16 °C Budapest

Így teszi tönkre a tested a home office: előzd meg a hosszú távú szenvedést

2020. április 13. 16:00

Több tízezer magyar már hetek óta otthonról dolgozik, sokan lassan már nem is emlékeznek rá, milyen is az irodai légkör. Pedig a munkahely előnyei közé tartozik, hogy jó esetben speciális irodai eszközöket biztosít - például ergonómikos székeket, asztalokat - a dolgozóknak, az otthoni munkavégzéshez is ilyenek lennének a legideálisabbak, de sokan nem tudnak egy irodát berendezni maguknak a lakásban. Idővel a tested is megsínyli, ha mondjuk az étkezőasztalnál nyomod a laptopot: mutatjuk, hogy kerüld el a súlyosabb, hosszútávú szövődményeket.

Magyarország egy jelentős része már egy hónapja otthonról dolgozik, szinte már el is felejtették, milyen is az irodai légkör. Ez abból a szempontból nem túl ideális, hogy egy munkahelyen jellemzően ideális bútorokkal, és kiegészítőkkel ruházzák fel a dolgozókat, így például ergonómikus, irodai székekkel, rendes monitorokkal, erre kitalált asztalokkal. Sokaknak azonban otthon nincsenek ilyen lehetőségeik, és mondjuk az étkezőasztalnál, az otthoni székekből ülve gyűrik a laptopot, egyáltalán nem ideális testhelyzetben.

Ha nálad is ez a helyzet, akkor nem árt figyelni, mivel bár lehet, hogy rövid távon nem érzékeled, de ezek a körülmények hatással vannak az egész testedre - később komoly fájdalmakat okozva.

Ha megvárod, amíg fájdalmat érzel, akkor már túl késő

- mondta Alan Hedge, a Cornell Egyetem tudósa. A szakértő szerint a fájdalmak elkerülésének külcsa a semleges, laza testhelyzet, de ha az otthoni munkavégzéskor nem ügyelsz az ergonómiára, akkor igen hamar izom- és csontrendszeri problémákkal kell szembenézned a rossz testtartás miatt. A HuffPost most végigvette, milyen panaszaid lehetnek az idő múlásával, és ezeket mi okozhatja.

Ha a nyakad, vállad fáj

Amennyiben a vállad vagy a nyakad küld vészjelzést, akkor vélhetően rosszul van beállítva a monitorod magassága. Ha alacsony képernyőre nézel, a nyakad előre és lefelé hajlik, lényegében az egész testtartásod megváltozik. Akkor jó, ha kényelmesen látod a monitort akkor is, ha hátradőlsz a székben, nem kell hozzá hajlongani.

A Cornell Egyetem összeállított egy útmutatót, amelyben a váll- és nyaki panaszokra a monitor beállítása mellett arról is írnak, hogy mi van a laptopokkal: szerintük a gépet érdemes olyan asztalra tenni, ahol könyökmagasságban lesz a billenytűzet. Ügyelni kell arra, hogy egyenes legyen a hátad, nem szabad görnyedni.

Ha már kifolyik a szemed, akkor 20-20-20

Ha túl sokat bámulod a képernyőt, akkor bizony megfájdul a szemed, a súlyosabb stáduimot digitális szemfeszültségnek nevezik a szakértők, ekkor már a fejed is belefájdul, a szemed száraz lesz, homályosan látsz, valamint a nyakad, vállad is fájni kezd már.

Ennek elkerülésére érdemes követni az Amerikai Optometriai Szövetség által jóváhagyott 20-20-20-as szabályt: ennek a lényege, hogy 20 percenként vedd le a szemed a monitorról, és 20 másodpercig nézz egy 20 lábnyi távolságra (kb. 6 méter) lévő pontra, hogy egy kicsit pihenjen a szemed. Emellett ajánlatos ablak mellett dolgozni, hiszen az jobb a szemnek, mint a mesterséges fény.

Görcsbe áll a lábad

A görcsök azt jelzik, hogy rossz a vérkeringés az adott testrészben, ez leggyakrabban a home office-olók lábában szokott jelentkezni. Az egyetem útmutatója azt ajánlja, hogy a görcsök elkerülése érdekében állítsd be akkorára a székmagasságát, hogy telitalppal leérj a földre, ne legyen nyomás a combodon, ha ülsz - ha nem állítható a széked, akkor tegyél valamit a lábad alá. Így javul a vérkeringés, és a görcsök is elkerülnek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Emellett a szakemberk itt is a szünet fontosságát hangsúlyozzák: 20 percenként állj fel a székből, járkálj egy kicsit a lakásban, hogy helyreálljon a keringés a lábaidban.

Csuklópanaszok

Ha nem tudod semleges helyzetben tartani a kezed és a csuklód, amikor gépelsz, az sok problémát szülhet.

Ez nagyobb megterhelést okoz az inaknak, amelyek átmennek a csuklóba a carpalis alagúton, és mivel ezek az inak begyulladnak, nyomást gyakorolnak a medián idegre. Ennek egy alagút-szindróma nevű elváltozás lehet a vége, ami igen fájdalmas, és súlyos esetben műteni kell

- mondta Hedge. Megoldásképp azt javasolják a szakértők, hogy próbálj meg minél több terhet levenni a csuklódról, az a lényeg, hogy egyenesen tartsd, nem szabad feszülnie. Erre vannak például ergonómikus billentyűzetek, egerek is - ugyan valamivel drágábbak, mint a "simák", de sok panasztól kímélhetnek meg.

A hátad is meggyötörhet

Rengetegen nem ülnek rendesen a székben, ami komoly hátproblémákhoz vezethet

Ha előrehajolsz, 200 százalékkal több nyomás nehezedik a csigolyáidra, mintha mintha nyugodt helyzetben tudnál ülni

- hívta fel a figyelmet Alan Hedge. A szakértők szerint a későbbi hátproblémákat egyedül a helyes testtartással lehet elkerülni: a testednek a lehető legsemlegesebb helyzetbe kell kerülnie a székben. Fontos a derekad helyes tartása is, érdemes beszerezni valamilyen deréktámaszt például, de ha nem akarsz erre költeni akkor egy összehajtott törölköző is megteszi.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 14:05
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem