7 °C Budapest
Close up of a Hungarian 5 Forint coin.

Nem vonja ki az 5 forintos érméket az MNB: ezért ragaszkodnak az aprópénzhez

2022. augusztus 7. 12:28

Az érme alapanyagai már önmagukban drágábbak 5 forintnál, a Magyar Nemzeti Bank mégsem fogja bevonni azt. Bódi-Schubert Anikóval, a jegybank Pénzkibocsátási Stratégiai Főosztályának vezetője ezt azzal indokolta, hogy az ötforintosokat továbbra is használja a lakosság, és a kivonásuk túl sokba kerülne. Egy érme bevonását ugyanis sokkal szélesebb spektrumban kell vizsgálni, mint önmagában véve a gyártási költséget és az értéket. Nem vitás, hogy a fémárak jelenleg magasak, de ezek hektikusan változnak – mondta az Inforádiónak.

A koronavírus-járvány során rendkívül dinamikusan növekedtek az elektronikus fizetések, amivel párhuzamosan a készpénzhasználat visszaszorult. Nyilván a korlátozások miatt jóval kevesebb személyes vásárlás történt, ebből következően ritkábban fizettek az emberek készpénzzel. A 2022-es adatok alapján viszont a hatás némileg átmenetinek bizonyult: noha az elektronikus fizetések továbbra is töretlenül népszerűek, de mindenki újra elkezdett készpénzt is használni azáltal, hogy a korlátozások megszűntek és visszatért a turizmus – ismertette az MNB szakértője. Hangsúlyozta: mind az érmék, mind a bankjegyek tekintetében nagyon erős forgalomnövekedés figyelhető meg.

Amennyiben az ötforintos anyagösszetételét vizsgáljuk, a legfontosabb komponens a réz és a nikkel, amik ára a Covid-válság megjelenésével, 2020 márciusától valóban erőteljesen emelkedett. Ez megnövelte az érme gyártási költségeit is, a fémárak azonban idén áprilistól éppen csökkenő szakaszba léptek, és ha egy 10-15 éves távlatban vizsgáljuk a folyamatot, akkor az ingadozások kiegyenlítődnek – magyarázta a szakértő. A jegybanknál tehát nem látják helyesnek, hogy pusztán a fémárak alakulása és üzleti szempontok alapján hozzanak döntést.

Az ötforintosok a forgalomban lévő érméknek a harmadát teszik ki, de ez az arány stabilan így van azóta, hogy az egy- és kétforintosok bevonásra kerültek. Matolcsy György jegybankelnök válaszából kiderült, hogy 764 millió 5 forintos van forgalomban, és ha bevonnák őket, akkor 50 százalékos visszaáramlással számolva 1604 tonna érmét kellene kezelni, ami nagyon nagy költséget jelentene. Ezt a tömeget megmozgatni a hitelintézeteknek, a postának, a pénzfeldolgozóknak 100 milliós nagyságrendű költség lenne – fűzte hozzá a Pénzkibocsátási Stratégiai Főosztály vezetője.

Bódi-Schubert Anikó végezetül azt is közölte érdeklődésünkre, hogy a Magyar Nemzeti Bank folyamatosan értékeli és elemzi az egyes címleteknek a készpénzforgalomban betöltött szerepét. A jelenleg hatályos készpénzes stratégiájában azonban nem szerepel a címletstruktúra változtatása, mert a 6 bankjegycímlet és a 6 érmecímlet stabilan és megbízhatóan kiszolgálja a készpénzforgalmi igényeket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
MEDIA1  |  2024. április 24. 17:44
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 93 hazai médiafelületet elemezve megvizsgálta, hogy a...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem