A Nemzeti Élelmiszerlánc biztonsági Hivatal ellenőrei a téli ünnepek előtti vizsgálatukon súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot találtak egy édességgyártónál.
A birsalma egyike a legtipikusabb magyar befőzőgyümölcsöknek: leggyakrabban birslekvárt és birsalmasajtot készítünk belőle, ami olyan jól „tartósítja önmagát”, hogy akár még az ünnepekre is félretehetjük például egy vendégváró hidegtálhoz vagy gasztroajándéknak. A lekvár mellett a birsből remek kompót készülhet, amit húsételek izgalmas köretelemeként is tálalhatunk, emellett főzhetünk belőle ivólevet, gyümölcslevest, gyümölcsszószt is - utóbbiakhoz sokan már eleve a birsalmakompótot használják.
A birsalmát, ami a boltban sokszor méregdrága, azonban, ha magadnak szeded, szó szerint fillérekből hozzájuthatsz - és a belőle készült birsalmasajtot évszázadok óta alkalmazták a népi gyógyászatban, mint a gyomor- és bélműködést serkentő, bélbántalmak, gyulladások ellen hatásos csodaszert, ami megoldja a székrekedés panaszait is, ráadásul igen gazdag különféle vitaminokban és ásványianyagokban. Ahogy ez a legtöbb szezonális gyümölcsre igaz, érdemes minél többet fogyasztani belőlük, amíg kaphatók, azonban jó, ha tudjuk, hogy a birs nyersen szinte ehetetlenül kemény és savanyú, így ezt a gyümölcsöt tipikusan hőkezelve, édesítve érdemes megízlelni.
Kincset érő pektin lapul a héja alatt
A birsalma, illetve közeli rokona, a birskörte egyaránt kiváló lekváralapanyagok, mert a gyümölcs héjában és a héj alatti húsban, emellett a magház környékén is rengeteg pektin található, ami egy természetes zselésítőanyag – gyakorlatilag ennek az anyagnak köszönhetjük a birsalmasajt masszív, már-már kemény állagát. Fontos szabály, hogy csak akkor készíthetünk jó birsalmasajtot, ha nem hámozzuk meg a gyümölcsöt, ugyanis anélkül a lekvár nem lesz elég sűrű!
Milyen étel a „birsalmasajt”?
Amikor birsalmasajtot készítünk, gyakorlatilag egy tömény, kihűlve vágható állagú, szupersűrű lekvárt főzünk, amit tipikusan dióval ízesítünk, azonban ízlés szerint bármilyen más olajos magvat (pl. mandula, mogyoró, pekándió) és aszalványt is adhatunk hozzá különleges hozzávalóként. Érdekesség, hogy a birsalmasajtot sokan nem is a lekvárok, hanem inkább a desszertek közé sorolják, és nem véletlenül: a kész, már kihűlt és megdermedt birsalmasajt az állagát, formáját tekintve tényleg sajtszerű, ugyanúgy szeleteljük és fogyasztjuk, mint a magyarok kedvenc házi sajtjait.
Meddig áll el a birsalmasajt?
Bár semmilyen tartósítószert nem használunk hozzá, a birsalmasajt a legtartósabb házi édességeink közé tartozik, mindössze meg kell „szárítanunk”, ami annyit tesz, hogy egy tálcán vagy rácson pihentetjük valamilyen jól szellőző helyen, például a szekrény tetején, naponta 2-4 alkalommal megfordítva, hogy minden oldala egyformán megszáradhasson - a birsalmasajt eleinte izzad, levet ereszt, ezután lassan kiszárad, megszilárdul a külső felülete – akkor vagyunk készen, ha semmilyen cukros lé nem szivárog belőle. A birsalmasajt szárításának köszönhetően a vágható lekvár hónapokig eláll, hűtőbe sem kell tenni.
LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!
A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 000 000 forintot 20 éves futamidőre már 6,89 százalékos THM-el, havi 150 768 Ft forintos törlesztővel fel lehet venni az ERSTE Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,89% a THM, míg a MagNet Banknál 7,03%; a Raiffeisen Banknál 7,22%, az UniCredit banknál pedig 7,29%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)
A házi birsalmasajt hozzávalói
- 1 kg birsalma
- 750 g kristálycukor
- 1 db citrom
- száraz dióbél
- víz a főzéshez
Hogyan készül a birsalmasajt?
- Mossuk meg alaposan a birsalmákat és egy szivaccsal vagy ronggyal dörzsöljük le a hamvasságot a héjukról. Ne hámozzuk meg a gyümölcsöt, csumázzuk ki és daraboljuk fel őket héjastól.
- Tegyük fel a gyümölcsöt főni egy nagy fazékba annyi vízzel, amennyi ellepi, adjuk hozzá a citrom levét is, majd főzzük a birskockákat kb. 30-40 percig, majd szűrjük le a puhára főtt gyümölcsöt.
- Botmixerrel pépesítsük a birsalmát, míg az egész homogén masszává nem válik, majd kezdjük el kis lángon főzni a birspépet, míg egészen pudingszerű nem lesz az állaga. Olyan sűrűnek kell lennie, hogy kevergetés közben látszódjon a fazék alja.
- Ha elértük a kívánt sűrűséget, adjuk hozzá a gyümölcspüréhez a kristálycukrot: az alapszabály szerint 800-1000 g cukrot érdemes használni a pép minden kilójához (igen, tényleg ilyen sok kell!).
- Főzzük az alapot folyamatos kevergetés mellett addig, míg igazán sűrű nem lesz, színe lassan besötétedik, majd vegyünk ki a masszából egy keveset és teszteljük le hideg tányéron: ha hamar megszilárdul, akkor készen vagyunk, ha nem, főzzük tovább, serényen kevergetve. A megfelelő állagra utal az is, ha a lángot elzárva hamar alakját tartóvá válik a massza, odaköt az edény falára vagy a fakanálra.
- Ha elkészültünk, öntsük ki a masszát a választott formába és adjuk hozzá a ropogós diót (ne friss diót használjunk, hanem szárazat, különben megpenészedhet a sajtunk - serpenyőben le is piríthatjuk, hogy ízesebb legyen).
- Helyezzük a kész birsalmasajtot a hőtőbe, ahol egy éjszaka alatt megdermed, ezután az étel fogyasztásra kész. Tárolhatjuk hűtőben, ételkordóban, de nagyobb mennyiség esetén érdemes ki is szárítani.
Az ünnepek közeledtével a hagyományos birsalmasajt készítése mellett terítékre kerülnek az olyan tipikus karácsonyi hangulatú desszertek is, mint a zserbó, a bejgli, a kókuszgolyó, vagy a mézeskalács, azonban csak kevesen tudják, hogy ezeket a hagyományos karácsonyi édességeket is megéri néha újragondolni, akár lekvár formájában. A birsalmát felhasználhatjuk többek között az izgalmas „zserbólekvár” készítéséhez, mely során a diós zserbó ízvilágát elevenítjük fel, egy kis csavarral.
Székesfehérváron tűnt fel a legendás Kossuth-díjas színésznő autója : nevetségesen olcsón most eladó
Igazi különlegesség bukkant fel Székesfehérváron: eladóvá vált Psota Irén egykori autója: egy Maruti Suzuki 800-as. 31 éves, 99 ezer kilométerrel, és még mindig talpon van.
Megvan, mikor újítják fel a leégett miskolctapolcai barlangfürdőt: a bővítés tervei is készen állnak
Aláírták a kivitelezői szerződést, így már valóban napok kérdése, hogy megkezdődjön a 2024 szeptemberében leégett Miskolctapolca Barlangfürdő helyreállítása.
-
Másokért tenni? A Lidl-nél igazán megéri!
A diszkontlánc ünnepi összefogásra hívja vásárlóit, hogy három partnerszervezetével összefogva támogassa a hátrányos helyzetű gyermekek karácsonyát.
-
Adatvezérelt energiakereskedelem és AI-transzformáció: ezek az Audax Renewables jövőévi célkitűzései
A Pénzcentrum Pap Gabriellát, az energetikai vállalat ügyvezető igazgatóját kérdezte.
-
3,5%-os kamatozású hitellel segíti a tudatos otthontervezést a Fundamenta megújult lakásszámlája (THM: 5,04–5,31%) (x)
Frissítette egyik legnépszerűbb termékét, az Otthontervező Lakásszámlát a Fundamenta, azzal a céllal, hogy még inkább megkönnyítse ügyfelei számára lakáscéljaik elérését.
-
A stílus maga az ember - már karkötővel és gyűrűvel is fizethetnek a Gránit Bank ügyfelei (x)
A Gránit Bank most azon ügyfeleinek, akiknek az ajánlására két további ügyfél számlát nyit a banknál december 19-ig, díjmentesen biztosít digitális fizetésre alkalmas karkötőt.








