32 °C Budapest
Durva változás a patikákban: több száz gyógyszer vált elérhetetlenné

Durva változás a patikákban: több száz gyógyszer vált elérhetetlenné

2018. március 22. 09:07

Több mint háromszáz gyógyszerből van átmeneti hiány. Sok helyen nem lehet kapni például megfázás elleni készítményeket, mint például orrsprayt vagy szemcseppet - írja a Világgazdaság.

365 gyógyszer esetében van átmeneti hiány Magyarországon, bár elsőre a szám nagynak tűnik, ez csupán a készítmények egy százalékát teszi ki - írja a lap az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet adataira hivatkozva.

Az adatsorból az is kiderül, hogy összesen 443 olyan gyógyszer van, amit már hónapok, vagy évek óta nem lehet kapni, de hatezer tétel szerepel a helyettesítési listán.

A hiány okai között megemlítik a hatóanyag-beszerzési problémákat, a kereskedelmi okot, valamint a megszűnő forgalmazást is. Ezen felül pedig üzleti döntések is állhatnak a hiány mögött.

A szezon után hiánycikknek számítanak a megfázás elleni készítmények, szemcseppek, fájdalomcsillapítók, de hiányzik például a rotavírus elleni vakcinák egyike vagy a gyermekeknek készült hepatitis B ellenei vakcina is. Utóbbi kettőt egyébként az OGYÉI egyedi importból szerzi most be.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22