Close-up of a stethoscope on a green folder. Space for copy, shallow depth of field.

Ennyit ért a hálapénz eltörlése: nem tűnt el nyomtalanul a magyar egészségügyi rendszerből

2022. szeptember 27. 15:03

A magyar háztartások egészségügyi célú költései éves szinten 289 548 forintot tesznek ki átlagosan. Ennek legnagyobb részét (19%) receptköteles gyógyszerek teszik ki 2022-ben, míg a hálapénz már fél százalékot sem jelent a teljes kiadásból egy friss felmérés szerint. Ezek szerint - bár nem tűnt el nyomtalanul - a hálapénz fizetés mértéke drasztikusan csökkent az elmúlt évekhez viszonyítva.

Amíg Magyarországon az egészségügyi kiadások GDP-arányosan 7,3 százalékot tesznek ki, a 27 európai uniós tagállamban átlagosan 9,1 százalékot. Az önkéntes/magánúton finanszírozott kiadások ebből hazánkban 2,1, az EU-ban 2,2 százalékot tesznek ki, tehát Európában lényegesen magasabb az állami/kötelező finanszírozás - derült ki Kertész Balázs, a Szinapszis Kft. innovációs igazgatójának és ügyvezetőjének előadásából az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége által szervezett Pénztárkonferencián hétfőn. A magyar magánegészségügyi kiadások 51 százalékát gyógyászati termékekek teszik ki, 32 százalékát a járóbeteg gyógyító és rehabilitációs ellátás, csupán 7 százalékát a fekvőbeteg gyógyító és rehabilitációs ellátás és csak 2 százalékot a hosszú távú gondozás (6 százalék jut minden egyébre).

Az egy főre jutó magánegészségügyi kiadások átlagosan 91 626 forintra emelkedtek 2020-ra - derült ki az előadásból. 2019-ben még 85 163 forint volt ez az összeg. Kertész Balázs elmondta, hogy a háztartások egészségügyi költségei inflációnak megfelelő mértékben növekedtek, de a magánegészségügyi ellátásra fordított összeg ugrásszerűen, 50 százalékal nőtt.

A Szinopszis saját felméréséből pedig az derült ki, hogy a háztartások egészségügyi célú költései éves szinten 289 548 forintot tesznek ki átlagosan. Ennek legnagyobb részét (19%) receptköteles gyógyszerek teszik ki. A kiadások 15 százaléka fogorvosi ellátásra, 13 százaléka magánorvosi ellátásra, 11 százaléka étrendkiegészítőkre, 9-9 százalék recept nélkül kapható gyógyszerekre és gyógyászati segédeszközökre megy el. Mindössze 4 százalékot fordítanak a magyar háztartások gyógynövénykészítményekre. Nagy változás, hogy

hálapénzre elhanyagolható összeget, 1448 forintot költünk éves szinten átlagosan.

A 2021-es évi felmérés szerint ez az összeg még 7424 forint volt, tehát a visszaesés 80 százalékos. Az előadás során elhangzott, hogy a hálapénz kivezetése összességében pozitív fogadtatású, tiszta viszonyokat teremtett, mely hozzájárulhatot a magánszolgáltatók keresletnövekedéséhez. A magyar magánegészségügyben 53 százalékkal, a fogorvosi ellátásban 45 százalékkal több pénzt hagytunk. A magánszolgáltatóknál mutatkozó növekedésben szerepet játszott az elmúlt két évben pandémia is, amely korlátozott hozzáférést eredményezett az állami ellátáshoz.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Bizalmi történet

A bizalom még mindig a magánorvosok és magánklinikák irányában nagyobb, szemben az állami ellátással, hozzáértés és szakértelem megítélésének tekintetében viszont mind a magán, mint az állami ellátás jól szerepelt a felmérés szerint. A lakosság többsége szinte minden más szempontból jobbnak gondolja a magánegészségügyet az államinál.

Kertész Balázs szerint a kényszerűségből emelkedő szolgáltatási árak és az állami ellátórendszer „normalizálódása” a magáneü. kereslet növekedésének lassulásához, akár csökkenéséhez is
vezethet. Így a szolgáltatók növekedése, terjeszkedése is lassulhat, óvatosabbá teheti a fejlesztési
sratégiákat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 19:19
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem