Sztrájk: két hét múlva leállhat a BKV

MTI
2009. december 30. 14:32

Január 12-től határozatlan idejű BKV-sztrájk jöhet Január 12-e nulla órától határozatlan idejű BKV-sztrájkot hirdetett több szakszervezet is, mivel a szerdai egyeztetésen sem született megállapodás a kollektív szerződésről az érdekképviseletek többsége és a BKV vezetősége között - mondta Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője az MTI-nek.

A sztrájkfelhíváshoz eddig 11 szakszervezet csatlakozott, ez Nemes Gábor elmondása szerint a BKV dolgozóinak 65-70 százalékát jelenti. Az egyeztetés a kollektív szerződésről 12 órától ugyan folytatódik, de Nemes Gábor szerint nem várható, hogy megegyezés születik, mivel nem közelednek az álláspontok.

Kifejtette: azért nem fogadják el a BKV ajánlatát az új kollektív szerződésre, mert méltatlanul hátrányos a munkavállalókra nézve.

Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VTDSZSZ) elnöke a délelőtti tárgyalások után azt mondta az MTI-nek: minden olyan következményért, amelyet a kollektív szerződés hiánya okoz, azok a szakszervezetek lesznek a felelősek, amelyek nem írták alá a kompromisszumos megállapodást. Emlékeztetett: a VTDSZSZ kedden megegyezett a BKV-val arról, hogy a jelenleg is érvényes kollektív szerződés legyen hatályos január elsejével, de határozatlan időre.

A megállapodás értelmében - amelyet szerdáig 12 szakszervezet írt alá, 14 pedig elvetett - 2010. január elsejétől lenne érvényes az új kollektív szerződés, és határozatlan időre szólna. Mivel a nyugdíj- és egészségpénztári hozzájárulásokról, illetve az étkezési utalványokról nem sikerült megállapodni, ezért a szerződésben továbbra is a BKV ajánlatának megfelelő 1-1 százalék és 8.000 forintnyi juttatás szerepel a bértárgyalásokig, illetve legkésőbb március 31-éig. A kérdésről a bértárgyalásokon egyeztetnek tovább a BKV menedzsmentjével.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Január elsejétől - mivel a VTDSZSZ ajánlatát nem írta alá a szervezetek 65 százaléka - a munka törvénykönyve szerint működik tovább a BKV. A szakszervezeti vezetők szerint ez boríthatja a menetrendet, és több olyan szabályozásról sem rendelkezik, amelyek eddig a kollektív szerződésben benne voltak, és a cég működése szempontjából elengedhetetlenek.

A BKV közleménye: a menedzsment továbbra is nyitott a tárgyalásokra

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem