Beoltott személytől is elkaphatom a vírust? Ez a következő hetek legfontosabb kérdése

Beoltott személytől is elkaphatom a vírust? Ez a következő hetek legfontosabb kérdése

2021. január 16. 13:10

Egyelőre kétféle vakcinával oltanak hazánkban, de nagy kérdés, mi jön utána: aki megkapta az onnantól kezdve védett lesz, de mi a helyzet a környezetével? Továbbadhatja nekik a vírust utána is? Erre a kérdésre keressük most a választ.

Péntekig 105 728 embert oltottak be Magyarországon, és a hétvégén újabb 3400 ember kapja meg a vakcinát, egészségügyi dolgozók, illetve a szociális otthonokban élők és dolgozók. Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádióinterjújában tegnap elmondta, hogy az egészségügyi dolgozók és szociális otthonban élők oltását hamarosan befejezik, utána jöhet a 60 év feletti krónikus betegek csoportja: 1,7 millió emberről van szó, őket három betegségcsoport alapján jelölték ki.

Eddig csupán a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcinájával oltanak, ám elképzelhető, hogy hamarosan érkezik a kínai oltóanyag is. "A kínai vakcinával az a helyzet, hogy az van, és tömegesen is tudunk szerezni. Ehhez már csak az kell, hogy a magyar egészségügyi hatóság azt mondja, hogy rendben van" - mondta el a miniszterelnök a rádióban.

 

Oltás után erre készülj

De vajon mi a helyzet azokkal, akik megkapták már az oltást, onnantól kezdve ők biztonságban vannak? És a környezetük? Többek között erre a kérdésre keresi a választ a HuffPost friss írása. 

Elsősorban azt érdemes tudni, hogy az oltás nem nyújt azonnali védelmet, ám a Pfizer és a Moderna vakcinák a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján feltűnően hatékonyak: 95, illetve 94 százalékban védnek meg a koronavírustól. A legfontosabb, hogy mindkét oltásból két adagra van szükség a teljes immunitás biztosításához, és ezeket az alkalmakat időben el kell választani egymástól (21 nap kell a Pfizer-vakcina adagjai között, és 28 nap a Moderna esetében).

"Időbe telik, amíg az immunitás felépül" - magyarázta Edgar Sanchez, a floridai Orlando Health fertőző betegségekkel foglalkozó csoportjának alelnöke. A szakértők valószínűnek tartják, hogy az első oltás önmagában már nyújt valamilyen szintű védelmet a COVID-19 ellen, de egyelőre nem világos, hogy ez az immunitás konkrétan mely ponton indul be. Dr. Sanchez épp az interjú napján kapta meg a 2. adag oltóanyagot, ám ettől függetlenül, nem viselkedett másképp mint korábban, értve ezalatt, hogy 

 

ugyanúgy védőfelszerelésben kezelte a koronavírusos betegeket, mint korábban.

"Aki megkapta az oltást, az biztos lehet benne, hogy a tüneti vagy súlyos COVID-19 betegség kialakulásának kockázata jelentősen csökken" - mondta Eric Robinette, az ohioi Akron Gyermekkórház gyermekfertőző szakembere. Ám a "jelentősen csökkent" nem jelent nulla kockázatot: annak ellenére, hogy mindkét vakcina nagyon hatékonyan véd a vírus ellen, mégis lehetséges, hogy az illető elkapja a vírust, sőt, tovább is adhatja. 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Jelenleg ugyanis még nem világos, hogy az oltás meggátolja-e, hogy a fertőzött a koronavírust mások felé továbbterjessze. Ez az, amit általában már a kutatások alatt meghatároznak, de a COVID-19 vakcinák létrehozásának sprintje miatt ezt egyelőre még nem erősítették meg. A kutatók tehát nem biztosak abban, hogy a Moderna és a Pfizer oltások megvédik-e a tünetmentesek környezetét. Mindez azt jelenti, hogy az a személy, aki mindkét oltási dózist megkapta, még megfertőződhet, anélkül, hogy bármilyen tünetet mutatna, és ez a személy aztán továbbadhatja a koronavírust közeli kontaktjainak, annak ellenére, hogy beoltották.

Ha az oltott már nem adja tovbább a vírust, azt a fajta immunitást sterilizáló immunitásnak nevezik, tehát nemcsak hogy nem betegszik meg, hanem sterilizálja is a vírust. A cikk szerint csak reménykedni tudunk, hogy a kutatóknak a következő hónapokban egyre több információjuk lesz erről a kérdésről, ahogy abban is, hogy a válasz mindenki számára megnyugtató lesz. 

"Optimista vagyok a korábban leírt alapvető tudományos információk alapján, és úgy hiszem, a vakcina minimum csökkenti az átvitel kockázatát" - mondta Robinette, majd hozzátette: "Egyelőre az a biztos, hogy a COVID-19 ellen csak az oltást kapott személy védett."

A maszkok és a távolságtartás továbbra is szükséges

Mivel az oltások nem nyújtanak 100 százalékos védelmet - és mivel lehetséges, hogy a beoltott személy akaratán kívül is átterjesztheti a vírust másokra, elengedhetetlen, hogy továbbra is kövessük a bevált közegészségügyi intézkedéseket, mint például az általános maszkhordást és a fizikai távolságtartás - hívja fel a figyelmett a Huffpost.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?