12 °C Budapest

300 ezres havi fix: nyári luxusmunkák

2010. április 30. 05:22

Idén talán jobb lesz Az iskolai tanév végeztével több ezer diák néz nyári munka után, amivel az ügyesebbek óránként akár 1200-1500 forintot is össze tudnak szedni. Felmerül persze a kérdés, hogy az idei nehéz munkaerő piaci körülmények milyen lehetőségeket tartogatnak a diákoknak. Az általunk megkérdezett iskolaszövetkezetek között akadnak pesszimistábbak, és derűlátóbbak is.

Az elmúlt két évben 130-140 ezer ember veszítette el a munkáját Magyarországon, a legfrissebb, első negyedéves statisztikák szerint a munkanélküliség 11,8 százalékra rúgott a 15-74 évesek körében, összesen közel fél millióan keresnek állást jelenleg hazánkban. A Magyar Nemzeti Bank februári inflációs jelentése szerint a munkanélküliségi ráta várhatóan 2011 harmadik negyedévéig sem fog csökkeni, jó hír azonban, hogy nagyobb elbocsátási hullámokra nem kell számítanunk a közeljövőben.

Ennyit kapnak a 36 éves öregségi nyugdíjasaink! Íme a számokKattints!

Bár tavaly még koránt sem volt ilyen rossz a foglalkoztatottsági helyzet, a diákoknak már akkor sem volt egyszerű helyzetük. 2009. nyár elején 35-40 százalékos kereslet visszaesésről számoltak be a legnagyobb iskolaszövetkezetek, míg kínálati oldalon 15-18 százalékkal több diák jelent meg akkor az álláspiacon. A Pénzcentrum megkérdezte a legnagyobb iskolaszövetkezeteket, idén mire számíthatnak a munkát kereső fiatalok.

Optimisták a közvetítők

A több mint 7.000 fő regisztrált taggal rendelkező Schönherz Iskolaszövetkezet a tavalyi évben is tartani tudta piaci pozícióját, megrendelés állományuk stagnálást mutatott. Ez főként a stabil, hosszú távú munkáiknak tudható be - árulta el Varga Ferenc, az iskolaszövetkezet elnöke. A 2009-es évben hozzávetőleg 20 százalékos növekedést tapasztaltak a jelentkező diákok számában, ami a 2010-es év eddig eltelt hónapjaiban sem változott. A nyári hónapokban további jelentős munkaerő jelentkezésre számítanak - tette hozzá Varga.


A 21 ezer fős taglétszámmal rendelkező Fürge Diák Iskolaszövetkezetnél tavaly éves szinten 20 százalékos visszaesést tapasztaltak keresleti oldalon, de az első negyedéves adatok alapján idén már el fogják érni a 2008-as szinteket - árulta el Simon Balázs, Jogi és kommunikációs igazgató.

A kisebb, 3000 fős regisztrált tagot számláló Márton Áron Iskolaszövetkezet (MADS)felügyelőbizottsági elnöke, Guzsvány Szilveszter elmondta, az elmúlt hónapokban már kezdődő stabilitást éreztek a piacon. Más iskolaszövetkezetekkel ellentétben, a MADS-nél soha nem a nyári időszak jelenteti a legpörgősebb évszakot, hasonló munkamennyiséggel rendelkeznek az év más szakaszaiban is.

Hasonló várakozásokról számolt be a Pannon-Work Iskolaszövetkezet is: ez évi tapasztalataik alapján sokkal jobb a helyzet, de az igazi fokmérő a nyári időszak lesz - véli Kurdi Ferenc, igazgatósági tag. Náluk már beindult a toborzás, folyamatosan ott vannak az iskolákban, különböző akciókba vonják be a diákokat. Nyáron arra számítanak, hogy az alkalmi munkavállalói könyv megszüntetésével, az egyszerűsített foglalkoztatással szemben inkább diákmunkát fognak igénybe venni a vállalatok.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Jobb Kezeknél ugyanakkor pont idén várnak keményebb évet, ők ugyanis tavaly nem tapasztaltak visszaesést, idén azonban 5 % csökkenésre számítanak keresleti oldalon, míg a jelentkező diákok számában 10 százalékos emelkedést várnak.

Hol lesz egyáltalán munka?

A megkérdezett iskolaszövetkezetek némelyike egy-egy ágazatra specializálódott. A MADS munkái például elsősorban a marketingtevékenységekhez köthetők(telefonos értékesítés, kutatás, szórólapozás, nyomdai utómunkák stb.). Mint tudjuk, ezt a szegmenst jelentős visszaesés jellemezte a válság hatására, de eddigi tapasztalataik alapján a visszaesés átfordult és lassan, de emelkedni látszik a kereslet ezen a területen is.

Ami a bankszektort illeti, ők mostanában kevesebb diákot kérnek, gyakornokot iskolaszövetkezeten keresztül nem is igen foglalkoztatnak, ugyanis a gyakornokoknak általában kevesebb járandóságot fizetnek a mindenkori minimálbérnél, az szövetkezeteknek viszont a minimálbért ki kell fizetni a diáknak. Ezért inkább gyakornoki szerződéssel foglalkoztatnak a cégek - állítja Kurdi Ferenc a Pannon-Worktől.

Itt vannak a vesztes béren kívüli jutattások!
Kattints!

Fürge Diáknál továbbra is a feldolgozóipar, a mezőgazdaság és a kereskedelem szívja fel a legnagyobb létszámot. Ezek közül tavaly a feldolgozóipar zuhant, itt folyamatos visszakapaszkodásra számítanak - fogalmazott Simon Balázs - szemben a kereskedelemmel, ahol egyelőre nem érzékelnek javulást. A mezőgazdaságban, az előzetes adataik alapján idén lesz visszaesés. Bár a szolgáltatási szektor náluk nem foglalkoztat nagy tömegeket (bár idén bővülésre számítanak), összességében mégis a pozíciók 25-30%-át adják különböző irodai, szakmai, számítógépes, hosztesz, terjesztéses, reklám- és marketingfeladatok formájában.

A Schönherz Iskolaszövetkezet a diákmunka piacán speciálisnak mondható, informatikai területre koncentrál: állásajánlataik jelentős része (70%-a) ehhez a területhez kapcsolódik. A fennmaradó 30%-ban irodai kisegítő feladatra, adatrögzítésre keresnekk diákokat, szintén elsősorban IT szektorban tevékenykedő cégekhez - közölte Varga Ferenc.

A minimálbér többszöröse sem ritka!

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm