7 °C Budapest

Ismét BKV-sztrájk jöhet!

Pénzcentrum
2009. december 2. 12:32

Ha a következő Bajnai-Demszky találkozón nem születik megállapodás a BKV anyagi helyzetének megoldására, akkor a szakszervezetek konkrét lépésekre szánják el magukat és akár sztrájkba is léphetnek a dolgozók - adta hírül az MTI.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Nemes Gábor, a Tömegközlekedési Dolgozók Független Szakszervezeti Szövetségének alelnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: nonszensznek tartja, hogy bérstoppal és a kollektív szerződésben foglalt juttatások megvonásával akarnak spórolni, mert az idei tervben 24 milliárd forintos, a jövő éviben pedig már 26 milliárdos hiányt jeleznek előre.

Nemes Gábor közölte: a politika szereplői a BKV-t eszközként használják arra, hogy egymásra mutogassanak és nem akarják megtalálni a megoldást.

Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: tarthatatlan az az állapot, amely a cégnél kialakult. Öt éve ugyanannyit, 13 milliárd forintot költ a cég a karbantartásra, mára megduplázták a járművek szervizelése között eltelő időszakot, emiatt viszont jelentősen nőttek a meghibásodások.

A fizika és a mechanika törvényeit nem lehet fölülírni, a BKV-dolgozói sok mindenre képesek, de csodára nem - hangoztatta a szakszervezeti vezető, hozzátéve: ezen munkavállalóknak pedig azzal kell szembesülniük, hogy januártól esetleg nem kapnak fizetést.

Az a legrosszabb megoldás lenne, ha a kormányzat úgy döntene, nem 30 milliárdot, hanem kevesebbet ad a BKV-nak, mert akkor éppen csak a kormányváltás időszakáig tudná a cég biztosítani a működést. Ebben az esetben a régi kormány már nem, az új pedig még nem tudna döntéseket hozni - hangsúlyozta Gulyás Attila.

Bajnai Gordon miniszterelnök és Demszky Gábor főpolgármester-helyettes november 25-én tárgyalt a BKV finanszírozási problémáinak lehetséges megoldásairól. A megbeszélésen a miniszterelnök jelezte, hogy a kormány - a fővárossal együtt - a jövő év januárjától is meg fogja oldani a budapesti tömegközlekedés finanszírozását, de kabinet szerint meg kell teremteni a közlekedési társaság működésének átláthatóságát, és csak ezt követően lehet érdemben kezelni a vállalat finanszírozási helyzetét.

A miniszterelnök szerint mielőbb el kell kezdődnie a szakértői egyeztetéseknek a kormány és a főváros között. A kormány tárgyalódelegációjának tagja Horváth Csaba, a fővárossal összefüggő kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős kormánybiztos, korábbi főpolgármester-helyettes; őt Oszkó Péter pénzügyminiszter segíti az egyeztetéseken.

Gulyás Attila már november közepén közölte az MTI-vel, hogy sztrájkolhatnak a BKV-dolgozók decemberben, ha nem sikerül a cég anyagi problémáit megoldani, vagy nem sikerül megegyezni az év végén lejáró kollektív szerződésről.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.26 09:06
  1. Nagyon nehéz pejsliből különbséget tenni méltóság és tisztelet között. Amikor a különbségre ké...
perfekt  |  2022.01.26 08:26
Tanulmányozva a mérleget, gyakran találkozhatunk a forrásoldalon a céltartalékokkal. Mindig felvetőd...
hrdoktor  |  2022.01.24 04:55
Amikor heti ritmusban vagy egy héten belül is változik a munkarendje, önt is fenyegetheti az egészsé...
legacykft  |  2022.01.21 18:45
Mindannyian boldog életről álmodunk. A boldogság élménye azonban mindenkinek mást jelent, mondhatnák...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 28. péntek
Károly, Karola
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?