16 °C Budapest
Oil and gas industrial and pipeline, Oil refinery plant for industry,Refinery factory and pipeline steel ,Natural gas combined cycle power plant and Turbine generator.

Olcsó nyugati gázzal telnek a magyar tározók: csökkenhet az orosz gázfüggőség?

G7
2022. október 27. 10:32

Elindult az átrendeződés a magyar gázpiacon: az elmúlt egy-két hétben az oroszok felől szép lassan csökken a mennyiség, miközben északról és nyugatról egyre több földgáz áramlik. A hétfő zsinórban a hetedik olyan nap volt, amikor 40 millió köbmétert meghaladó mennyiségű földgáz érkezett az országba, októberben minden jel szerint magasabb lehet az itt felhasznált vagy letárolt importgáz mennyisége, mint 2019 júniusa óta bármikor.

Az orosz gáz legfontosabb útvonalán, Szerbia felől egyre kevesebb gázt kapunk, az októberben onnan befutó napi durván 17 millió köbméter jó 10 százalékkal kevesebb, mint amit augusztus-szeptemberben megszokhattunk - írja a G7. Ezzel párhuzamosan viszont nőtt az Ausztria felől érkező import, és négy hónap szünet után újra megindultak a szállítások Szlovákia felől is. Az északi és nyugati útvonal forgalmának felélénkülése épp egybeesett a gáz tőzsdei jegyzésének bezuhanásával, a tőzsdén jelenleg olcsóbban lehet vásárolni, mint az elmúlt közel másfél évben bármikor.

Az árak esésének egyik magyarázata, hogy rövidtávra szinte egyáltalán nincs kereslet a piacon. A kedvező időjárás miatt a gázfogyasztás még nem kezdett el emelkedni, az európai tárolók viszont szinte tele vannak, így nem igazán lehet hova tenni a gázt. A szállítások azonban magas szinten maradtak, így bármennyire is hihetetlen, de időszakos túlkínálat alakult ki a piacon. Ezt a túlkínálatot kihasználhatják, akiknek van szabad tárolói kapacitásuk, vagy tudnak bérelni ilyet, így ugyanis a spotpiacon vásárolva rövidtávon is nagy hasznot lehet elérni.

Magyarországon még közel sincsenek tele a tárolók.

Bár a 82 százalékos telítettség a korábbi évekhez képest nem kevés, így is van még hely nagyjából 1-1,1 milliárd köbméternyi gáznak, és a tárolókba naponta durván 50 millió köbmétert el is lehet helyezni. Az előző két hétben fel is pörgött a betárolás, a többletet pedig az északi és nyugati, tehát jó eséllyel nem orosz forrásból érkező gáz biztosította. Az orosz szállítások nem azonnal követik a tőzsdei árakat, hanem néhány hónapos késéssel, így jelenleg sokkal olcsóbban lehet a spotpiacon, nyugatról gázt beszerezni, mint Oroszországból.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A nyugati import felpörgése rámutat, hogy Magyarország máshonnan is tud gázt beszerezni. Bár a jelenleg érkező mennyiség nem váltaná ki a teljes orosz importot, de egyrészt mind az osztrák, mind a szlovák vezeték kapacitása bírna ennél némileg nagyobb forgalmat is, másrészt technikailag egyéb belépési pontokon is lehet nem orosz gázt behozni.

Te mit lépsz a rezsiemelés ellen?

Egekbe emelkedtek az energiaárak egész Európában, ami a rezsiemelés júliusi bejelentését követően minket, magyarokat is húsbavágóan érint. És a fűtési szezon közeledtével ez egyre fájdalmasabb lesz. A Pénzcentrum és a Miskolci Egyetem egy közös felmérést indított, ebben többek között arról szeretnénk pontos képet kapni, hogy hogyan hat az energiaválság a magyar lakosságra, és milyen állapotú házakban, lakásokban várjuk a telet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm