15 °C Budapest
Durva változás a patikákban: több száz gyógyszer vált elérhetetlenné

Durva változás a patikákban: több száz gyógyszer vált elérhetetlenné

2018. március 22. 09:07

Több mint háromszáz gyógyszerből van átmeneti hiány. Sok helyen nem lehet kapni például megfázás elleni készítményeket, mint például orrsprayt vagy szemcseppet - írja a Világgazdaság.

365 gyógyszer esetében van átmeneti hiány Magyarországon, bár elsőre a szám nagynak tűnik, ez csupán a készítmények egy százalékát teszi ki - írja a lap az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet adataira hivatkozva.

Az adatsorból az is kiderül, hogy összesen 443 olyan gyógyszer van, amit már hónapok, vagy évek óta nem lehet kapni, de hatezer tétel szerepel a helyettesítési listán.

A hiány okai között megemlítik a hatóanyag-beszerzési problémákat, a kereskedelmi okot, valamint a megszűnő forgalmazást is. Ezen felül pedig üzleti döntések is állhatnak a hiány mögött.

A szezon után hiánycikknek számítanak a megfázás elleni készítmények, szemcseppek, fájdalomcsillapítók, de hiányzik például a rotavírus elleni vakcinák egyike vagy a gyermekeknek készült hepatitis B ellenei vakcina is. Utóbbi kettőt egyébként az OGYÉI egyedi importból szerzi most be.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 12. hétfő
Gyula
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2021. április 12., 17:05