20 °C Budapest

Bővült a koronavírus tüneteinek listája: számos más szövődményt is azonosítottak

2020. április 27. 18:01

Ma újabb tünetet vezettek fel a koronavírus jellemző tüneteinek listájára Amerikában. Ezek mellett számos más szövődményt is azonosítottak.

A láz, a köhögés és a légszomj mellé csatlakozott a fázás, a hidegrázás, az izomfájdalom, a fejfájás, a torokfájás és az ízlelés-, illetve szaglásvesztés is az az amerikai járványügyi központ listáján. A korábbi légszomj kategóriát "légszomj vagy légzési nehézségre" pontosították.

A bővítésről író Qubit szerint tünetlista kiterjesztése azért is fontos, mert az Egyesült Államokban - ahogy sok más helyen is - a jellemző tünetek megjelenéséhez kötik, hogy valakit tesztelnek-e koronavírusra vagy sem. Ennek értelmében az amerikai járványügy abban az esetben javasolja, hogy "a beteg azonnal kérjen orvosi segítséget", ha légzési nehézség, állandó mellkasfájdalom vagy mellkasi nyomás jelentkezik, ha kékes árnyalatban játszik az arc vagy az ajkak - a mostani bővítésnél ide került a zavartság, illetve az ébreszthetetlenség is.

Egyre több atipikus vagy szórványos tünet is megmutatkozik: a szaglás és az ízlelés elvesztése, az emésztőrendszeri tünetek - például hasmenés -, vagy az elszíneződött lábujjak mind ezek közé tartozik. Egyre gyakrabban hallani a koronavírusos betegek neurológiai tüneteiről is, harmincas-negyvenes éveikben lévő betegeknél pedig több esetben alakult ki sztrók. A sztrók és a lábujj-elszíneződés arra enged következtetni, hogy a betegség vérrögképződési zavarokkal is járhat.

A New York-i Mount Sinaiban dolgozó idegsebész, Thomas Oxley szerint az elmúlt két héten hétszeresére nőtt a sztrókkal jelentkező fiatal betegek száma, többségüknek sosem volt hasonló panasza, és kezdetben enyhe tünetekkel vagy tünetek nélkül látszott átvészelni a COVID-19-et.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem