17 °C Budapest
Microscopy virus image of a group of covid-19 infecting human cells, scientific illustration based on the new coronavirus pandemic, shows the structure of virus lipid shell and protein spikes surrounded by cells inside the human body

Ebola-szerű, halálos vírust alkottak a kínai kutatók: mi lesz, ha kiszabadul a laborból?

2024. május 6. 16:44

Kínai kutatók egy ebola fehérjével módosított vírust hoztak létre, amely súlyos betegséget okozott és több kísérleti hörcsög halálát eredményezte. Céljuk az emberi ebola-betegség laboratóriumi modellezése volt a biztonságosabb és gazdaságosabb kutatás érdekében - írta meg a Daily Mail.

Kínai kutatók a Hebei Orvosi Egyetemen egy olyan vírust hoztak létre laboratóriumi körülmények között, amely az ebola vírus bizonyos részeinek felhasználásával képes volt megölni kísérleti állatokat. A kísérlet során a tudósok egy másik vírust, a vesicular stomatitis virus-t (VSV) módosították úgy, hogy az ebola vírus egyik fehérjéjét, a glikoproteint hordozza. Ez a fehérje kulcsszerepet játszik abban, hogy a vírus bejuthat a szervezetbe, és megfertőzheti a gazdaszervezet sejtjeit.

A vizsgálatban részt vevő hörcsögök súlyos tüneteket mutattak, amelyek hasonlóak voltak az emberi ebola-betegeknél megfigyeltekhez. Ezek közé tartozott többek között többszervi elégtelenség és látásromlást okozó szemfertőzés is. A kutatók célja az volt, hogy megtalálják azt a vírusmodellt, amely biztonságosan utánozni tudja az ebola tüneteit laboratóriumi környezetben, így elősegítve a betegség terjedésének és kezelésének további tanulmányozását.

A kísérlet során tíz háromhetes korú szíriai hörcsögöt vizsgáltak, melyek közül minden nőstény példány elpusztult két-három nap alatt súlycsökkenés és csökkent rektális hőmérséklet mellett. Az öt hím közül három szintén elpusztult, de kettő túlélte a fertőzést és súlyukat tekintve javulást mutattak. A tanulmány rámutat arra, hogy ezek a fertőzött hörcsögök alkalmas modellként szolgálhatnak az ebola-vírus okozta látóideg-rendellenességek tanulmányozására. A kutatócsoport szerint eredményeik bizonyítják e vírusmodell alkalmasságát az ebola elleni orvosi ellenintézkedések gyors preklinikai értékelésére BLS-2 biztonsági szintű laboratóriumokban.

Az említett kutatás jelentőségét növeli az ebola-vírus korábbi pusztítása Nyugat-Afrikában 2014 és 2016 között, amikor is több mint 28 600 ember fertőződött meg és mintegy 11 300-an haltak meg. A kutatócsoport munkája így hozzájárulhat az ebola területén végzett kutatások biztonságának és gazdaságosságának javításához.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Azonban bár az újvírus használata lehetőséget nyújt alacsonyabb biológiai biztonsági szintű laboratóriumokban való munkavégzésre is, fontos figyelemmel lenni arra, hogy ez ne vezessen laboratóriumi szivárgásokhoz vagy más potenciális veszélyforrásokhoz. Az esetleges incidensek kapcsán Dr. Richard Ebright hangsúlyozta annak fontosságát, hogy alaposan ellenőrizzék az új vírus emberre gyakorolt potenciális hatásait mielőtt tovább folytatnák vele kapcsolatos kutatásokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 18. 19:19
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem