Concept of wealth, personal savings and collecting money for retirement

Kifakadt a magyar professzor: hosszú távon még káros is lehet a különadó

2022. május 27. 11:03

Csaba László közgazdászprofesszor elmondása szerint a kormányzat új lépése csak tűzoltásra jó, ráadásul csak rövid távon, vélhetően próba-szerencse alapon van átgondolva. Felmerül ugyanis több kérdés: ki fizeti meg a különadók árát? Miért maradnának az érintett cégek Magyarországon? Egyáltalán mit értünk extraprofiton?

Orbán Viktor miniszterlenök, ahogy lapunk is megírta korábban szerdán jelentette be, hogy a kormány különadót vet ki többek között a bankszektorra, a telekommunikációs cégekre és a légitársaságokra. A befolyt összeget pedig a tervek szerint a rezsivédelemi és a hon védelmi alapba fogják átforgatni. Ezután a tegnapi kormányinfóból derültek ki a részletek, ami szerint 800 milliárd forintot akarnak összesen beszedni a különadók segítségével. Ezért a jelenleg 0 százalékos reklámadót felemelik, illetve a gyógyszer-forgalmazói szektort is megsarcolják.

Dr. Csaba László, a Közép-Európai Egyetem (CEU) közgazdaságtan professzora, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja az RTL Klubnak adott interjújában elárulta, hogy nem lepődött meg a miniszterelnök döntésén, ugyanis az év első öt hónapjának adatai alapján a kormányzat rendkívüli módon túlköltekezett. Ezzel pedig az éves hiány mintegy négyötödét hozták össze az elmúlt időszakban, ami kiugróan nagy aránynak számít.

Ezt nem lehet így hagyni. Ilyenkor két lépés adja magát. Az egyik az olyan nagy presztízsprojektek elhalasztása, mint Paks 2, a Fudan Egyetem vagy a Budapest-Belgrád vasútvonal. Önmagában ez is kevés, hiszen ez mindössze képzetes megtakarítást jelent. Attól, hogy nem utazom el Honoluluba, a családom számára ez nem jelent valódi költségcsökkenést. A másik pedig az, hogy bevételeket kell teremteni azon összegek felett, amelyek már a költségvetésben szerepelnek

– magyarázta el a közgazdász.

De felmerül a kérdés, hogy mi is az az extraprofit esetünkben. Csaba László szerint a jelenlegi kontextusban ez olyan jövedelmet jelent, amelyről a kormányzat úgy gondolja, hogy a méltányosnak tartott mérték felett értek el a cégek. Viszont kiemelte, hogy az egyetlen egy olyan cég, amely most bizonyosan ilyen extraprofitot termel az nem más, mint a Mol, amely a világpiaci árnál olcsóbban kapja az oroszoktól az olajat, miközben azt piaci áron adja el.

A CEU professzora szerint a cégek első lépése, ami már rövid távon is érinti a lakosságot az lesz, hogy a plusz terheket beépítik az árba, aminek azonban vannak korlátai:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Először értelemszerűen megemelik az árakat, aztán kiderül, hogy ez segít-e. Nem akarok vészmadár lenni, de ha valaki Budapest belvárosában sétál, maga is láthatja a rengeteg üres üzlethelyiséget. Az ukrajnai háború miatt amúgy is jelentős bizonytalanság van, előtte pedig a koronavírus miatt volt

– vélekedett Csaba László, aki kiemelte, hogy a kormányzat mostani, a hosszú távú hatásokkal nem számoló intézkedései rosszul sülhetnek el.

Hívhatjuk ezt költségvetési fegyelemnek, de ugyanazt jelenti, mint a megszorítás: a kiadások csökkentését és a bevételek növelését

– mondta, majd hozzátette, hogy önmagában a költségvetési fegyelem, azaz nevén nevezve a megszorítás, teljesen érthető lépés. Ugyanis a kormány tanulva a 2008-as válságból nem szeretné teljesen a külfölddel finanszírozni a mostani helyzetet és addig kell lépni, amíg az ország hitelképessége rendben van. Később pedig át lehet hidalni az Európai Unióból érkező összegek és az esetleges piaci hitelek segítségével a helyzetet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Gyengült a forint kedden

Az euró árfolyama a reggel hét órakor jegyzett 391,53 forintról 391,99 forintra erősödött 18 órakor.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. július 21. 18:27
A hét híreit még átjárta a múlt héten bejelentett adóemelés. Milyen hatása lehet a tranzakciós illet...
Holdblog  |  2024. július 21. 09:14
Azt sem tudjuk pontosan, hány ember él a Földön, pláne nehéz megbecsülni, hányan fognak száz év múlv...
MEDIA1  |  2024. július 20. 19:31
Hogyan fordulhatott elő az, hogy beavatkozás nélkül végignézte a Való Világ 12 (VV12) készítőinek st...
ChikansPlanet  |  2024. július 19. 13:20
Lassan hozzászokunk, hogy már nemcsak Brazília és Kalifornia szerepel visszatérően a hírekben pusztí...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 22. hétfő
Magdolna
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem