Lesz-e gáz Magyarországon? Minden, amit az orosz-ukrán háború hatásairól eddig tudni lehet

Lesz-e gáz Magyarországon? Minden, amit az orosz-ukrán háború hatásairól eddig tudni lehet

2022. február 24. 15:03

Február 24-én, csütörtökön a hajnali órákban Oroszország megtámadta Ukrajnát. A legfrissebb híreket a Pénzcentrumon ITT éritek el az orosz invázióval kapcsolatban. Mivel ez a háború most tényleg a szomszédban zajlik, jogosan rettent meg rengeteg magyar a hír hallatán. Sokakban felmerülhet például a kérdés a konfliktus kapcsán: Lesz-e gáz Magyarországon? Erre a kérdésre kerestük a választ.

A kérdés két szempontból is aktuális, egyfelől az orosz földgáz és kőolaj jelentős része Ukrajnán keresztül jut többek között Magyarországra is. Másfelől a helyzetet bonyolítja, hogy várhatóan az Európai Unió és a NATO is súlyos szankciókat fog bevezetni Oroszország ellen azért, mert megtámadta Ukrajnát. Ez pedig közvetett módon súlyos negatív hatással lehet a magyar-orosz gazdasági kapcsolatokra is. De lássuk, mit tudunk eddig!

Az első és legfontosabb, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legfrissebb, hivatalos tájékoztatása szerint

továbbra is garantált az Magyarország földgázellátása.

Mint írták február 22-én, a január végi hidegebb időjárás és az eddig szokatlanul enyhe február mellett továbbra is megfelelő mennyiségű földgáztartalék áll az ország rendelkezésére; folyamatos és zavartalan a behozatal, valamint a hazai kitermelés is. Másfél hónappal a betárolási időszak kezdete előtt a hazai tárolókban a biztonsági készlettel együtt még mindig mintegy 1,76 milliárd köbméter földgáz van, ami 27,77 százalékos töltöttséget jelent.

Fontos tudni, hogy a magyar lakosság lakosság éves teljes fogyasztási igénye - hőmérséklettől függően - átlagosan 3,5–4 milliárd köbméter. Másfél hónappal a betárolási időszak (április 1.) kezdete előtt - február közepén - a hazai tárolókban a biztonsági készlettel együtt még mindig az éves lakossági fogyasztás mintegy 50%-a, 1,76 milliárd m3 földgáz van, ami 27,77 százalékos töltöttséget jelent.

Fogyasztásarányosan hazánk kiemelkedően magas földgázkészletekkel rendelkezik Európában. Február második felében itthon az éves fogyasztás 17,33%-a van betárolva, ami mellett az import is (jellemzően az orosz féllel kötött megállapodás szerint) és a hazai termelés is folyamatosan és zavartalanul rendelkezésre áll

- írta a MEKH a háború kirobbanása előtt két nappal. Ebből arra következtethetünk, hogy az idei szezonban Magyarországnak már nem kellene, hogy problémát jelentsen a földgázhiány.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A biztonsági tartalékok ugyanis elvileg fedeznék a körülbelül március végéig szükséges gázt.

Mire számíthatunk a későbbiekben?

Orbán Viktor a háború kirobbanása után, február 24-én, kora délután Facebook-posztjában kijelentette Magyarország elítéli az Ukrajna elleni orosz agressziót. Ezen felül beszélt arról, hogy az Európai Unióban ma este válság értekezés lesz, ahol valószínűleg súlyos szankciók meghozásáról is döntenek Oroszország ellenében.

Orbán Viktor erről azt mondta, szerinte konszenzus lesz az EU-ban. A magyar miniszterelnök ugyanakkor kifejtette, Magyarország semmilyen katonai akcióban nem akar részt venni Ukrajna területén, de humanitárius segítséget fog nyújtani az országnak. A NATO pénteken fog ülésezni, az ő részükről az első szankciók akkorra várhatók.

A szankciók kérdése azért fontos, mert az egyre több gazdasági szálon együttműködő magyar-orosz kapcsolatokra, szerződésekre igen negatív hatással is lehet egy közös európai uniós kiállás Oroszországgal szemben. Ez pedig érintheti a földgázszállítást, illetve egyéb energiahordozók behozatalát, és természetesen a magyar exportot is Oroszország felé. Ezen felül, mivel a gázvezetékek Ukrajnán keresztül futnak Magyarországra, egyelőre nem tudni azt sem, hogy egy elhúzódó szárazföldi háború Ukrajna és Oroszország között mennyire érintené a zavartalan energiahordozók szállítását. Ennél többet akkor fogunk megtudni, ha kiderül, a Nyugat milyen szankciókat léptet életbe Oroszország ellen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. július 6. 17:36
A Media1 értesülése szerint Gajdics ismét a néhány éve a NER-hez került Szabad Föld főszerkesztője l...
Holdblog  |  2022. július 6. 16:01
„Kedden, a déli órákban elterjedt a híre annak, hogy a zsír kilója már 90 ezer pengőbe kerül. Az a k...
Kiszámoló  |  2022. július 6. 09:41
A kiürített államkassza miatt a kormány ezermilliárdos nagyságban különadókkal sújtott több szektort...
Összkép  |  2022. július 2. 18:20
Egy új nemzedék lép be a felnőtt világba, az 1995 és 2009 között született Z generáció. A jövő egyre...
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 7. csütörtök
Apollónia
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?