35 °C Budapest
Lesz-e gáz Magyarországon? Minden, amit az orosz-ukrán háború hatásairól eddig tudni lehet

Lesz-e gáz Magyarországon? Minden, amit az orosz-ukrán háború hatásairól eddig tudni lehet

2022. február 24. 15:03

Február 24-én, csütörtökön a hajnali órákban Oroszország megtámadta Ukrajnát. A legfrissebb híreket a Pénzcentrumon ITT éritek el az orosz invázióval kapcsolatban. Mivel ez a háború most tényleg a szomszédban zajlik, jogosan rettent meg rengeteg magyar a hír hallatán. Sokakban felmerülhet például a kérdés a konfliktus kapcsán: Lesz-e gáz Magyarországon? Erre a kérdésre kerestük a választ.

A kérdés két szempontból is aktuális, egyfelől az orosz földgáz és kőolaj jelentős része Ukrajnán keresztül jut többek között Magyarországra is. Másfelől a helyzetet bonyolítja, hogy várhatóan az Európai Unió és a NATO is súlyos szankciókat fog bevezetni Oroszország ellen azért, mert megtámadta Ukrajnát. Ez pedig közvetett módon súlyos negatív hatással lehet a magyar-orosz gazdasági kapcsolatokra is. De lássuk, mit tudunk eddig!

Az első és legfontosabb, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legfrissebb, hivatalos tájékoztatása szerint

továbbra is garantált az Magyarország földgázellátása.

Mint írták február 22-én, a január végi hidegebb időjárás és az eddig szokatlanul enyhe február mellett továbbra is megfelelő mennyiségű földgáztartalék áll az ország rendelkezésére; folyamatos és zavartalan a behozatal, valamint a hazai kitermelés is. Másfél hónappal a betárolási időszak kezdete előtt a hazai tárolókban a biztonsági készlettel együtt még mindig mintegy 1,76 milliárd köbméter földgáz van, ami 27,77 százalékos töltöttséget jelent.

Fontos tudni, hogy a magyar lakosság lakosság éves teljes fogyasztási igénye - hőmérséklettől függően - átlagosan 3,5–4 milliárd köbméter. Másfél hónappal a betárolási időszak (április 1.) kezdete előtt - február közepén - a hazai tárolókban a biztonsági készlettel együtt még mindig az éves lakossági fogyasztás mintegy 50%-a, 1,76 milliárd m3 földgáz van, ami 27,77 százalékos töltöttséget jelent.

Fogyasztásarányosan hazánk kiemelkedően magas földgázkészletekkel rendelkezik Európában. Február második felében itthon az éves fogyasztás 17,33%-a van betárolva, ami mellett az import is (jellemzően az orosz féllel kötött megállapodás szerint) és a hazai termelés is folyamatosan és zavartalanul rendelkezésre áll

- írta a MEKH a háború kirobbanása előtt két nappal. Ebből arra következtethetünk, hogy az idei szezonban Magyarországnak már nem kellene, hogy problémát jelentsen a földgázhiány.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A biztonsági tartalékok ugyanis elvileg fedeznék a körülbelül március végéig szükséges gázt.

Mire számíthatunk a későbbiekben?

Orbán Viktor a háború kirobbanása után, február 24-én, kora délután Facebook-posztjában kijelentette Magyarország elítéli az Ukrajna elleni orosz agressziót. Ezen felül beszélt arról, hogy az Európai Unióban ma este válság értekezés lesz, ahol valószínűleg súlyos szankciók meghozásáról is döntenek Oroszország ellenében.

Orbán Viktor erről azt mondta, szerinte konszenzus lesz az EU-ban. A magyar miniszterelnök ugyanakkor kifejtette, Magyarország semmilyen katonai akcióban nem akar részt venni Ukrajna területén, de humanitárius segítséget fog nyújtani az országnak. A NATO pénteken fog ülésezni, az ő részükről az első szankciók akkorra várhatók.

A szankciók kérdése azért fontos, mert az egyre több gazdasági szálon együttműködő magyar-orosz kapcsolatokra, szerződésekre igen negatív hatással is lehet egy közös európai uniós kiállás Oroszországgal szemben. Ez pedig érintheti a földgázszállítást, illetve egyéb energiahordozók behozatalát, és természetesen a magyar exportot is Oroszország felé. Ezen felül, mivel a gázvezetékek Ukrajnán keresztül futnak Magyarországra, egyelőre nem tudni azt sem, hogy egy elhúzódó szárazföldi háború Ukrajna és Oroszország között mennyire érintené a zavartalan energiahordozók szállítását. Ennél többet akkor fogunk megtudni, ha kiderül, a Nyugat milyen szankciókat léptet életbe Oroszország ellen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Gyengült a forint kedden

Az euró árfolyama a reggel hét órakor jegyzett 391,53 forintról 391,99 forintra erősödött 18 órakor.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 17. 11:27
Kritikus hangvételű nyilatkozattal reagált Mandula Viktor, a Nyugati Fény alapító-tulajdonosa Fábián...
Holdblog  |  2024. július 17. 07:40
Új tőzsdét akar indítani a világ legnagyobb magántőkealap-kezelője és az első számú hedge fund. De m...
Bankmonitor  |  2024. július 17. 06:31
Augusztus elsejétől emelkedni fog a tranzakciós illeték hazánkban, vagyis a bankoknak több adót kell...
Kiszámoló  |  2024. július 16. 17:48
A kormánynak annyi a fantáziája, mint egy betonbékának. Ha pénz kell az összeomlott költségvetés fol...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 17. szerda
Endre, Elek
29. hét
Július 17.
Emoji világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 17. 11:30
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem