17 °C Budapest

Milliárdok a lottón - Hogy is volt ez régen?

Pénzcentrum
2010. május 29. 14:02

A harmadik legnagyobb ötöslottó-nyeremény lehetősége csábította játékra ezen a héten a szerencsevadászokat. A szám impozáns: a várható főnyeremény 2417 millió forint az ötösön, viszont ha lottószelvény mindenkori árát is nézzük, a most megnyerhető összeg az első pillantásra látszónál is jobban a 2003 novemberére felhalmozódott 5 milliárd forintos rekordnyeremény alatt marad.

Egy lottószelvény manapság 225 forintba kerül, mely ár nagyjából a 68-szorosa a lottó 53 évvel ezelőtti indulásakor meghatározott 3 forint 30 filléres árnak. A lottó árának növekedése - a fogyasztói árak emelkedéséhez hasonlóan - évtizedeken át viszonylag lassú ütemű volt, még 1991 elején is az 1957-es ár kb. háromszorosáért lehetett játszani. A 90-es években viszont a felpörgő inflációt követve szinte minden évben 10-10 forinttal emelték a lottójátékok árát. Eközben a játék alapvető szabálya (5 a 90-ből) nem változott, így a főnyeremény elvitelének esélye azonos játékszám mellett az idők folyamán ugyanolyan alacsony maradt, mint volt korábban. Ezeknek a körülményeknek köszönhetően az 1999-re a 100 forintra drágult lottójátékokból megszületett az első milliárdos nyeremény az ötösön.

Lottóláz! Minden idők 3. legnagyobb nyereménye a tét az ötösön

A lottón megnyerhető főnyeremény mértéke két tényezőtől függ, melyből az egyik az alapjáték ára. A másik, hogy az előző hetekben hány szelvénnyel játszottak telitalálatos nélkül, és az adott héten mennyi szelvényt adtak fel a játékosok. A jelenlegi szabályok szerint a héten játékba küldött összes alapjáték árának 46%-a kerül a bruttó nyereményalapba. Ennek a 25%-a személyi jövedelemadó címén az államkasszába folyik, míg a háromnegyedét felosztják a négy nyerőosztály (kettesek, hármasok, négyesek, ötösök) között a következő táblázatban látható arányok szerint.


Mindezekből kiszámolható, hogy az alapjátékok árának 10,35%-át - vagyis minden 225 forintból kicsivel több, mint 23 forintot - fordítják a tipikusan hétről-hétre halmozódó főnyereményre. Az elmúlt héten például összesen több mint 5,4 millió darab lottószelvénnyel játszottak az ötösön, ami a múlt szombatra 125 millió forintot meghaladó mértékben emelte az öttalálatossal elvihető összeget.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


A most megnyerhető főnyeremény - mivel még csak a 24. hete halmozódik - jócskán alatta marad a 2003-ban 39 héten keresztül halmozódott 5,092 milliárd forintos rekordnyereménynek. Az akkori pénzösszeg nominálisan több mint a duplája, reálértéken pedig - az azóta bekövetkezett nagyjából 40%-os fogyasztói áremelkedés miatt - majdnem a háromszorosa a most megnyerhető főnyereménynek. A háromszoros szorzó igaz a nyereményből megjátszható alapjátékok számára is. 2003-ban majd' 34 millió szelvényt adhatott volna fel az akkori 150 forintos lottóból a rekordnyeremény gazdája, a ma esti sorsoláson elvihető összeg pedig "csupán" alig 11 millió kombináció játékba küldésére elegendő.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem