18 °C Budapest
Reading, UK - JULY 5, 2021: British High Street Banks stopping account holders buying using or processing crypto related transactions as traditional banking industry declares war on crypto currencies

Az orosz-ukrán háború letarolta magyar bankszektort is: veszteséges az OTP, bizonytalanok a kilátások

2022. május 6. 10:09

Az orosz-ukrán háború, bár a bankcsoport működése az érintett országokban is stabil maradt, mára az OTP Bank teljesítményén is érezteti magát. A cégcsoport emiatt a vártnál rosszabb eredménnyel zárta az első negyedévet: 88,6 milliárd forint konszolidált korrigált adózás utáni eredményt könyvelt el, szemben az előző negyedév 123,3 milliárd forintos eredményével, és az egy évvel korábbi 117,2 milliárd forintos negyedéves eredményével - ismertette az OTP csoport péntek reggeli sajtótájékoztatóján Bencsik László vezérigazgató-helyettes.

A bankcsoport működése 2022. február 24-ét követően is stabil maradt Ukrajnában és Oroszországban. Mindkét operációnál biztonságos a likviditási pozíció, a tőkemegfelelési szintek lényegesen meghaladják a helyi szabályozói minimumot. A hitelezési tevékenység óvatos. A csoport által korábban bejelentett albán és szlovén akvizíciókra várhatóan 2022 második negyedévében kerülhet sor.

A konszolidált adózás utáni eredmény az első negyedévben negatívba fordult a megnövekedett korrekciós tételek következtében. A korrigált adózás utáni eredmény 88,6 milliárd forint volt. Ez nyilván egy visszaesés a tavalyi év utolsó, illetve első negyedévéhez képest is (117,3, illetve 123,3 milliárdos eredménnyel zártak akkor) - ismertette Bencsik László vezérigazgató helyettes.

A csoport tőke- és likviditási helyzete rendkívül stabil: mind a tőkemegfelelési mutatók, mind a likviditási tartalékok meghaladták a szabályozói minimum elvárásokat. A likviditási mutató 224 százalékon, a nettó stabil finanszírozási mutató pedig 135 százalékon teljesített a szabályozói elvárást tekintve bázisnak - magyarázta Bencsik.

Az első negyedévben az orosz és az ukrán mellett a román és a montenegrói leánybank volt veszteséges. Ezt azonban részben egyensúlyozta, hogy a magyar, a bolgár és a horvát csoportok kiváló teljesítményt nyújtottak. A korrigált profit erősödött. A döntően a bolgár és horvát bankoktól kapott osztalék nélkül számolva az OTP Core 78,4 milliárd forintos veszteséget szenvedett el. - ismertette a vezérigazgató-helyettes.

Az OTP Core korrigált adózás utáni részeredménye 94 milliárd forint volt, a negyedéves korrekciós tételeket (-66 milliárd forint) figyelembe véve pedig 27,8 milliárd forint. Az eredményt a -főként külföldi leánybankoktól származó - 106 milliárd forintnyi osztalék javította. Enélkül 78,4 milliárdos veszteséggel zárt volna a cégcsoport.

A korrigált adózás utáni eredmény visszaesését leginkább a teljes kockázati költségek - 73 milliárd forintos volumene alakította. Ezen belül az orosz és ukrán leánybankoknál 33, illetve 49 milliárd forintos összegű kockázati költség került megképzésre. Enélkül a negyedéves kockázati költségek nagysága 9 milliárd forintos pluszban lett volna volna - összegezte Bencsik László.

A konszolidált nettó kamatmarzs 19 bázisponttal csökkent az előző negyedévhez képest. Nagyrészt a magyar, kisebb részt az orosz marzs szűkülése következtében. Az OTP Core marzsa 26 bázisponttal, a nettó kamateredmény pedig 4 milliárd forinttal  csökkent. Többek között azért, mert 2 milliárdos csökkenést könyvelhettek el a lakossági hitelek kamatbevételében 2021 negyedik negyedévéhez képest. A hitelek döntő hányada ( a lakáshitelek esetében 80 százalék, a fogyasztási hiteleknél 90 százalék) fix kamatozású, az összetétel hatás pedig csökkentette a kamatbevételt. Eközben a a változó kamatozású lakáshitelek törlesztő részletein nem nőttek a kamatplafonon túl - ismertette a lakossági hitelportfólió eredményeit a vezérigazgató-helyettes.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mindemellett az OTP magyarországi csoporttagjai az elmúlt években nagy volumenű, 2022 első negyedévére több, mint 3700 milliárd forintnyi  magyar állampapírt vásároltak. Ennek jelentős része forintban denominált. A portfólió zöme lejáratig fix kamatozású, hozama kevesebb mint 2,9 százalék, ami jelentősen elmarad a jelenlegi referencia hozamtól - árulta el Bencsik.

A konszolidált ügyfélbevételek az előző negyedévhez képest 4 százalékkal, ezen belül Magyarországon 7 százalékkal emelkedtek, részben a már említett személyi adó visszatérítések hatására. Az első negyedévben az ukrán és orosz betétek egyaránt növekedtek. Az orosz és ukrán operációk esetében összességében a "vállalkozás folytatásának" elve érvényesül. Abban a nem várt esetben, ha egy szélsőségesen szcenárió alapján mindkét operáció leírásra kerülne a bruttó csoportközi finanszírozással együtt, a konszolidált CET1 hatás az ukrán operáció esetében 0, az orosz operáció esetében pedig 30 bázispont lenne. Az orosz kötvénykitettség számottevően csökkent a háború óta - ismertette a szomszédban zajló konfliktus kihatását az OTP vezérigazgató-helyettese.

Nagy a bizonytalanság Ukrajna miatt

A menedzsment a 2022-es évre vonatkozó várakozásaival kapcsolatban is a bizonytalanság dominál. Az orosz és az ukrán teljesítmények nélkül viszont a tavalyihoz hasonló pénzügyi mutatók várhatóak. Az árfolyamszűrt teljesítő hitelállomány organikus növekedése tehát ismét megközelítheti a 10 százalékot, a kamatmarzs stabilizálódhat és a működési hatékonyság is a 2021-es szinthez hasonló lehet. A hitelkockázati költség ráta a 2021-es szint közelében, amennyiben érdemben nem romlanak a makro várakozások. A korrigált jövedelmezőségi mutató  a 2021-es 18 százalék körüli szint körül lehet - tért át az év egészére vonatkozó várakozásokra Bencsik László.

A 2022 első negyedévében megképzett, igen jelentős hitelkockázati költséget követően az év hátralévő részében pozitív profit hozzájárulást várunk az orosz leánybanktól. Ukrajnában nehéz előre jelezni a működési környezet várható alakulását, emiatt a várakozásokat  nagyfokú bizonytalanság övezi. Az első negyedévben megvalósult kockázati költség képzés összhangban volt azon mikrogazdasági várakozásokkal, melyek szerint az ukrán gazdaság körülbelül 30 százalékkal visszaeshet, majd 2023-ban hasonló ütemben növekedhet. Ugyanakkor, ebben a szcenárióban is felmerülhetnek további jelentős kockázati költségek az idei évben, az esetleges Stage átsorolások függvényében - zárta ismertetőjét az OTP vezérigazgató-helyettese.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2023. március 23. 06:56
Már elérhető az ESZJA felületén a magánszemélyek 2022-es évi adóbevallási tervezete. Mindazoknak, ak...
Holdblog  |  2023. március 23. 05:00
Közel huszonöt éve írta Jeff Bezos az első levelét az Amazon részvényeseinek. A vállalat éppen akkor...
MEDIA1  |  2023. március 22. 22:57
A stúdióvendég rosszullétét követően azonnal megszakították a televízió adását.
MNB Intézet  |  2023. március 22. 10:24
Mint minden technológiai forradalom, úgy a zöld és digitális átállás megvalósítása is bizonyos nyers...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 23. csütörtök
Emőke
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?