27 °C Budapest
field of wheat

Lesz-e élelmiszer Magyarországon? Minden, amit az orosz-ukrán háború hatásairól eddig tudni lehet

2022. február 24. 13:29

Február 24-én, csütörtökön a hajnali órákban Oroszország megtámadta Ukrajnát. A legfrissebb híreket a Pénzcentrumon ITT éritek el az orosz invázióval kapcsolatban. Mivel ez a háború most tényleg a szomszédban zajlik, jogosan rettent meg rengeteg magyar a hír hallatán. Sokakban felmerülhet például a kérdés a konfliktus kapcsán: Lesz-e élelmiszer Magyarországon? Ukrajnát ugyanis Európa éléskamrájának hívják, így ami ott történik, az kihat a kontinensre, így Magyarországra is. Mutatjuk, mit tudunk eddig.

Ukrajnát azért szokás Európa éléskamrájának nevezni, mert jelentős búza-, zab-, és kukorica exportőr. Olyannyira, hogy búzából például a világon az 5. legnagyobb exportőrnek számít. „Amennyiben azonban Oroszország elfoglalja Ukrajnát, ennek az exportmennyiségnek a sorsa teljesen bizonytalanná válik, ami komoly áruhiányt és számottevő áremelkedést is generálhat a térségben” - mondta el az Agrárszektornak Raskó György, agrárközgazdász.

Érdemes tudni, hogy Ukrajna és Oroszország együttesen a világ búzaexportjának 29%-át adják, az együttes gabonaexport-potenciáljuk megközelíti a 100 millió tonnát, ebből csak a búza 40-50 tonna. Összevetésül az Európai Unió teljes búzatermelése 130 millió tonna körül mozgott 2021-ben. A búza mellett azonban az napraforgó, a cukor, a kukorica és az árpa exportját is érinti a helyzet. A gabona- és az olajos magvak tekintetében pedig

ezek olyan mennyiségek, amelyek a mediterrán térségben komoly áruhiányt okozhatnak

- mutatott rá Raskó György, hozzátéve, hogy a háborús helyzet egészen bizonyosan felfelé fogja hajtani a térségben a gabonák és az olajos magvak árait. Emlékezzünk rá, a magyarországi csúcsdráguló élelmiszerek között hosszú hónapok óta ott van a liszti és a napraforgó-étolaj is. És bár ezeknek az árait a magyar kormány befagyasztotta, a világpiaci mozgások attól még nem fognak megállni. Valakinek ki kell majd fizetnie a háború okozta többletköltségeket.

Meg kell említeni azt is, hogy az oroszok lényegében már most elpusztították Ukrajnában az odesszai kikötőt, ahonnan az ukránok jelentős mennyiségű exportja indult útnak. Ez azt jelenti, hogy már a kikötőben hatalmas mennyiségű gabona semmisülhetett meg, illetve azt sem tudni, ez mikor fog újjáépülni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

És akkor ebből mit fog érezni a magyar lakosság?

A világ gabonatőzsdéin már most emelkednek az árak, így várhatóan a mostani csúcsárak még tovább drágulni fognak. Előre láthatólag tehát senkinek nincs oka arra, hogy azt feltételezze, Magyarországon bármilyen áruhiány is felléphet.

Azzal viszont számolni kell, hogy az ukrán-orosz háború miatt egészen rövid időn belül drágulhat Magyarországon a napraforgóolaj, a liszt, a kenyér, a péksütemények és több más termék is.

Ezek közül persze az árstop miatt nem mindet fogja megérezni a lakosság, de hiába árstoppos a liszt, a kenyér nem az, márpedig az abból készül. A szakértő szerint tehát egy jelentősebb drágulás mindenképp várható lesz Magyarországon a szomszédban zajló konfliktus miatt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Gyengült a forint kedden

Az euró árfolyama a reggel hét órakor jegyzett 391,53 forintról 391,99 forintra erősödött 18 órakor.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. július 17. 20:37
Augusztus közepén pénzre lesz szükségem, és ehhez el kell adnom pár részvényt. Egy éve is volt egy h...
MEDIA1  |  2024. július 17. 19:07
A Lánczi Tamás vezette hivatal újabb elemzésben tekintette át a kormányfüggetlen sajtó egyes tartalm...
MNB Intézet  |  2024. július 17. 13:51
Sok kutatás igazolja, hogy számos dolgot férfiakra terveztek, és ez hátrányosan érinti a nőket. A fe...
Holdblog  |  2024. július 17. 07:40
Új tőzsdét akar indítani a világ legnagyobb magántőkealap-kezelője és az első számú hedge fund. De m...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 17. 20:53
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem