2017. június 26. hétfő János, Pál

Lecsaptak a szemfüles szülők: hajszálon múlott a busztragédia

A veronai busztragédia óta minden szülő kétszer is meggondolja, milyen buszra ülteti fel a gyermekét. Így történt ez tegnap is, amikor a szülők rendőrt hívtak egy iskolabuszhoz, amely 2 osztálynyi gyermeket szeretett volna elvinni Budapestről Visegrádra tükörsima felületű kerekekkel. A busz végül nem indulhatott el.


Hivatalosan is itt van az osztálykirándulások szezonja. A tegnapi napon két osztálynyi gyermek utazott volna Budapestről Visegrádra, csakhogy a szülők nem engedték elindulni a buszt.

A felháborodott anyuka bejegyzésének tanulsága szerint a busz kerekei olyan tükörsimánk voltak, hogy a szülők rendőrt hívtak a helyszínre, aki nem hogy a gyerekekkel, de még üresen sem engedte tovább az iskolabuszt.

Nem tudom, hány balesetnek kell ahhoz történnie, hogy a buszok már valóban csak megbízható műszaki állapotban közlekedhessenek!!!

- fogalmazott egy Facebook bejegyzésben a kétségbeesett szülő. Cikkünk megjelenése előtt azonban nem sokkal eltávolították a bejegyzést a közösségi oldalról. A törölt bejegyzés szerint osztálykirándulásra a gyerekek végül vonattal, komppal és busszal jutottak el, a csomagokat pedig a szülők fuvarozták a helyszínre.

Mikor történhet változás?

Az iskolák külsős programszervezési szabályainak a szigorítása már a tragikus veronai buszbaleset óta központi téma. Palkovics László, az oktatásért felelős államtitkár még márciusban jelentette be, hogy elindították a internetes társadalmi konzultációt az iskolai kirándulásokra, és a gyermekutaztatásra vonatkozó szabályok módosításáról.

  • A három kérdés a sofőrök egészségi állapotára,
  • a gyermekeket szállító buszok műszaki állapotára
  • és a sofőrök pihenőidejére vonatkozik.

Áprilisban pedig már az is szóba került, hogy pontosan definiálni kell az iskolai kirándulásokat és a balesetek esetén az objektív kártérítési felelősség fogalmát a köznevelési törvény tervezett módosításában.

Mi szerepel a javaslatban?

A javaslat szerint a külföldi iskolai kirándulásnak az minősül, amit egy nevelési-oktatási intézmény legalább hét tanulójának részvételével szerveznek. De rögzítenénk azt is, hogy a diákokat felügyelő személy az oktatási intézménnyel foglalkoztatási jogviszonyban áll, és azt is, hogy a térítésköteles kirándulás nem a szomszédos országokban élő magyarokról szóló, 2001-es törvény alá tartozó államokba irányul.

A többnapos tanulmányi és a külföldi iskolai kirándulások esetében - külön jogszabályban meghatározott - felelősségbiztosítást kellene kötni az iskolának vagy a szervezőnek, amelynek kedvezményezettje a tanuló. Az esetleges balesetek során a kártérítéssel összefüggésben meghatároznák, hogy a tanulmányi és a külföldi iskolai kirándulások esetén a köznevelési intézmény a tanulónak okozott kárért a kártérítési felelősség általános szabályai szerint felel.

A javasolt módosítás a köznevelési intézmény objektív kártérítési felelősségét azokra a káreseményekre korlátozza, amelyek elhárítására az intézménynek módja és lehetősége van - írja korábbi tuodításában az MTI.

Ezen felül az intézmény érdekkörén kívül eső, jellemzően külföldi iskolai kirándulás, illetve több napos iskolai kirándulás esetén az általános kárfelelősségi szabályok alkalmazása javasolt, azzal hogy a köznevelési intézmény, vagy a közreműködő, illetve más által a tanulónak okozott károk fedezete céljából olyan felelősségbiztosítás kötése szükséges, amelynek kedvezményezettje a tanuló.

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Nincs pénzed utazásra? Itt a megoldás, hogy ne a tv előtt ülj egész nyáron
Íme néhány ötlet, hogy ne az Eszmeraldát nézd meg huszadszorra is.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Ennek az árát nyögik folyamatosan a magyar háziasszonyok

2007 óta óriási hullámvasúton van a liszt ára.  
 

Filléres praktika: erre jó a fahéj a konyhán kívül

Sokan nem tudják, de az őrölt fahéjat nem csak sütéshez, vagy főzéshez használhatjuk. Nem is gondolnánk, de nagy hasznát vehetjük a kertben is. Íme 3 tipp, hogy mire is használhatjuk. 1....
NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

06.22-06.28
Országos

Spar

06.22-06.28
Országos

Aldi

06.22-06.28
Országos

Auchan

Gasztro
06.22-07.19
Országos

Auchan

06.22-06.28
Országos

Tesco

06.22-06.28
Országos

Tesco

lakásfelújítás
06.08-06.28
Országos

Auchan

Bor
06.01-06.28
Országos