Close up of fabric European flag.

Nyakunkon az EU-csúcs: ilyen válságkezelést várnak az emberek az uniótól

MTI
2021. május 8. 10:01

Az Európai Uniónak nagyobb szerepet kellene játszania a koronavírus-járvány okozta válság kezelésében - derült ki egyebek közt az Európai Unió jövőjéről szóló, pénteken közzétett Eurobarométer-felmérésből.

Az EU közvélemény-kutató intézetének kutatása szerint tíz megkérdezett európaiból nyolc úgy gondolja: az Európa jövőjéről rendezett, vasárnap kezdődő konferenciasorozatnak elsősorban azt kellene megvizsgálnia, hogy az EU hogyan kezelhetné jobban a globális válságokat.

A felmérésből az is kiderül, hogy a megkérdezettek 66 százaléka úgy véli, az Unió szerepe meghatározó a fiatalok jövője szempontjából, ezért a konferenciasorozatnak külön a fiatalokat is meg kellene szólítania. Hasonló arányban tekintik a fiatalok az Uniót "biztos pontnak egy zavaros világban", azonban ez az érték 11 százalékkal alacsonyabb a 2018-ban mértnél.

Az elemzés az európai választásokkal és az Európai Bizottság elnökének megválasztásával is foglalkozott: a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy kétszer annyian vannak azok az európaiak (42 százalék), akik szerint jó ötlet a transznacionális listák bevezetése az európai választásokon, mint ahányan (19 százalék) elutasítják ezt. A válaszadók több mint kétharmada támogatja továbbá, hogy az Európai Bizottság elnökét a választásokon induló vezető jelöltek közül válasszák ki, mert ez átláthatóbb és demokratikusabb folyamat.

A felmérést az Európai Parlament és az Európai Bizottság megbízásából 27 tagállamban tavaly október vége és november vége között készítették el. Összesen mintegy 27 034 interjúra került sor, amelynek eredményeit két nappal Európai Unió jövőjéről szóló konferenciasorozat elindítása előtt közölték. A vasárnap induló rendezvénysorozat célja egyebek mellett, hogy megoldást találjon az Unió régóta tartó és új problémáira, és megerősítse az európai szolidaritást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 15. kedd
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?