21 °C Budapest
A young local girl, dressed in traditional clothing, washes her hands and drinks water from a borehole, in Nsanje District, southern Malawi. On the countryside of Malawi, people often have to walk long distances to get water from the nearest pump.

Brutális a nélkülözés: az emberek negyede nem jut tiszta ivóvízhez

2021. július 2. 12:08

A világon élő emberek negyede nem jut hozzá tiszta ivóvízhez, fele nem rendelkezik megfelelően kiépített fürdőszobával, és a lassú javulás miatt még az évtized végére is emberek milliárdjait érintik majd ezek a problémák – írja az ENSZ csütörtöki jelentésére hivatkozva az MTI.

A vízről, tisztálkodási lehetőségekről és higiéniáról szóló legutóbbi jelentésében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) figyelmeztet: nagy eséllyel nem sikerül megvalósítani az ENSZ-nek azt a fenntartható fejlesztési célját, hogy 2030-ig mindenki kielégíthesse ezeket az alapvető szükségleteket.

Ami biztosnak tűnik, hogy jelenleg nagyjából kétmilliárd embernek nem jut vízellátás, az emberek mintegy fele számára (3,6 milliárd ember) nem elérhetők a hulladékkezeléssel kapcsolatos szolgáltatások,
és az emberek harmada (2,3 milliárd ember) nem jut el az alapvető higiéniai szolgáltatásokat nyújtó létesítményekbe.

Ez utóbbi miatt aztán tízből átlagosan három ember nem tudott megmosakodni vízzel és szappannal 2020-ban.

 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A WHO és az UNICEF szerint ugyanakkor világszerte javul a hozzáférés ezekhez a szolgáltatásokhoz, ám a nélkülözők aránya így is csak évente egy százalékponttal csökken. Ha pedig ez így halad tovább, 2030-ban továbbra is.

  • 1,6 milliárd ember nem jut hozzá tiszta ivóvízhez,
  • 1,9 milliárd ember higiéniai szolgáltatások nélkül él,
  • 2,8 milliárd ember pedig nem kap alapvető egészségügyi szolgáltatásokat.

A legnagyobb hiányosságokat elszenvedő térség Fekete-Afrika, ahol a lakosság mindössze 54 százaléka jut hozzá tiszta ivóvízhez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?