a lakás-takarékpénztárak ügyfeleinek lakáskölcsön-állománya 17,5 milliárd forint.
A 2000-ben indított, állami kiegészítő és kamattámogatási hitelezési rendszer hatására az elmúlt időszakban jelentősen nőtt a kiadott építési engedélyek száma, amely maga után vonta a használatba vett lakások számának növekedését is. Ez utóbbi 2004-ben lépte át a szakértők által szükségesnek tartott 40 ezres határt (a teljes lakásállomány évi 1 %-ának megújulása), amelyre 1990 óta nem volt példa. Az építőipari szektor növekedése kedvezően hatott a lakás-takarékpénztári üzletágra is.

A hitelezés és a lakás-takarékpénztári szerződések állományának növekedése 2005. II. negyedévében 20 % körül volt az előző év azonos időszakával összehasonlítva, amely növekedés a gazdaság egészén belül még mindig kiugróan magasnak tekinthető.
A támogatási rendszer megváltoztatásának eredményeként az elmúlt 5 évben az épületek számának bővülésével jelentős mértékben megnövekedett a hitelből finanszírozott ingatlanvásárlások aránya, a lakáscélú hitelek állománya. A lakás-takarékpénztárak ebben a rendszerben kiegészítő szerepet töltenek be az önerőképzéssel (a felújítás nem ebbe a kategóriába sorolható). Ennek megfelelően a hitelezés növekedése a lakás-takarékpénztárak működésére is kedvezően hatott.
A lakás-takarékpénztári szerződésállomány negyedéves változása a lakáshitelezési rendszer 2003. decemberi szigorítását követően közel azonos mértékű, mint a lakáshitelek állomány-növekedése (átlagosan 5 % negyedév/negyedév).
A lakás-takarékpénztári termék piaci potenciálját jelentős mértékben befolyásolja a társasházi és lakásszövetkezeti épületek leromlott állapota, valamint az, hogy a lakóingatlanok 92 %-a közvetlen magántulajdonban van. A 2003. évi – társasházakat és lakásszövetkezeteket kedvezően érintő – jogszabály-változtatás eredményeként a lakás-takarékpénztári forma megfelelő finanszírozási móddá lépett elő, az elmúlt két évben több mint kétszer annyi szerződés került megkötésre, mint a megelőző 7 évben.
Törvényi szabályozás tekintetében Magyarországon a termék lényegesen kötöttebb, mint más országokban, ahol a minimális megtakarítási idő zömében 1-2 év. Ausztriában és Németországban flexibilisebbek a tarifák is, az ügyfelek magasabb összegű hitelhez juthatnak. A magyarországi lakás-takarékpénztárak késői indulása, valamint a lakásfinanszírozási rendszer gyakori változása és szétaprózódottsága miatt nem terjedt úgy el ez a finanszírozási forma, mint Csehországban vagy Szlovákiában. Holott a lakás-előtakarékosság a számos változó lakásfinanszírozási konstrukció közül az egyik legstabilabb, hiszen a feltételei előre rögzítettek, minden bank elfogadja hitelfelvételnél saját erőnek és biztonságos, magas hozamú, befektetés, mely előre kalkulálható.
A lakás-takarékpénztárak magyarországi történetének első 8 éve során egyszer – 3 évvel ezelőtt – került sor átfogó szabályozási változtatásra. Az intézmények a piaci körülményeket, az ügyfelek elvárásait és a pénztárak eddigi működési tapasztalatait tekintve úgy érzik, hogy megérett az idő az újabb módosításra. A javaslatok részben stratégiai, részben technikai jellegűek. Az eddigi tárgyalások során egyes javaslatokat már pozitívan fogadtak a jogalkotók, míg mások értékelése jelenleg is zajlik.
„A változtatási javaslatok fókuszában az önkéntes öngondoskodás eszméjének a lakosság még szélesebb körében való elterjedése, intézményének erősítése áll”- mondta dr. Gergely Károly, a Lakás-takarékpénztárak Egyesületének elnöke. „Ez többek között a munkaadói támogatás bevezetését, az azonnali hitel nyújtásának lehetővé tételét, a nagy lakásszámú társasházak és lakásszövetkezetek részére emelt összegű állami támogatást foglalja magában. Kitér továbbá a módozati jellemzők rugalmassá tételére is, mely elsősorban az egyéni teljesítménymutató csökkentését, hitelarány növelését jelenti. Bízunk abban, hogy ezen módosítások a lakás-előtakarékosság gondolatának erősödését és a hazai lakás-takarékpénztárak még hatékonyabb működését segítik majd elő.”
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 6. 11:38
Miért sznik meg az Érd TV lineáris adása és miért választották inkább azt, hogy a YouTube-ra gyártan...
Kasza Elliott-tal  |  2022. augusztus 6. 07:00
Elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizet részvényekrl, sorba is rendeztem ket gyorsan, itt...
Holdblog  |  2022. augusztus 6. 06:56
Volt már amerikai steaktérkép és európai strandverseny, most mutatjuk, sörgyártásban mely nemzetek a...
FudgElliott  |  2022. augusztus 5. 17:36
Mivel mindenkit a rezsi kérdés foglalkoztat, gondoltam ránézek a holland gáz tzsdére, milyen fázisáb...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 7. 16:08