16 °C Budapest
Newborn baby girl crying

Kiderült az igazság a Pfizer és Moderna oltásokról: ez a hosszú távú hatásuk terhes nőknél

MTI
2022. február 16. 10:01

Azok az anyák, akik terhesen kapnak védőoltást a koronavírus ellen, nagyobb eséllyel védik meg az újszülöttjeiket a vírus miatti kórházi kezeléstől – írja az amerikai Betegségellenőrzési és Járványügyi Központra (CDC) hivatkozva a CNBC.

Azt írják, hogy a hat hónaposnál fiatalabb csecsemők hatvanegy százalékkal kisebb valószínűséggel kerültek kórházba koronavírus miatt, ha az édesanyjuk a Pfizer vagy a Moderna kétadagos oltását kapta meg a terhesség alatt. Ha az anya a terhesség későbbi szakaszában, azaz a huszonegyedik héttől a szülés előtti tizennegyedik napig terjedő időszakában kapott oltást, az még magasabb szintű, nyolcvan százalékos védelmet jelentett a csecsemők számára.

 

Az American Journal of Obstetrics and Gynecology című folyóiratban megjelent korábbi kutatások azt találták, hogy az oltásból származó anyai antitestek a méhlepényen keresztül jutnak el a fejlődő magzatba. A CDC tanulmánya pár bizonyítékot is szolgáltat arra vonatkozóan, hogy az antitestek védelmet nyújtanak az újszülötteknél.

A vizsgálatban résztvevő és a koronavírus miatt kórházi kezelést igénylő csecsemők túlnyomó többsége, egész pontosan nyolcvannégy százaléka oltatlan anyától született.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A tanulmány háromszázhetvenkilenc csecsemőt vizsgált húsz gyermekkórházban az Egyesült Államok tizenhét államában júliustól januárig. A csecsemőket két csoportra osztották: százhetvenhatan voltak fertőzöttek és kétszázhárman fertőzésmentesek. A koronavírusra pozitív csecsemők közül az anyák tizenhat százaléka teljes körűen volt beoltva, míg a tesztre negatív csecsemők között ez az arány már harminckét százalék volt.

A CDC szerint a tanulmánynak azért vannak korlátai is. Nem vizsgálták például, hogy az anyák pozitívak vagy negatívak voltak-e a terhesség előtt vagy alatt. Az sem világos, hogy a beoltott és nem beoltott anyák viselkedésében mutatkozó egyéb különbségek hozzájárultak-e újszülötteik fertőzésének kockázatához. Az amerikai járványügyi központ mindenesetre azt javasolta, hogy a terhes, terhességet tervező vagy szoptató nők kapjanak koronavírus elleni védőoltást. Szerintük a jelenleg vagy a közelmúltban terhes kismamák nagyobb kockázatnak vannak kitéve a súlyos betegség kockázatának.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem