12 °C Budapest
Lesz-e gáz Magyarországon? Minden, amit az orosz-ukrán háború hatásairól eddig tudni lehet

Lesz-e gáz Magyarországon? Minden, amit az orosz-ukrán háború hatásairól eddig tudni lehet

2022. február 24. 15:03

Február 24-én, csütörtökön a hajnali órákban Oroszország megtámadta Ukrajnát. A legfrissebb híreket a Pénzcentrumon ITT éritek el az orosz invázióval kapcsolatban. Mivel ez a háború most tényleg a szomszédban zajlik, jogosan rettent meg rengeteg magyar a hír hallatán. Sokakban felmerülhet például a kérdés a konfliktus kapcsán: Lesz-e gáz Magyarországon? Erre a kérdésre kerestük a választ.

A kérdés két szempontból is aktuális, egyfelől az orosz földgáz és kőolaj jelentős része Ukrajnán keresztül jut többek között Magyarországra is. Másfelől a helyzetet bonyolítja, hogy várhatóan az Európai Unió és a NATO is súlyos szankciókat fog bevezetni Oroszország ellen azért, mert megtámadta Ukrajnát. Ez pedig közvetett módon súlyos negatív hatással lehet a magyar-orosz gazdasági kapcsolatokra is. De lássuk, mit tudunk eddig!

Az első és legfontosabb, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legfrissebb, hivatalos tájékoztatása szerint

továbbra is garantált az Magyarország földgázellátása.

Mint írták február 22-én, a január végi hidegebb időjárás és az eddig szokatlanul enyhe február mellett továbbra is megfelelő mennyiségű földgáztartalék áll az ország rendelkezésére; folyamatos és zavartalan a behozatal, valamint a hazai kitermelés is. Másfél hónappal a betárolási időszak kezdete előtt a hazai tárolókban a biztonsági készlettel együtt még mindig mintegy 1,76 milliárd köbméter földgáz van, ami 27,77 százalékos töltöttséget jelent.

Fontos tudni, hogy a magyar lakosság lakosság éves teljes fogyasztási igénye - hőmérséklettől függően - átlagosan 3,5–4 milliárd köbméter. Másfél hónappal a betárolási időszak (április 1.) kezdete előtt - február közepén - a hazai tárolókban a biztonsági készlettel együtt még mindig az éves lakossági fogyasztás mintegy 50%-a, 1,76 milliárd m3 földgáz van, ami 27,77 százalékos töltöttséget jelent.

Fogyasztásarányosan hazánk kiemelkedően magas földgázkészletekkel rendelkezik Európában. Február második felében itthon az éves fogyasztás 17,33%-a van betárolva, ami mellett az import is (jellemzően az orosz féllel kötött megállapodás szerint) és a hazai termelés is folyamatosan és zavartalanul rendelkezésre áll

- írta a MEKH a háború kirobbanása előtt két nappal. Ebből arra következtethetünk, hogy az idei szezonban Magyarországnak már nem kellene, hogy problémát jelentsen a földgázhiány.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A biztonsági tartalékok ugyanis elvileg fedeznék a körülbelül március végéig szükséges gázt.

Mire számíthatunk a későbbiekben?

Orbán Viktor a háború kirobbanása után, február 24-én, kora délután Facebook-posztjában kijelentette Magyarország elítéli az Ukrajna elleni orosz agressziót. Ezen felül beszélt arról, hogy az Európai Unióban ma este válság értekezés lesz, ahol valószínűleg súlyos szankciók meghozásáról is döntenek Oroszország ellenében.

Orbán Viktor erről azt mondta, szerinte konszenzus lesz az EU-ban. A magyar miniszterelnök ugyanakkor kifejtette, Magyarország semmilyen katonai akcióban nem akar részt venni Ukrajna területén, de humanitárius segítséget fog nyújtani az országnak. A NATO pénteken fog ülésezni, az ő részükről az első szankciók akkorra várhatók.

A szankciók kérdése azért fontos, mert az egyre több gazdasági szálon együttműködő magyar-orosz kapcsolatokra, szerződésekre igen negatív hatással is lehet egy közös európai uniós kiállás Oroszországgal szemben. Ez pedig érintheti a földgázszállítást, illetve egyéb energiahordozók behozatalát, és természetesen a magyar exportot is Oroszország felé. Ezen felül, mivel a gázvezetékek Ukrajnán keresztül futnak Magyarországra, egyelőre nem tudni azt sem, hogy egy elhúzódó szárazföldi háború Ukrajna és Oroszország között mennyire érintené a zavartalan energiahordozók szállítását. Ennél többet akkor fogunk megtudni, ha kiderül, a Nyugat milyen szankciókat léptet életbe Oroszország ellen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem