Elképesztő dolgot tett az energiaital a 13 éves fiúval

Elképesztő dolgot tett az energiaital a 13 éves fiúval

2015. május 7. 16:03

A Hell szerint akár napi 5 energiaitalt is megihatunk, nem lesz semmi bajunk. Nemzetközi orvoskutatók viszont arra jutottak, maximum 2,5 deci a megengedett, de valakinek még ennyi sem. Egy 13 éves, egészséges fiú például olyan tüneteket produkált egyetlen energiaitaltól, mint egy szívbeteg.

Megnyugodhatunk, minden eddigi aggályt feloldó felmérést tett közzé nemrég a Hell Energy Magyarország Kft. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság friss vizsgálatára hivatkozva azt írják, mivel a napi 400 mg-nál nem nagyobb koffeinfogyasztás nem támaszt biztonsági aggályokat az általános népesség felnőtt egyedeinél, így

napi 5 energiaitalt (5 x 80 mg) is biztonsággal megihat egy egészséges felnőtt ember!

Ismételjük meg a mondat második részét: ...biztonsággal megihat egy egészséges felnőtt ember!

Tehát EGÉSZSÉGES és FELNŐTT!

A gyakorlat viszont azt mutatja - elég, ha reggel 7 és ¾ 8 között felpattanunk a 4-6-os villamosra -, hogy rengeteg tinédzser kezdi valamilyen energiaitallal a napját. Ráadásul többen a fél literes kiszereléstől sem riadnak vissza.

Nem véletlenül foglalkoznak a témával már régebb óta a jogalkotók is; Litvániában például - a világon elsőként - már meg is tiltották az energiaitalok fiatalkorúaknak történő értékesítését. De nemrég hazánkban is előkerült a téma; Rétvári Bence államtitkár például egy képviselői kérdésre a következőket válaszolta:

A területet érintő tervezett intézkedések között szerepel az energiaitalok fogyasztásának korlátozására vonatkozó szabályozás kidolgozása, amelynek egyik lehetősége a kereskedelmi forgalomban lévő energiaitalok maximális térfogategységeinek meghatározása és annak ellenőrzése.

Rétvári akkor emlékeztetett arra is, hogy a kormány 2011-ben döntött a népegészségügyi termékadóról (Neta). Mint mondta, ennek segítségével kívánják visszaszorítani a bizonyítottan egészségügyi kockázatot hordozó élelmiszereket, így például a jelentős koffein-tartalmú, illetve metilxantint és taurint tartalmazó energiaitalok fogyasztását - elsősorban a leginkább érintett fogyasztói csoportokban, az iskolás gyermekek, serdülők és fiatal felnőttek körében.

Arról se feledkezzünk meg, hogy egy 2012-es EMMI-rendelet azt is kimondja, hogy a Neta hatálya alá tartozó termékek nem árusíthatók nevelési-oktatási intézményekben.

5 doboz vs. 1 doboz

Bár a kutatások szerint egy egészséges felnőtt ember számára az energiaitalok önmagukban nem veszélyesek, a koffein túladagolása azonban a fiataloknál, fiatal felnőtteknél és a szívbetegséggel élő felnőtteknél életveszélyes ritmuszavart okozhat.

A veszélyekre egy nemzetközi kardiológuscsoport hívta fel nemrég a figyelmet a Canadian Journal of Cardiology című kanadai szaklapban. A kutatócsoport a kockázat kérdését az energiaitalok fogyasztása felől közelítette meg.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az energiaitalok hirtelen szívhalált okozhatnak fiataloknál, látszólag egészséges embereknél. A már szívbetegséggel élők számára a halálos aritmia, vagyis szívritmuszavar kockázata jelentős. Egy esetben például sportolás és egy energiaital elfogyasztása után pitvarfibrillációt regisztráltak egy 13 éves fiúnál. Ez a tünet nem szívbeteg gyerekeknél normális esetben rendkívül ritka

- írták a szakértők.

Tehát, ha valaki nyakra-főre energiaitalt iszik, akkor lehet fiatal és egészséges, előfordulhat, hogy belehal.

Ez azért különösen aggasztó, hiszen a kutatók becslése szerint a 12 és 19 év közöttieknek csaknem egyharmada rendszeresen fogyaszt koffeintartalmú italt. Mint azt a kutatók kiemelik:

Ezekben az italokban nagy mennyiségben van jelen a koffein, ami jelölve is van rajtuk. Ugyanakkor gyakran álcázott koffeint, például guaranát tartalmazhatnak, amely a kávébabok élénkítő anyagának többszörösét tartalmazhatja.
Az Egyesült Államokban 2007-ben 5500 koffein-túladagolásos esetet regisztráltak, 46 százalékukban 19 év alatti személy szorult segítségre. Hazai statisztika nem áll rendelkezésre.
A Hell energiaitalai kizárólag bevizsgált alapanyagból készülnek, ráadásul sok más élelmiszerrel szemben nem tartalmaznak tartósítószert, hiszen úgynevezett pasztőr eljárással biztosítjuk az italaink szavatosságát.

- jelentette ki Pantl Péter, a Hell kommunikációs és marketingigazgatója.

Ha van bennük guarana vagy más, ha nincs, orvosszakértők szerint nagyon fontos az energiaitalok elővigyázatos fogyasztása. Azt mondják, naponta maximum 250 milliliter biztonságos és elviselhető az egészséges szervezetnek, sportteljesítmény fokozására azonban nem szabadna ilyen italt fogyasztani.

Ez mindössze 1 doboz Hell energiaitalt jelent, ami jóval kevesebb a cég által kommunikált (5 doboz/nap) mennyiségnél.

Alapbetegséggel élőknek pedig még ez a mennyiség sem feltétlenül megengedett. A kutatók javaslata szerint nekik ajánlott megkérdezni egy kardiológust az őket érintő kockázatokról. Alkohollal és egyéb drogokkal történő együttes fogyasztása pedig mindenképpen kockázatos és akár halálos kimenetelű is lehet - hívták fel a figyelmet!

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?