15 °C Budapest
Concept of blood test, donation, vaccination, coronavirus, health care

Víruskutató az ellenanyag vizsgálatról: Ezeket a számokat méricskélni nem érdemes

2021. április 20. 08:33

Több szakértő sem javasolja, hogy bárki antitest vizsgálattal próbálja igazolni a védőoltások hatékonyságát. Ugyanis még nem tudni, hogy az ellenanyag-szint mennyiben van összefüggésben a védettséggel. Az országos tisztifőorvos szerint pedig még a nullás értéktől sem kell megijedni.

Nem javasolja a laboratóriumi szakorvos, hogy bárki antitest vizsgálattal próbálja ellenőrizni a védőoltás hatékonyságát. Bezzegh Attila az RTL Híradónak beszélt arról, hogy a laikusok ezeket a leleteket nehezen tudják értelmezni, ehhez mindenképp szakember kell.

Mindenki kíváncsi arra, hogy amikor átesett a betegségen, vagy amikor megkapta a védőoltást, akkor ő védetté vált-e, vagy sem. Az a baj, hogy ebben a pillanatban nem tudjuk biztonsággal azt mondani, hogy a immunoglobulin-meghatározás és az IGG-meghatározás az bármilyen módon tükrözi-e azt, hogy az illető védett. Illetve ha védett, akkor kicsit védett, nagyon védett

- magyarázta Bezzegh Attila, aki szerint az sem megállapítható egy ilyen vizsgálatból, hogy az illető meddig védett a vírussal szemben.

Mindez azért van, mert a szakembereknek sincs még tapasztalata, jelenleg zajlanak a klinikai vizsgálatok. Egyelőre annyi biztos, hogy akinél agas az IGG-szint, azok védettebbek a vírussal szemben a többieknél. Hasonló állásponton van Rusvai Miklós víruskutató is:

Ezeket a számokat méricskélni nem érdemes

- jelentette ki a szakember, majd arról beszélt: az a lényeg, hogy az AU értéke 50 felett legyen, mindegy, mennyivel. Ám ez sem ilyen egyszerű, ugyanis a különféle laborok más referenciaértékkel dolgoznak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Boldogkői Zsolt virológus is arról beszélt: akinek van ellenanyag a vérében, az valamennyire védett a koronavírussal szemben. Ugyanakkor szerinte is más kérdés, hogy az ember mit kezd ezzel az információval, hiszen nincs elég információ arról, hogy ha valaki például ellenanyaggal a vérében elkapja a vírust, az továbbadhatja-e azt. Ezért fontos az oltás után is betartani a védelmi intézkedéseke.

A tisztifőorvos az operatív törzs tegnapi tájékoztatóján beszélt arról, hogy attól sem kell megijedni, ha valakinek nullás érték jött ki egy ilyen vizsgálaton, pedig már a második oltást is rég megkapta. Ugyanis Müller Cecília szerint a sejtes immunitás ettől még működik, a szervezetünk védett lehet.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 14:05
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm