16 °C Budapest

Így vásárolj húsvéti sonkát!

2010. március 30. 05:32

A magyar vásárlók kimondottan kedvelik a húsvéti sonkát, tavaly márciusiban és áprilisban közel 5 milliárd forintot költöttünk ilyen termékekre. Szakértők azt tanácsolják, olyan gyártótól vásároljunk sonkát, akiben eddig nem csalódtunk. A 600 forintos készítményektől pedig ne várjunk minőséget.

A Nielsen adatai szerint kimondottan kedveljük a húsvéti sonkát, tavaly a márciusi-áprilisi sonka-forgalom megközelítette az 5 milliárd forintot. Jól látható azonban, hogy a fogyasztók egy része igyekezett fogyasztását az olcsóbb termékek vásárlásával fenntartani. Ezt a törekvést tükrözi, hogy a mennyiségi eladással súlyozott fogyasztói átlagár csak kis mértékben lett nagyobb.

 

Mire figyelj, ha tojást vásárolsz?
Ha hivatalos helyen vásárolunk tojást, mindig feltüntetik, hogy mennyi ideig használható fel. A hivatalos jelzés és azt is garantálja, hogy a termék szalmonellamentes állományból származik. Egyszerű módszerrel megállapítható, jó-e a tojás: ha nyersen vízbe tesszük, és lesüllyed az edény aljára, fogyasztható.

A teljes múlt évet tekintve értékben 4 százalékkal többet, mennyiségben 2 százalékkal kevesebbet adtak el legutóbb, mint egy évvel korábban. A piac mérete értéket tekintve az évi 26 milliárd forint felé közeledik, mennyiségi szempontból pedig 14-15 ezer tonna között mozog.

Ők tojják a "mélyalmos" húsvéti tojást: megdöbbentő kép + tojásteszt

Éves szinten a főtt sonka továbbra is dominál, és 91 százalékot vitt el a bolti forgalomból, mennyiségben, a legutóbbi adatok szerint. A füstölt főtt mutatója 2, míg az egyéb sonkáké 7 százalék.

Mi is a sonka?

Dr. Zsarnóczay Gabriella, az Országos Húsipari Kutatóintézet igazgatója a Pénzcentrumnak korábban elmondta: a klasszikus értelemben vett magyar húsvéti sonka jellemzően hagyományos érleléssel készül. Ez az érlelés akár hónapokon keresztül eltarthat, ezalatt kialakulnak az ízanyagok, válik igazán éretté a termék. A sonka alapvetően sertéscombból készült, azonban mára már hagyományos termékként értelmezhetjük a tarjából, lapockából, és a karajból készült készítményeket is.

Ha olyan sonkát vásárolunk, amelynek kilógrammja 2000 forint körüli - vagy a fölötti - akkor szinte biztosak lehetünk benne, hogy ez hagyományos érleléssel készült, kiváló minőségű termék.

Hogyan vásároljunk?

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A sonkákat célszerű becsomagolt állapotban vásárolni, hiszen a csomagoláson kötelező feltüntetni az összetételt, a gyártási időt. A szakértő szerint érdemes figyelni a címkén szereplő feliratokat: ha a vásárló azt a szót látja, hogy hagyományos (érlelt, füstölt), akkor biztos lehet benne, hogy a kiváló minőség mellett ízük, állományuk is megfelel ízlésének.

A sonka "definíciója"
A Magyar Élelmiszerkönyv szerint a sonkák termékcsoportja alapvetően három alcsoportra osztható: nyers, hőkezelt, illetve formában vagy bélben hőkezelt sonkára.

A klasszikus értelemben vett húsvéti sonka az első csoportba tartozik: általában füstöléssel tartósítják, ízében és illatában a só, illetve a füst érződik. Nem lehet beszáradt, túl kemény, és nem engedhet magából vizet nyomás nélkül. A címkén fel kell tüntetni, hogy a termék nyersen és/vagy főzve, sütve fogyasztandó.


Sokkal kedvezőbb ízű az a sonka, ami kicsit zsírosabb. Erre kiválóan alkalmas a mangalicasertés: zsírral átszőtt húsában dúsabbak az íz-és aromaanyagok, a zsírszövetek pedig omlósabbá teszik a terméket.

Az biztosra vehető, hogy a nagy gyártók termékei minőségileg folyamatosan ugyanazt a színvonalat produkálják. Egy szigorú szabályrendszer, a Magyar Élelmiszerkönyv rögzíti, hogy a hagyományos sonka milyen eljárással készülhet, a nagy, tradicionális húsipari cégek pedig nem kockáztatják hírnevüket, a beléjük vetett bizalmat azzal, hogy változtatnak a megszokott minőségen.

Figyeljünk arra, hogy minél több adalékanyag van egy húsban, annál kevésbé számíthatunk a jól ismert ízekre és minőségre. Az adalékanyagok a hús hátrányára kerülnek be, ezzel úgymond "felvizezzük" a terméket. Egészségügyileg tehát biztonságos az ilyen termék, azonban valószínűleg érezhetően gyengébb minőségű. Persze ezek általában olcsóbbak is: azt pedig már a fogyasztónak kell mérlegelnie, hogy mennyi pénzt szán a minőségre.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem