2021. február 27. szombat Ákos, Bátor

Gulyás Gergely: ekkortól jönnek az új szabályok Budapesten


Vasárnap éjfélig tart a kijárási korlátozás a fővárosban. Hétfőtől ugyanazok az intézkedések lépnek életbe, mint május negyedikén vidéken.

Eltörlik a kijárási korlátozást Budapesten, mert a napokban többen gyógyultak meg, mint ahányan megbetegedtek - mondta Gulyás Gergely az M1-en, miután Orbán Viktor is ugyanezt jelentette be. A kancelláriaminiszter kifejtette, a döntést szakértőkkel vitatták meg, bíznak benne, hogy eztán is mindenki be fogja tartani a meghozott intézkedéseket.

A fővárosi intézkedésekről elmondta:

a kijárási korlátozás vasárnap éjfélkor megszűnik.

Ezt követően is kötelező lesz a védőtávolságot betartani, boltokban, tömegközlekedésen maszk viselése is kötelező. A közterületek, parkok, játszóterek látogathatók védőtávolság betartása mellett.

Az idősek vásárlási idősávja megmarad.

A piacok rendjéről az önkormányzatok ettől eltérően is rendelkezhetnek. Valamennyi üzlet nyitvatarthat, a venéglátóhelyek teraszain, kerthelységeiben lehet tartózkodni. A strandok, fürdők nyithatnak, a szabadtéri múzeumok és az állatkert is kinyithat. A szolgáltatást nyújtó üzletek is nyithatnak. A védőtávolság megtartásáról az üzemeltetőnek kell gondoskodnia.

Szeptemberig nem kell közterülethasználati díjat a teraszok, kerthelyiségek után.

Istentiszteletek, misék tarthatóak, ahogy a polgári házasságkötés és a temetés is. Az esküvők kapcsán Gulyás elmondta: Budapesten június 15-értől lehet 200 fő alatti családi rendezvényt tartani. Szállodákban, éttermekben is lehetnek az események.

A felsőoktatási intézmények kinyithatnak, de mindenhol a rektor jogosult erről dönteni. A kollégiumok látogatása továbbra is tilos.

A rendelet ma fog megjelenni, hétfőn 0 órától lép hatályba.

Ha a járványügyi tendencia nem változik, a kormány május végén a veszélyhelyzeti felhatalmazás visszavonását fogja kérni az Országgyűléstől - zárta Gulyás Gergely miniszter.

A teljes tájékoztató:

Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

02.25-03.03
Országos

Spar

02.25-03.03
Országos

Aldi

02.25-03.03
Országos

Lidl

02.25-03.03
Országos

Interspar

02.24-03.31
Országos


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked