3 °C Budapest

Nyomás vásárolni! Komoly drágulás jöhet a boltokban

Pénzcentrum
2015. január 6. 14:26

Az elmúlt egy hétben rég nem látott szintre zuhant a forint árfolyama, egy euróért 320 forintot kérnek (december elején még a 306-os szintnél jártunk). Gyakorlatilag kizárt, hogy ez előbb-utóbb ne legyen hatással a mindennapokra. Sőt, sokkal hamarabb érezhetjük, mint azt gondolnánk. A Pénzcentrum Madár Istvánt, a Portfolio vezető elemzőjét kérdezte a várható hatásokról.

Az elmúlt másfél hónapban a forint jelentős gyengülésen ment keresztül, ami az árfolyamrögzítés miatt a devizahiteleseket már nem érinti, viszont az árfolyamváltozásnak a mindennapjainkra is jelentős hatása lehet. Míg november végén 304 forintot kellett adni egy euróért, addig tegnap az árfolyam a 320 forintos szint felett is járt.

Drágulnak a külföldi árucikkek

A forint gyengülése elsősorban az import termékeket drágítja meg. Viszont az elmúlt évek különlegessége, hogy ez a hatás sokkal visszafogottabb lett a válság óta, mivel az embereknek kevés a pénzük, ezért a kereskedők lenyelték az árfolyam gyengüléséből fakadó veszteségüket és nem emeltek olyan mértékben árat, amit a forint esése indokolt volna

 - mondta el kérdésünkre Madár István, a Portfolio vezető elemzője.

Kérdéses, hogy a további forint esés után tudják-e tartani a ezt, vagy kénytelenek lesznek az árakban érvényesíteni. Ennek ugyanis eddig zavarba ejtően kevés nyomát láthatjuk

- tette hozzá.

A webshopok kínálatában már most látszódik, hogy a forint gyengült, és ez rossz hír lehet azoknak, akik kifejezetten a karácsony utáni leárazásokkor szerettek volna külföldről rendelni.

Ha végül a kereskedők áthárítják az árfolyamgyengülést, akkor elsősorban a tartós fogyasztási cikkek (ezen belül az iparcikkek, új műszaki cikkek) drágulására lehet számítani, de a készletek kisöprése után a ruhákhoz is többért juthatunk hozzá. A forint gyengülése hamar meglátszik a külföldről hozott élelmiszereken, ez különösen télen húsbavágó, hiszen ilyenkor az eleve drágább déli országokból származó import zöldségek és gyümölcsök elterjedtebbek a boltok polcain.

A határmenti települések kiskereskedelmi forgalmát megdobhatja a gyenge forint, különösen igaz ez az euróval fizető szomszédok esetében (Ausztria, Szlovákia Szlovénia). A határ közelében élő családoknak megérheti Magyarországon bevásárolni, igaz nálunk hamarosan vasárnap már nem intézhetik el a nagybevásárlást, így ezzel a szombati terhelést növelik majd.

Mi a helyzet a benzinárral?

Mivel hazánk a kőolajat külföldről kénytelen beszerezni, ezért a forint gyengülése elsőként az üzemanyagárakban csapódhat le. A két ünnep között megfigyelhettünk némi drágulást, ugyanakkor a kőolaj árának kitartó világpiaci esése miatt a benzinárak jelentős esésen mentek keresztül az elmúlt fél évben annak ellenére, hogy a dollár árfolyama ez ellen dolgozott.

Az elemzők ráadásul az olajár további esésére számítanak, a fél évvel ezelőtti ár feleződött, ráadásul a mostani ár ismét megfeleződhet a várakozások szerint. Emiatt a benzin ára akár a literenkénti 200 forintos ár alá is csökkenhet, feltéve, hogy a forint nem gyengül tovább drámai mértékben.

Az üzemanyagárak egyébként több összetevőből állnak, a termelői ár (amire az árfolyamváltozás is hatással van) csupán 30 százalékát adja a kiskereskedelmi árnak. Emellett a benzin árának jelentős résztét teszi ki a jövedéki adó (fixen 120 forint), az ÁFA (21 százalék), illetve a kis- (4,5 százalék és a nagykereskedelmi árrés (7,5 százalék). Emiatt a forint árfolyama nem áll egyenes arányosságban a benzinárra, vagyis nagyobb forintesés nem garantálja az üzemanyagok árának drágulását.

Drágább lehet a síelés, vagy a nyaralás

A síszezon elején különösen érdekes lehet, hogy mennyiért találunk szállást és mennyibe kerülnek a síbérletek. Az elmúlt másfél hónapban az euró ugyanis nagyjából öt százalékot erősödött a forinthoz képest, ami ugyanekkora árnövekedést okoz, ráadásul a magyarok legkedveltebb síterepein szinte kivétel nélkül euróval kell fizetnünk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nagyobb drágulás jellemzi azokat a helyeket, ahol amerikai dollárral fizetnek,

hiszen a forint nagyjából 20 százalékot esett a dollárhoz képest tavaly tavasz óta, ami már jelentősen megdrágíthatja az ilyen helyekre utazást.

Jól járnak a devizában megtakarítók

A forint esésével jól járnak, akik megtakarításaikat euróban, dollárban vagy más külföldi devizában tartják, ezzel az eséssel ugyanis a befektetéseiken felül az árfolyamon sokat nyerhetnek.

Ha november végén kötött le valaki euró betétet, akkor azt feltörve most nagyjából

öt százalékot nyerhet az árfolyamon, míg a betét, egy éves vagy annál rövidebb futamidő mellett, 1,09 százalékot hoz, de hosszabb futamidő mellet is csak 1,41 százalékos kamattal számolhatunk a jegybank adatai szerint.

A forint gyengülése kedvez azoknak is, akik devizában kapják a fizetésüket, azonban esetükben figyelembe kell venni azt is, hogy csak addig járnak jobban, amíg a kereskedők nem hárítják át a gyenge forintot az áremelésen keresztül a vevőkre, ahogy azt az elemző említette.

Mikor kezdődhet el a boltokban a drágulás? Lesz-e alacsonyabb az árfolyam?

Az árfolyam ingadozását rengeteg dolog befolyásolja, így nehéz megmondani, hogy csökkenhet-e az árfolyam, mindenesetre a devizahitelek árfolyamrögzítésének köszönhetően a gyenge forint egyelőre nincs hatással a mindennapokra és ez várhatóan így is marad, amíg a kereskedők nem érvényesítik a gyenge forint hatását a boltok polcain.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2023. január 30. 16:44
Az utóbbi években ugrásszerűen nőtt a magán egészségügybe járók száma. A szolgáltatásokért zsebből f...
MEDIA1  |  2023. január 30. 15:33
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálata alapján az eMAG webáruház üzemeltetője megszegte egyes k...
Holdblog  |  2023. január 30. 12:21
A 2023-ra vonatkozó globális növekedési prognózisok szerint idén az elmúlt harminc év harmadik leggy...
MNB Intézet  |  2023. január 30. 10:42
Do editors and reviewers have strong preferences for statistically significant estimation results? T...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?