35 °C Budapest
Súlyos jelentés érkezett az oltástagadókról: az oltatlanok több mint fele szerint titkos anyagot rejt a vakcina

Súlyos jelentés érkezett az oltástagadókról: az oltatlanok több mint fele szerint titkos anyagot rejt a vakcina

2022. február 23. 10:47

A magyarországi oltatlanok 57 százaléka hisz abban, hogy a vakcinákkal „az oltóanyagok helyett valamilyen titkos anyagot juttatnak a szervezetbe”, közel háromnegyedük pedig azért kétkedik, mert túl gyorsan fejlesztették ki a vakcinát – derül ki a Társadalomtudományi Kutatóközpont és a Závecz Research közös kutatásából - írja a hvg.hu

A negyedik hullám alatt készített felmérésben 1000 embert kérdeztek meg a járványkezeléssel, oltással és az oltatlanokkal/oltottakkal szembeni érzéseikről. A reprezentatív minta 20 százalékát tették ki azok, akik nem oltattak. Ők általánosságban nem tartják magukat tudomány-ellenesnek, szimplán csak a koronavírus ellen kifejlesztett vakcinákkal szemben bizalmatlanok.

Az oltatlan válaszadók 73 százaléka gondolta úgy, hogy vakcinákat túl gyorsan fejlesztették ki és azt is aggasztónak találták, hogy nincs róluk elég információ. 71 százalékuk azzal a kijelentéssel is egyetért, hogy az oltások kifejlesztése valamilyen politikai-gazdasági hatalmi erők érdekeit szolgálta. A megkérdezettek 57 százaléka szerint pedig a vakcinákkal „az oltóanyagok helyett valamilyen titkos anyagot juttatnak be a szervezetbe”.

Az oltatlanok iskolázottság szempontjából nem különböznek jelentősen az oltottaktól, az viszont egyértelműen látszik, hogy az oltatlanok között több a fiatal. Pénzügyi helyzetük szerint nagyobb különbség látszik: a jobb anyagi státuszban lévőknek 91 százalék oltatta be magát, az anyagi nehézségekkel küzdők között viszont csak 72 százalékos ez az arány.

Egymásról szintén elég másképpen gondolkodik a két csoport. Az oltatlanok 67 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem érez komoly ellenszenvet azokkal szemben, akik beoltatták magukat. 56 százalékuk szerint az oltottakat megtévesztette a média és az elit. 19 százalékuk viszont mély ellenszenvet érez a vakcinát fölvettek iránt. Az oltottaknak 46 százalékuk mondta azt, hogy nem érez ellenszenvet, 43 százalékuk viszont azt gondolja, hogy az oltatlanok miatt van még mindig járvány. 27 százalékuknak kifejezetten mély ellenérzései vannak az oltatlanokkal szemben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?