19 °C Budapest
Nehéz hetek előtt állnak az allergiások: a szokásosnál sokkal rosszabbra kell készülni

Nehéz hetek előtt állnak az allergiások: a szokásosnál sokkal rosszabbra kell készülni

2021. június 14. 14:32

Nem sok jóra számíthatnak az idei szezonban az allergiások: a Magyar Allergia Szövetség elnöke szerint több tényező sem kedvez azoknak, akik valamilyen pollenre érzékenyek. Egy allergológus azt tanácsolta, hogy a gyógyszereket már a tünetek megjelenése előtt kezdjük el szedni, mert azok hatásbeállása 2-3 napnál kezdődik.

Jelenleg országszerte a pázsitfűfélék koncentrációja a legmagasabb, a pollentérkép szerint Miskolcon és környékén a legrosszabb a helyzet – derül ki az atv.hu összeállításából.

A Magyar Allergia Szövetség elnöke úgy véli, hogy idén általánosan is nehezebb szezonra számíthatunk. Viszonylag sok eső volt az elmúlt hetekben, most hirtelen nagyon meleg lesz, és „pillanatnyilag is nagy szelek vannak, ezek a fűféléknek, amelyek nagyon erős pollenek a pollenallergenitás szempontjából, mennyiségét és terjedését nagyon elősegítik”.

Évente több tízmilliárd forint értékben vesznek az emberek – főként parlagfű miatt kialakult – allergia elleni gyógyszereket, de mivel a parlagfű irtása lényegében nincs megszervezve, ezért nagy változásra nem lehet számítani.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?