Infectious disease doctor examining rash on skin of child feet closeup. Сoxsackie virus symptoms hand-foot-mouth concept

Mi a kéz láb száj vírus, avagy a kéz-láb-száj-betegség? Meddig tart a fertőzés, mik a tünetek?

2023. július 23. 20:02

Az emberi testet támadó fertőző kórokozók rendkívül változatos, gyakran még a tudósok számára is érthetetlen tüneteket produkálnak, egyes bakteriális vagy vírusos fertőzések ráadásul semmilyen módon sem kivédhetőek és igen kellemetlen problémákat okozhatnak. Esetünkben az egyik legérdekesebb fertőző gyermekbetegség, a kéz-láb-száj betegség, avagy a kéz láb száj vírus témakörét járjuk körül: tudd meg, meddig tart a kéz láb száj betegség, hogyan ismerhető fel a kéz-láb-száj betegség képek alapján!

Cikkünkben a kéz láb száj betegség, avagy a kéz láb száj vírus nevű fertőzés különleges tüneteit ismertetjük (gyakran nevezik száj kéz láb vírus vagy száj láb kéz vírus néven is, mindez a lényegen nem változtat): tudd meg, mi a kéz láb száj betegség, azaz a kéz láb száj vírus, a kéz láb száj vírus meddig fertőz, és hogy a kéz láb száj vírus hogyan fertőz gyerekeknél, felnőtteknél. Amellett, hogy eláruljuk, a kéz láb száj betegség mikor fertőz, azt is leírjuk, hogyan ismerhető fel a kéz-láb-száj betegség képek alapján, mik a kéz láb száj vírus tünetei!

Mi az a kéz-láb-száj betegség?

A kéz láb száj betegség (angol rövidítése: HFMD, magyarul gyakran említik száj kéz láb vírus, száj láb kéz vírus, kéz száj láb vírus megnevezésekkel is) egy fertőző, vírusos megbetegedés, ami leginkább az 5 év alatti kisgyermekeket érinti, azonban ritkán nagyobb gyermekek, sőt, felnőtt korúak is elkaphatják (tizenéves kor fölött általában már rendelkezünk immunitással a kéz láb száj betegség ellen, de mindig akadnak kivételek). A kéz láb száj betegséget a gyermekorvosok általában azonnal felismerik, a felnőtteknek, amennyiben a kéz láb száj vírus tüneteit érzékelik, érdemes bőrgyógyászhoz fordulniuk, hogy a probléma más, hasonló kórképet produkáló kiütéses betegségektől megkülönböztetésre kerüljön.

Mi a kéz láb száj betegség oka? A kéz láb száj vírus hogyan fertőz?

A kéz láb száj vírus kórokozói az olyan enterovírusok, mint a Coxsackie-vírus (többnyire a Coxsackie vírus A16-os típusa felelős a betegség kialakulásáért). Az ilyen betegségeket számos úton-módon „hazavihetjük”, tipikus példa rá, ha egy fertőzött gyermekkel közös pohárból iszunk, evőeszközével eszünk vagy megfogjuk a játékait és más használati tárgyait (a szülők gyakran elkapják gyerekeiktől). A kéz láb száj betegség terjedhet orrváladékkal, nyállal, köhögés és tüsszögés útján (ölelkezéssel, csókkal is elkapható), illetve vizelettel és széklettel is elkaphatjuk (pl. pelenkacsere során).

Felnőttek esetében a kéz-láb-száj vírus látszólag a semmiből tűnik fel, ugyanis a felnőttek anélkül is terjeszthetik egymás között, hogy a kéz láb száj fertőzés tudatában lennének (elkaphatjuk akár a munkahelyen, vagy bármilyen társaságban, ahol valaki fertőzött gyermekkel érintkezett). Habár léteznek praktikák a kéz láb száj betegség megelőzésére (általánosságban bármely fertőző betegség megelőzésére), az ilyen megbetegedéseket, mivel tünetmentesen is fertőzhetnek, mondhatni nem igazán tudjuk kivédeni.

Mik a kéz láb száj vírus tünetei? Meddig tart a kéz láb száj betegség?

A kéz láb száj vírus a fertőzöttek többségén tünetmentesen megy át, észrevétlenül, azonban a betegek kb. 10%-ánál jelentkeznek a jellegzetes tünetek. Még a tudósok sem tudják, mi ennek az oka, de a kéz-láb-száj-vírus (ahogy a betegség megnevezésében is benne van) a szájüreget, a kezeket és a lábakat támadja. A kéz-láb-száj betegség képek alapján is egyszerűen felismerhető, többnyire nagyon jellegzetes tüneteket produkál, azonban a specifikus tünetek nem feltétlenül jönnek ki az első napokban (sokan csak a fertőzésekre általánosságban jellemző levertséget, bágyadtságot tapasztalják, a rossz közérzet együtt járhat fej- és hasfájással, étvágytalansággal, hányingerrel).

A kéz-láb-száj betegség tünetei
A kéz-láb-száj betegség tünetei

A kéz láb száj betegség jellegzetes tünetei közé soroljuk a tenyereken és a talpakon fokozatosan megjelenő vörös foltokat, melyek érzékenyek, fájnak, de nem viszketnek (ritkábban karon, lábszáron, fenéken is feltűnnek), mindez gyakran párosul szájüregi foltokkal, utóbbiak el is fekélyesedhetnek. Amellett, hogy a kéz-láb-száj betegség képek alapján is felismerhető, érdemes tudnunk, hogy a kéz száj láb vírus gyakran produkál még hőemelkedést, lázat és torokfájást is, mindez gyerekeknél étvágytalansághoz, dehidratáltsághoz vezethet.

A kórlefolyás tipikusan hőemelkedéssel kezdődik, gyermekeknél többnyire a szájüregi foltok jelennek meg először (ínyen, nyelven is ott lehetnek), egy-két nap elteltével pedig előjöhetnek a kéz- és lábtünetek is (a betegekre általában egyedi tünetkombinációk jellemzőek, a kéz- és lábkiütések nem feltétlenül járnak együtt szájfekéllyel). Egyszerűen megkülönböztethetjük a kéz láb száj betegséget más kiütésektől, ha megvizsgáljuk, hogy a kiütések szimmetrikusan jelennek-e meg, mindkét oldalon (a kéz-láb-száj betegség mindig szimmetrikusan jelentkezik).

Veszélyes a kéz láb száj betegség?

A kéz láb száj vírus alapvetően nem veszélyes betegség, a kórlefolyás kb. 7-10 napot vesz igénybe az életünkből, mialatt gyógyszeres kezelésre nincs szükség (gyerekeknek lázcsillapítóra szükségük lehet). A kéz láb száj betegség következményeiképp a kiütéssel érintett területeken fokozott bőrhámlás fedezhető fel, súlyosabb esetekben gyermekeknél és felnőtteknél is előfordulhat a körmök felválása, leesése (ez a kéz láb száj vírus legkellemetlenebb velejárója). A vírusfertőzés során rendkívül ritkán fennáll a meningitis veszélye is, ami intenzív kórházi kezelést igényel.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Kéz-láb-száj betegség: kialakul bennünk védettség a kórokozóval szemben?

A kéz láb száj betegség lefolyását követően az adott vírustörzzsel szemben (pl. Coxsackie A16) kialakul bennünk a védettség – ez azonban nem jelenti azt, hogy más, a kéz láb száj betegséget előidéző vírustörzsekkel szemben is védettek vagyunk (vagyis hasonló fertőzés előfordulhat velünk az életünk során máskor is).

A kéz láb száj betegség mikor fertőz?

A kéz láb száj betegség gyorsan terjed minden közösségben, azonban, mivel ez elsősorban egy gyermekbetegség, a bölcsődék, óvodák, általános iskolák jellegzetes fertőzéséről van szó (ritkábban középiskolában is előfordul, tipikusan kollégiumokban, ahol a fiatalok osztozkodnak a fürdőszobán, öltözőn). A kéz láb száj vírus jellemzően a betegség első napjaiban/hetében fertőz, légúti váladékkal, azonban a székletben még hetekig kimutatható lehet.

A kéz láb száj betegség meddig fertőz?

Így, hogy tudjuk, mi az a kéz-láb-száj vírus, joggal kérdezhetjük, hogy a kéz láb száj vírus meddig fertőz, mikor térhet vissza a betegségen áteső gyermek/felnőtt a közösségbe. A kéz láb száj betegség a fertőzés első hetében ragályos (gyakran ennél tovább is, illetve már a tünetek megjelenése előtti lappangási idő alatt is elkapható), azonban a fertőzött személlyel érdemes kerülni a közvetlen kontaktust addig, míg a vörös kiütések el nem tűnnek a bőréről, szájából (ezután jön a bőrhámlásos időszak). Az enterovírusok jellemzően ősszel és nyáron gyakoriak, azonban szórványosan télen is előfordulhat velünk a kéz-láb-száj betegség.

A kéz láb száj betegség diagnosztizálása, kezelése

Mivel a száj kéz láb vírus igen jellegzetes tüneteket produkál, a legtöbb gyermekorvos, háziorvos vagy bőrgyógyász szakorvos (felnőttek a kezet, talpat érintő tünetekkel leggyakrabban hozzájuk fordulnak) egyszerűen képes felismerni a problémát, ritkábban azonban szükség lehet széklet vagy torokváladék minta leadására. A kéz láb száj betegség ellen nincs gyógyszer, az ilyen fertőzések egyszerűen lezajlanak, majd visszatérhet családunk élete a normál kerékvágásba.

Amennyiben gyermekünkön vagy magunkon észleljük a Coxsackie-vírus, azaz a kéz száj láb vírus tüneteit, fordítsunk fokozott figyelmet a higiéniára: mossunk kezet szappannal gyakran, ne fogdossunk össze olyan használati tárgyakat, amelyekkel más is érintkezik és kerüljük a fizikai kontaktust! A gyermeknek a kéz láb száj betegség idején otthon szükséges tartózkodnia, de célszerű ezt tenniük a testvéreknek és a szülőknek is, ugyanis tünetmentes hordozókként könnyen átragaszthatják a betegséget másokra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem