11 °C Budapest
EU european union

Itt az igazság a látványos magyar GDP-adatról: ezekben a régiókban kritikus a helyzet

2022. február 21. 14:34

Éves összehasonlításban 5,9 százalékot esett a pandémia első évében a bruttó hozzáadott érték az Európai Unió 27 tagállamára vetítve - derül ki az Eurostat frissen publikált jelentéséből. A felmérés országokra és régiókra vetítve is bemutatta a változás mértékét, amikből nyilvánvalóvá vált, hogy hazánkat egészen drasztikus mértékben sújtották a koronavírus járvány gazdasági hatásai. Az Eurostat emellett az egy főre jutó GDP növekedésre vonatkozó adatokat is publikálta, ami még sötétebb képet festett hazánkról.

2020-ban az Eurostat statisztikái szerint szerint az eurózónában a termelés bruttó hozzáadott értéke (GVA) 5,9 százalékos csökkenést mutatott 2019-hez képest. Az EU-s tagállamok egyes régiói nagyon eltérő teljesítésmenyeket jelentettek. Volt olyan egység, ahol 22,2 százalékos csökkenést, máshol 10,7 százalékos emelkedést könyvelhettek el ezt a gazdasági mutatót tekintve. Általánosságban viszont a kép igen lesújtó volt. Három észak-írországi régiót és a Franciaországhoz tartozó Mayotte-ot leszámítva ugyanis mindenhol estek a számok az Unión belül.

Az Eurostat az egyes államok statisztikai hivatalainak jelentése alapján állította össze a ma publikált felmérést, aminek eredményei szerint  bruttó hozzáadott értékben mérve összességében Dél-Európát tarolta le leginkább a 2020-as válság. A visszaesésből azonban a kontinens jó részének nagy kanállal jutott. Ez a 27 Uniós tagállamból 13-esetében 5 százalékot meghaladó mértékű negatív irányú változást jelent.

 Mint ábránkon is látszik, a legmagasabb mértékű, 10,8 százalékos visszaesést Spanyolországban jelentették.. A negatív dobogó második fokára pedig Görögország került, ahol 9 százalékot, a harmadikra Olaszország, ahol 8,7 százalékot romlott a mutató.

A bruttó hozzáadott értékben növekedést kizárólag Írország tudott felmutatni, ahol 5,6 százalékkal nőtt ennek értéke az előző évhez képest, de volt néhány tagállam, ahol a mutató romlás  igen alacsony szinten maradt. Ilyen volt Litvánia, ahol 0,1 százalékkal és Luxemburg, ahol 0,9 százalékkal esett vissza a gazdasági ebből a szempontból vizsgálva.

A környező országokról elmondható, hogy ezt a mutatót vizsgálva viszonylag jól átvészelték a nehéz időszakot. Hazánkban viszont EU-s szinten is nagy mértékű volt a visszaesés.

Magyarországon a bruttó hozzáadott érték egy év alatt 5 százalékos zuhanást könyvelt el. Ezzel bár az extrém számokat produkáló országoknál kevésbé volt aggasztó a helyzetünk, Közép-Európában a legnagyobb esést mutatók közé tartozunk. A szlovák, a szlovén és a román helyzet is jobb volt. A régiót nézve csak Ausztriában és Csehországban volt nagyobb mértékű a GVA mutató zuhanása.

A GDP-t nézve még durvább volt a helyzet

Az Eurostat a bruttó hozzáadott érték mellett a bruttó hazai termékre vonatkozó statisztikákat is publikálta. Ez alapján, ha az egy főre jutó GDP-t a vásárlóerőre vetítve nézzük, az egyes régiók 2020-ban az EU-s átlag 30 és 274 százaléka között teljesítettek. Az államonkénti felosztást nézve igen hasonló volt az egyes országok pozíciója, mint a bruttó hozzáadott értéket nézve, de a szakadék az egyes tagállamok között jóval nagyobb.


A legjobb számot Luxemburg produkálta, ahol az egy főre jutó GDP az Uniós átlag 263 százalékát tette ki. A képzeletbeli dobogó második fokára Írország fért fel, ahol az EU-s átlag 209 százalékát érte el a gazdaság Bruttói hazai termékre vetített teljesítménye, a harmadik legjobb statisztikával pedig Dánia büszkélkedhetett, ahol az összes ország átlagát 135 százalékkal teljesítette túl a GDP.

Magyarország ezt a mutatót nézve még nagyobb lemaradásban van. Hazánkban csupán az EU-s átlag 74 százalékát érte el a vásárlóerő-paritás alapján vizsgált egy főre eső GDP. Viszonyításképpen ez az arány Csehországban 93 százalékos, Szlovéniában 89 százalékos, Ausztriában pedig 124 százalékos volt. Az eredmény tehát közép-kelet európai szinten is elég gyengének számított.

A vidék lemaradása hatalmas

Az Eurostat adataiból az is kiolvasható, hogy Magyarország mely régiójában termelték a legmagasabb és a legalacsonyabb egy főre jutó GDP-t vásárlóerő-paritáson. A régiók szerinti felosztásban hazánkban az alábbi egységeket vizsgálják:

Alföld és Észak

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  • Észak-Magyarország (Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád)
  • Észak-Alföld (Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs Szatmár-Bereg)
  • Dél-Alföld (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád)

Közép-Magyarország

  • Pest
  • Budapest

Dunántúl

  • Közép-Dunántúl (Komárom-Esztergom, Fejér, Veszprém)
  • Nyugat-Dunántúl (Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala)
  • Dél-Dunántúl (Baranya, Somogy, Tolna)

NUTS2 felosztás szerint Pest megyét és Budapestet külön földrajzi régiónként vizsgálják. A többi megyéről az Eurostat csak régiós szintű számokat publikál.

Mint grafikonunkon is látható, a régiók szerint is drasztikusak a különbségek az egy főre jutó GDP-t tekintve. Budapest az egyetlen régió, ahol bőven az EU-s átlag feletti az egy főre jutó GDP, az összes többi vizsgált egységre vetítve azonban hatalmasnak tűnik a leszakadás. Az alföldi régiók mutatói különösen negatívak. Észak-Alföld például az Uniós átlag felének megfelelő GDP-t sem termelt, de a mutató Dél-Alföldön is mindössze az átlag 54 százalékának megfelelő nagyságú volt és Észak-Magyarországon is csak annak felét érte el.

A dunántúli régiók is komoly elmaradásban vannak, de a Közép-Dunántúl és a Nyugat-Dunántúl GDP statisztikái azért már közelebb állnak a (Budapest által felhúzott) országos átlaghoz, ami EU-s szinten a középmezőny alját közelíti. A hazánk régiói közti különbséget a megtermelt GDP tekintetében tehát nem lehet túlhangsúlyozni. Budapesten ugyanis európai szinten is magas számokat sikerült elérni még ebben a nehéz időszakban is, míg más régiók számai a most publikált adatokat vizsgálva inkább a romániai, helyenként a görögországi állapotokkal voltak összemérhetőek.

Innen szép nyerni

A legújabb számok szerint persze már messze vagyunk a két évvel ezelőtti állapotoktól, de részben épp az akkori visszaesés okozta alacsony bázisnak is köszönhető, hogy tavaly rég nem látott ugrást figyelhettünk meg a GDP adatokban. A legutóbbi állapotok szerint felülmúlta az elemzők várakozását a bruttó hazai termék (GDP) tavalyi negyedik negyedévi és éves előzetes adata, az áthúzódó hatásra alapozva arra készülnek, hogy emeljék idei növekedési várakozásaikat.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) múlt hét kedden közölt első becslése szerint Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2021-ben 7,1 százalékkal növekedett az előző évihez viszonyítva, 2019-hez mérten 2,1 százalékkal nőtt. A negyedik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 7,2 százalékkal, az előző negyedévhez képest 2,1 százalékkal emelkedett a gazdaság teljesítménye.

Suppan Gergely a Magyar Bankholdinghoz tartozó Takarékbank vezető elemzője múlt héten ezzel kapcsolatban azt mondta, a növekedéshez - a mezőgazdaság kivételével - minden szektor hozzájárult. Tavaly a chip és más alkatrészek hiánya miatt akadozó járműgyártás mintegy 1,0 százalékponttal foghatta vissza a növekedést. A felhasználási oldalon élénkülhetett a fogyasztás, míg továbbra is kiemelkedően teljesíthettek a beruházások, a külkereskedelem egyenlege pedig már kevésbé húzta vissza a növekedést.

Az idei év elején a jelentős lakossági transzferek, valamint a 20 százalékkal növekvő minimálbér, és a 25 év alatti munkavállalók szja kedvezménye adhat érdemi lökést a növekedésnek a fogyasztáson keresztül, a második félévben pedig az alapanyag- és chiphiány várt enyhülése, új ipari kapacitások üzembe helyezése, valamint az idegenforgalom további helyreállása tarthatja magasan a növekedést.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 23. 06:06
A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid v...
MEDIA1  |  2024. április 22. 19:58
Megvan, kik ülnek be a megújuló X-Faktor zsűrijébe idén.
Bankmonitor  |  2024. április 22. 16:16
Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 száza...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm