Centrifugation of blood to produce platelet plasma

Ennyi pénzt kereshetsz itthon a véreddel: sokan csinálják, teljesen legális

2021. július 16. 14:01

"Néhány új központ nyitása várható, ugyanis vérplazmára egyre nagyobb szükség van. Fontos lenne, hogy Európán belül csökkentsük az USA-tól való függőségünket" - árulta el a Pénzcentrumnak adott interjújában Bolla Barnabás. A Plazma Pont operatív igazgatójával a plazmaközpontok működéséről beszélgettünk.

PénzcentrumAz országban csak a Plazma Pont 8 nagyvárosban van jelen, melyből 3 Budapesten van. Ez azt jelenti, hogy ekkora kereslet van a vérplazmára?

Bolla Barnabás: Való igaz, 8 városban vagyunk jelen 11 plazmagyűjtő állomással. Magyarországon összesen 41 plazmagyűjtő állomás működik. A világ humán vérplazmából készült immonglobulin felhasználása éves szinten 7-9%-kal növekszik, így évről évre magasan emelkedő kereslettel nézünk szembe. Számos olyan betegség van, amit csak ezzel a készítménnyel lehet gyógyítani, kezelni.

A hazai szükségletet ki tudják elégíteni, vagy esetleg külföldre is jut a segítségből?

A hazai plazmaeredetű gyógyszerek ellátása az itthon levett plazmából biztosított. A többletből gyártott készítmények külföldön kerülnek felhasználásra, zömében Európán belül. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Plazma Pontokon levett plazma nagy százalékban magyar betegekhez jut el, csak a „felesleg” kerül máshova. Ezt nem minden itthon működő iparági vállalat mondhatja el magáról. Európán belül azonban óriási plazmahiány van, kénytelenek vagyunk az USA-ból importálni, ezért nagyon fontos lenne, hogy az európai országok megnyissák piacaikat a magánszférának.

Hogy működik ennek útja, ha a donor adott plazmát, ezt követően valami központi gyűjtőhelyen tárolják?

Minden állomásunkon rendelkezünk nagy kapacitású fagyasztókamrával. Az itt tárolt plazmát átlagosan havi egyszer szállítjuk el a feldolgozó üzembe. 

Meddig áll-el?

A plazmát jogszabályi előírás szerint 24 órán belül le kell fagyasztani, nálunk belső szabályzat szerint ez 6 óra. A fagyasztott vérplazma 2 évig használható fel -25 C alatt tárolva.

Az elmúlt évek során állampolgáraink segítőkedve nőtt-e téren vagy mit mutat a statisztika?

A segítők száma folyamatosan, évről-évre nő, ezt a megnyíló plazmaferezis állomások száma is mutatja.

Mit gondolnak az alkalmanként 8000 Ft adható támogatás növeli a segítőkészséget donoroknál?

Az összesen kapható költségtérítés mértéke városonként eltér, azonban a plazmaadásért adható készpénz mennyisége jogszabályhoz kötött, ezen változtatni nem tudunk. Folyamatosan kérdezzük plazmaadóinkat motivációjukról. Ebből legtöbbször az derül ki, hogy plazmaadóink zöme elsősorban a segítségnyújtás miatt jön hozzánk. A kiesett munkaidő, illetve kalóriapótlás miatt viszont rendkívül vonzó ösztönző az anyagi juttatás. A költségtérítés lehetősége nélkül nem tudnánk kielégíteni a hazai plazmaeredetű készítmények iránti igényeket.

Van akinek ez megélhetési forrást jelent?

A szabályozás szerint 365 nap alatt maximum 45 alkalommal lehet plazmát adni, illetve legalább 72 órának kell eltelnie két plazmaadás között. Így egy hónapban legfeljebb 8-9 alkalommal lehet plazmát adni, amennyiben a donor fizikális értékei megfelelőek. Tehát egy hónapban pl. Budapesten utalvánnyal együtt 72.000 Ft-ot lehet keresni. Ezen felül különböző akciókkal kedveskedünk visszajáró vendégeinknek. Ebben a tempóban viszont 5 hónap után 7 hónapig nem adhatna plazmát az illető. Kizárólagos megélhetési forrásként tehát nem, de kiegészítő jövedelemként értelmezhető a plazmaadás.

A koronavírus okozta helyzetben több donor érkezett, mint a szokásos hétköznapi időben és több plazmát is igényeltek a kórházak?

A járvány 1. hulláma kapcsán jelentősen visszaesett a plazmaadások száma, de miután a kormányzat meghirdette a COVID-ból gyógyult betegek plazmájával történő gyógyítást célzó munkacsoport létrejöttét, egy emberként mozdult meg a plazmaadók közössége. Mind a normális, mind COVID-os plazmaadás jelentősen emelkedett. A Plazmaszolgálat Kft. az EMMI által létrehozott tudományos konzorcium szakmai partnere a konvaleszcens (COVID-gyógyult) plazma levételében. A nálunk levett plazmát az Országos Vérellátó Szolgálat szállította el tőlünk, felhasználva azt a COVID-dal fertőzött betegek terápiájában.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A sajtóban olvasható volt, hogy a vírus adta intenzív időben sem álltak le, hanem a központok teljes kapacitással voltak nyitva. Mekkora igénybevételt jelentett a cég dolgozóinak?

Mivel dolgozóink szép számmal dolgoznak állami egészségügyi intézményekben is, ezért nem volt könnyű. Továbbá a köznevelési intézmények bezárása miatt számos dolgozónknak kellett otthon maradni gyermekeivel. Összeszorítottuk a fogainkat, kisegítettük egymást. Megoldottuk. Több centrumunkban ráadásul folyamatos volt a konvaleszcens plazma levétele, ami jelentős többlet energiát és költséget jelentett vállalatunknak, de úgy gondoltuk ez a legkevesebb, amivel segíthetünk.

Tervezik-e további új plazma központok nyitását?

Néhány új központ nyitása várható, ugyanis vérplazmára egyre nagyobb szükség van. Fontos lenne, hogy Európán belül csökkentsük az USA-tól való függőségünket.

Külföldön mi a tapasztalat; ott is kapnak a donorok támogatást? Miben más vagy miben hasonló?

Európában Magyarországon kívül három másik országban (Németország, Ausztria, Csehország) van lehetőség magáncégeknek plazmaferezist végezni. Ezen országokban relatíve hasonló szabályok vonatkoznak a plazmaadás minden területére. Az Egyesült Államokban ez különbözik, ott például jóval magasabb költségtérítés adható.

Külföldön a maximális életkor is kitolódott hozzánk képest pár évvel, és több pénzt is ad az ottani állam. Hazánkban lesz-e vagy várható-e pozitív elmozdulás e téren?

A gyártói szövetség elsősorban a plazmaadásért adható készpénzes költségtérítés mértékének emelését szorgalmazza. Jelenleg a mindenkori minimál órabér ötszöröse adható készpénzes költségtérítés formájában.

Mi a cég víziója a jövő tekintetében?

A színvonalat fenntartva növelni a plazmaferezisek számát, hogy a vérplazmából készült innovatív gyógyszereket is hozzáférhetővé tudjuk tenni a magyar betegek számára is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?