18 °C Budapest

Autósok, figyelem! Fontos változás ma estétől

2011. január 31. 15:02

Ma éjfélkor lejár a 2010-ben vásárolt éves e-matricák érvényességi ideje. Az idei esztendőre szóló úthasználati jogosultságot a díjrendelet tavaly év végén életbe léptetett módosításának megfelelően magasabb árakon lehet beszerezni.

A magyarországi gyorsforgalmi úthálózat igénybevételéhez szükséges éves e-matricák érvényességi ideje - a korábbi évek gyakorlatának megfelelően - a tárgyévet követő január 31-ig tart. A 2010-ben vásárolt éves jogosultságok tehát 2011. január 31-éig, azaz jövő hét kedd éjfélig érvényesek. Az érvényességi időszak január 31-ig történő kiterjesztése azt a célt szolgálja, hogy az úthasználóknak elegendő idejük legyen az új e-matricák megvásárlására.

Fontos tudnivaló, hogy az öt éve változatlan úthasználati díjak 2011. január elsejével átlagosan 8,7 százalékkal emelkedtek. Az éves e-matricák 2011-ben az alábbi árakon szerezhetők be.

D1 40 000 Ft
D2 115 000 Ft
D3 172 000 Ft
D4 215 000 Ft

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. 2010-es eladási adataiból kiderül, hogy az autósok összesen mintegy 236 187 darab éves e-matricát vásároltak a társaság ügyfélszolgálatain és a viszonteladói hálózatának pontjain, ami 1%-os emelkedésnek számít a 2009-es esztendőhöz képest. De nem csupán az éves e-matrica értékesítési mutatója haladja meg az előző évben mért szintet: ez majdhogynem az összes kategóriáról elmondható. Fontos kiemelni azonban, hogy az eladási darabszámok növekvő trendjével ellentétben a realizált árbevétel szempontjából ez a folyamat - különösen a nettó számítás szerint - még nem váltott egyértelműen előjelet, és lényegében a 2009 es szinten stagnál. Ennek oka részben az, hogy 2009 júliusától az addigi 20-ról 25 százalékra nőtt az úthasználati jogosultságok árának ÁFA tartalma.

2010-ben a járművezetők tehát összességében mintegy 3 százalékkal több e-matricát vásároltak a megelőző év hasonló időszakával összehasonlítva, míg a bevételi oldalon csak kis mértékű, alig két százalékos növekedés mutatkozik. Ez a 2009-es 50,05 milliárd forinttal szemben 2010-ben 50,85 milliárd forintos bruttó összeget jelent (a nettó számítás szerint viszont egy százalékos csökkenés mutatkozik).

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A legszembetűnőbb növekedés a teherjárművek számára érvényes 1 napos (D2, D3, D4) e-matricák forgalmában tapasztalható, ebből a típusból ugyanis 7 százalékkal vásároltak többet 2009-hez képest. A meredeken emelkedő trend hátterében valószínűleg az áll, hogy a válság leginkább ezekben a kategóriákban éreztette hatását, ezért a 2009-es mélyponthoz képest tavaly láthatólag újra növekedési pályára álló teherfuvarozás ezzel a forgalomélénküléssel is ilyen arányú növekedést produkált. Az előzőekhez viszonyítva az egyéb kategóriákban csak egy-két százalékos pozitív elmozdulás figyelhető meg, ez alól egyedül a havi e matricák eladási darabszáma képez kivételt: ennél a típusnál ugyanis elhanyagolható, 1 százalékos forgalom-visszaesés mutatkozik.

A vonatkozó jogszabályi előírások szerint a díjköteles autópálya-szakaszokat csak érvényes e matricával lehet igénybe venni, tehát azt már a pályára való felhajtás előtt meg kell vásárolni. Az úthasználati jogosultságot az ÁAK Zrt. ügyfélszolgálati irodáin, viszonteladó partnerein keresztül, az Interneten vagy mobiltelefon segítségével lehet szerezni. Fontos információ, hogy az e-matricát személyesen vásárlók az aláírásukkal, az SMS-ben vásárlók pedig a válaszüzenetükkel igazolják az adatok (rendszám, díjkategória, érvényesség kezdete) hitelességét, ezért hitelesítés előtt fontos ezeket alaposan leellenőrizni.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem