32 °C Budapest
A young local girl, dressed in traditional clothing, washes her hands and drinks water from a borehole, in Nsanje District, southern Malawi. On the countryside of Malawi, people often have to walk long distances to get water from the nearest pump.

Brutális a nélkülözés: az emberek negyede nem jut tiszta ivóvízhez

2021. július 2. 12:08

A világon élő emberek negyede nem jut hozzá tiszta ivóvízhez, fele nem rendelkezik megfelelően kiépített fürdőszobával, és a lassú javulás miatt még az évtized végére is emberek milliárdjait érintik majd ezek a problémák – írja az ENSZ csütörtöki jelentésére hivatkozva az MTI.

A vízről, tisztálkodási lehetőségekről és higiéniáról szóló legutóbbi jelentésében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) figyelmeztet: nagy eséllyel nem sikerül megvalósítani az ENSZ-nek azt a fenntartható fejlesztési célját, hogy 2030-ig mindenki kielégíthesse ezeket az alapvető szükségleteket.

Ami biztosnak tűnik, hogy jelenleg nagyjából kétmilliárd embernek nem jut vízellátás, az emberek mintegy fele számára (3,6 milliárd ember) nem elérhetők a hulladékkezeléssel kapcsolatos szolgáltatások,
és az emberek harmada (2,3 milliárd ember) nem jut el az alapvető higiéniai szolgáltatásokat nyújtó létesítményekbe.

Ez utóbbi miatt aztán tízből átlagosan három ember nem tudott megmosakodni vízzel és szappannal 2020-ban.

 

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A WHO és az UNICEF szerint ugyanakkor világszerte javul a hozzáférés ezekhez a szolgáltatásokhoz, ám a nélkülözők aránya így is csak évente egy százalékponttal csökken. Ha pedig ez így halad tovább, 2030-ban továbbra is.

  • 1,6 milliárd ember nem jut hozzá tiszta ivóvízhez,
  • 1,9 milliárd ember higiéniai szolgáltatások nélkül él,
  • 2,8 milliárd ember pedig nem kap alapvető egészségügyi szolgáltatásokat.

A legnagyobb hiányosságokat elszenvedő térség Fekete-Afrika, ahol a lakosság mindössze 54 százaléka jut hozzá tiszta ivóvízhez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 29. csütörtök
Márta, Flóra
30. hét
Július 29.
Tigrisek világnapja
EZT OLVASTAD MÁR?