16 °C Budapest
Egyre kevesebb beteget látnak el a szakértők: ötödére csökkent a páciensek száma

Egyre kevesebb beteget látnak el a szakértők: ötödére csökkent a páciensek száma

2022. szeptember 15. 21:32

A szakrendelők ötödével kevesebb beteget látnak el most, mint a koronavírus-járvány előtti időkben az Országos Járóbeteg-szakellátási Konferencián elhangzottak szerint. A Népszava információi szerint több ezer panasz fut be a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőhöz (NEAK), amik a legtöbb esetben az ellátatlanságról, a hosszú várólistákról és a szakellátások elérhetetlenségéről szólnak.

Kiss Zsolt, a NAEK főigazgatója szerint a szakrendelők ötödével kevesebb beteget tudnak jelenleg ellátni, mint a koronavírus-járvány előtt, ráadásul egyre több panasz fut be a NEAK-hoz. Ezek többségükben az ellátatlanságot, a hosszú várakozást, a szakellátások elérhetetlenségét róják fel a rendszernek.

A főigazgató szerint a NEAK információi szerint az elmúlt hónapokban mintegy 12-14 milliárdnyi szolgáltatáshoz nem fértek hozzá a betegek. Ráadásul annak, hogy a betegek ellátása nem kezdődik meg idejében anyagi következményei is vannak: egyre több, drága gyógyszerre és egyéb terápiára kell költeniük a betegeknek.

A pandémia a szűréseket is visszavetette az elhangzottak alapján. Csak az onkológia esetében 20 százalékkal csökkent az elvégzett szűrővizsgálatok száma, de jelentősen (47 százalékkal) visszaesett a rehabilitációs ellátások teljesítménye is. Azonban Kiss Zsolt szerint önmagában a szakorvosok számának csökkenése nem magyarázza a teljesítmény elmaradását. Az adatok alapján ugyanis az aktív orvosoknak a pecsétszámuk alapján mindössze 2 százaléka tűnt el a rendszerből.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 24. szombat
Gellért, Mercédesz
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?