7 °C Budapest

Veszélyes karácsonyfák okoznak pusztító tüzet: ezekkel kell a leginkább vigyázni

2020. december 24. 15:59

Csak december közepéig már 7 lakástüzet okoztak az ünnepi dekorációk. És ez sajnos az ünnepek előrehaladtával egyre több lesz. A statisztikák azt mutatják, a legtöbb szerencsétlenség emberi mulasztás miatt következik be. Éppen ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni a kiszáradt karácsonyfákban, rossz minőségű ünnepi füzérekben, és a nyílt láng használatában rejlő veszélyek garmadáját. Nagyon oda kell figyelni, hiszen egyetlen pillanat alatt meglehet a szerencsétlenség. Tűzoltó hadnagy segítségével vettük sorra a legfontosabb tudnivalókat!

Sajnos az adventi időszak a karácsonyi készülődés mellett sokszor a tragédiák melegágya is. A hivatalos statisztikák szerint ugyanis évente több tucat olyan tűz keletkezik, amely az ünnepi dekorációkkal hozható összefüggésbe.

Az adventi koszorúk, a meggyújtott gyertyák és mécsesek, majd kiszáradó karácsonyfák jelentenek veszélyt az adventi időszakban. Minél régebb óta van a koszorú, a fenyőfa a fűtött lakásban, annál szárazabbá válik, egyre nagyobb tűzveszélyt jelentve. Elég egy szikra vagy egy felborult gyertya, vagy egy zárlatos fényfüzér, és kész a baj

- hívta fel a figyelmet Dóka Imre, tűzoltó főhadnagy. A szakember arról is tájékoztatta a Pénzcentrumot, hogy tavaly az advent idején 29 alkalommal riasztották a tűzoltókat, 47 esetben pedig az ünnepi sütés-főzés miatt csaptak fel a konyhában a lángok. De idén, 

december közepéig is már 7 lakástüzet okoztak az ünnepi dekorációk.

"A tüzek keletkezési okai között jellemzően valamilyen nyílt láng - gyertyaláng vagy csillagszóró - használata szerepel, de a silány minőségű vagy hibás fényfüzérekből eredő elektromos tüzek is gyakoribbak" - tájékoztatta lapunkat a tűzoltó hadnagy. Ennek ellenére

a legtöbb tüzet a gyertyák és mécsesek okozzák.

Éppen ezért különösen figyelni kell arra, hogy a kiszáradt adventi koszorú nagyon könnyen lángra kap, ezért a gyertyát ne a terítőre, hanem mindig egy tűzálló alátétre helyezzük, és az égő gyertyákat soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni. A szakember szerint legalább ugyanennyire fontos, hogy 

a fényfüzéreket megbízható helyről vásároljuk meg.

A rossz minőségű fényfüzér nemcsak az áramütés, hanem a tűz kialakulásának lehetőségét is magában hordozza. Ha a korábbi években megvásárolt díszt vesszük elő, használat előtt mindig ellenőrizni kell annak sértetlenségét. Ha a vezeték vagy a hosszabbító megtört, eldeformálódott, megolvadt, nem szabad többet használni. A szakember azt tanácsolja, éjszakára, vagy a távollétünk idejére mindig ki kell húzni a konnektorból ezeket a szerkezeteket.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Fontos tanács az is, hogy a kiszáradt karácsonyfára soha ne tegyünk gyertyát vagy csillagszórót, mert a kiszáradt fenyő könnyen meggyulladhat. A karácsonyfát érdemes úgy elhelyezni, hogy legalább másfél méterre legyen a fűtőtesttől, kandallótól. A sokkoló videón látni is a különbséget, ahogy egy friss, illetve egy száraz fa ég:

Az adventi időszakban különösen figyelni kell a konyhára is, hiszen az ünnepek miatt a családok több időt töltenek a konyhában. Ahol azonban elég egy kis figyelmetlenség, egy tűzhelyen felejtett olajjal teli serpenyő, és máris megtörténhet a baj.

Fontos, ha a zsír vagy olaj meggyullad, azt soha ne oltsa vízzel!

E helyette tegyen rá például fedőt, és kapcsolja ki a tűzhelyet. Dóka Imre megjegyzi azt is, azért hogy időben észlelhessük a tűz keletkezését, érdemes beszerezni otthonunkba egy füstérzékelő készüléket, hiszen ezzel a lakástűz hamarabb észlelhető!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm