4 °C Budapest

Segíts magadon...

Pénzcentrum
2005. október 13. 11:45

Magyarországon 1997-ben indult a Nyugat-Európában már több tízéves múltra visszatekintő, német modellen alapuló lakás-takarékpénztári rendszer. Az első évben a piaci lakáshitel-kamatszintekhez képest fele-harmad akkora garantált hitelkamat miatt jelentős kereslet mutatkozott a termék iránt. Időközben a hazai gazdaság is növekedési pályára állt, amely nemcsak nemzetgazdasági szinten, de az emberek napi életében is jelentős változásokat hozott

 
.
 
A két lakás-takarékpénztár (Fundamenta, OTP) 2005. június 30-án több mint 950 ezer szerződést kezelt, közel 1.000 milliárd forint szerződéses összegben. Tekintettel az európai tapasztalatokra, ahol egyes országokban 40-60 % a lakás-takarékpénztári szerződéssel rendelkezők aránya, a magyarországi teljes lakosságra vetített 10 %-os szerződéses arány még további lehetőségekre enged következtetni. Mindezidáig 250 ezer ügyfélnek folyósították a hazai lakás-takarékpénztárak az állami támogatással és kamattal megnövelt megtakarítást, illetve a szerződéses összeget. A 2005. júniusi adatok szerint a lakás-takarékpénztárak ügyfeleinek lakáskölcsön-állománya 17,5 milliárd forint.
A 2000-ben indított, állami kiegészítő és kamattámogatási hitelezési rendszer hatására az elmúlt időszakban jelentősen nőtt a kiadott építési engedélyek száma, amely maga után vonta a használatba vett lakások számának növekedését is. Ez utóbbi 2004-ben lépte át a szakértők által szükségesnek tartott 40 ezres határt (a teljes lakásállomány évi 1 %-ának megújulása), amelyre 1990 óta nem volt példa. Az építőipari szektor növekedése kedvezően hatott a lakás-takarékpénztári üzletágra is.

A hitelezés és a lakás-takarékpénztári szerződések állományának növekedése 2005. II. negyedévében 20 % körül volt az előző év azonos időszakával összehasonlítva, amely növekedés a gazdaság egészén belül még mindig kiugróan magasnak tekinthető.
A támogatási rendszer megváltoztatásának eredményeként az elmúlt 5 évben az épületek számának bővülésével jelentős mértékben megnövekedett a hitelből finanszírozott ingatlanvásárlások aránya, a lakáscélú hitelek állománya. A lakás-takarékpénztárak ebben a rendszerben kiegészítő szerepet töltenek be az önerőképzéssel (a felújítás nem ebbe a kategóriába sorolható). Ennek megfelelően a hitelezés növekedése a lakás-takarékpénztárak működésére is kedvezően hatott.
A lakás-takarékpénztári szerződésállomány negyedéves változása a lakáshitelezési rendszer 2003. decemberi szigorítását követően közel azonos mértékű, mint a lakáshitelek állomány-növekedése (átlagosan 5 % negyedév/negyedév).
A lakás-takarékpénztári termék piaci potenciálját jelentős mértékben befolyásolja a társasházi és lakásszövetkezeti épületek leromlott állapota, valamint az, hogy a lakóingatlanok 92 %-a közvetlen magántulajdonban van. A 2003. évi – társasházakat és lakásszövetkezeteket kedvezően érintő – jogszabály-változtatás eredményeként a lakás-takarékpénztári forma megfelelő finanszírozási móddá lépett elő, az elmúlt két évben több mint kétszer annyi szerződés került megkötésre, mint a megelőző 7 évben.
Törvényi szabályozás tekintetében Magyarországon a termék lényegesen kötöttebb, mint más országokban, ahol a minimális megtakarítási idő zömében 1-2 év. Ausztriában és Németországban flexibilisebbek a tarifák is, az ügyfelek magasabb összegű hitelhez juthatnak. A magyarországi lakás-takarékpénztárak késői indulása, valamint a lakásfinanszírozási rendszer gyakori változása és szétaprózódottsága miatt nem terjedt úgy el ez a finanszírozási forma, mint Csehországban vagy Szlovákiában. Holott a lakás-előtakarékosság a számos változó lakásfinanszírozási konstrukció közül az egyik legstabilabb, hiszen a feltételei előre rögzítettek, minden bank elfogadja hitelfelvételnél saját erőnek és biztonságos, magas hozamú, befektetés, mely előre kalkulálható.
A lakás-takarékpénztárak magyarországi történetének első 8 éve során egyszer – 3 évvel ezelőtt – került sor átfogó szabályozási változtatásra. Az intézmények a piaci körülményeket, az ügyfelek elvárásait és a pénztárak eddigi működési tapasztalatait tekintve úgy érzik, hogy megérett az idő az újabb módosításra. A javaslatok részben stratégiai, részben technikai jellegűek. Az eddigi tárgyalások során egyes javaslatokat már pozitívan fogadtak a jogalkotók, míg mások értékelése jelenleg is zajlik.
„A változtatási javaslatok fókuszában az önkéntes öngondoskodás eszméjének a lakosság még szélesebb körében való elterjedése, intézményének erősítése áll”- mondta dr. Gergely Károly, a Lakás-takarékpénztárak Egyesületének elnöke. „Ez többek között a munkaadói támogatás bevezetését, az azonnali hitel nyújtásának lehetővé tételét, a nagy lakásszámú társasházak és lakásszövetkezetek részére emelt összegű állami támogatást foglalja magában. Kitér továbbá a módozati jellemzők rugalmassá tételére is, mely elsősorban az egyéni teljesítménymutató csökkentését, hitelarány növelését jelenti. Bízunk abban, hogy ezen módosítások a lakás-előtakarékosság gondolatának erősödését és a hazai lakás-takarékpénztárak még hatékonyabb működését segítik majd elő.”
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 16:14
Sok hazai és külföldi szerkesztőség képviselőjét nem engedték be a CPAC 2024 konzervatív konferenciá...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem