20 °C Budapest
Magyar fejlesztéssel harcolnak a rettegett betegség ellen: életet menthet a szabadalom

Magyar fejlesztéssel harcolnak a rettegett betegség ellen: életet menthet a szabadalom

2019. augusztus 11. 12:00

 A Lyme-kór egy rejtőzködő, lappangó betegség, amelyet nehéz felismerni. Ezért is fontos újdonság az a magyar diagnosztikai eszköz, amely képes lehet kimutatni a kórokozót a vérből.

A Lyme-kór az emberi szervezet bármely részét érintheti, a betegség azonban nem okoz kirobbanó klinikai tüneteket. Éppen az a becsapós, hogy hol van panasz, hol nincs, vagyis egy bujkáló, lappangó betegségről van szó, amit nehéz azonosítani - magyarázta Bozsik Béla Pál, a Lyme Diagnostics Kft. tudományos igazgatója az InfoRádiónak.

A Lyme Diagnstics új diagnosztikai eszköze azért jelenthet forradalmi előrelépést, mert magát a jellegzetes alakú kórokozót képes kimutatni a vérmintából, nem pedig annak a hatását, hiszen az vagy van, vagy nincsen, mondta a szakember. Eddig a fertőzés kimutatására a szerológiai vizsgálatok során a baktériumhoz kötődő, a szervezetben termelődő ellenanyag meglétét vizsgálták, ez azonban nem minden esetben lehetséges, mert a szervezet néha képtelen ellenanyagot termelni.

A Lyme-kórt leggyakrabban kullancsok terjesztik. A vérszívók csípése miatt kialakult bőrgyulladás nagy fokú terjedés figyelmeztető jel lehet. Az ilyenkor kialakuló úgynevezett Lyme-foltok mellett ízületi panaszok jelentkezhetnek, elsősorban a térd, a boka és a váll területén, de a kis ízületeket is érintheti.

A sok szabadtéri rendezvény miatt emiatt fontos lenne a kullancsmentesítés, jegyezte meg végezetül Bozsik Béla Pál.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?