Firefighter in fire fighting operation.

Idén sem alszik a karácsony lappangó gyilkosa: ezekre figyelj, hogy elkerüld a nagy bajt

2022. december 23. 19:27

Napi 25-30 lakástűzhöz hívják a tűzoltókat karácsonykor, ketten szenvednek a tűz miatt füstmérgezést és kétnaponta meghal valaki. A katasztrófavédelem felhívja a figyelmet az ünnepi veszélyekre, és elárulták, hogyan lehet megelőzni azokat.

Karácsonykor naponta 25-30 lakástűzhöz hívják a tűzoltókat, naponta ketten szenvednek a tűz miatt füstmérgezést és kétnaponta meghal valaki ezekben a tüzekben. A sok tűz oka, hogy az ünnepek miatt többet vagyunk otthon, többet fűtünk, főzünk, világítunk, ráadásul még tűzveszélyes ünnepi kiegészítőkkel is dekoráljuk az otthonunkat - hívta fel a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Fényfüzérek, fényfüggönyök, égősorok

Ha díszkivilágítással dekoráljuk az otthonunkat, ne használjunk silány minőségű, hibás, piacon, vásárolt fényfüzéreket. Ha a fényfüzér vezetéke, vagy a hosszabbító megtört, eldeformálódott, megolvadt, akkor ne használjuk, mert csak idő kérdése, hogy mikor okoz tüzet. Ha túl hosszú a fényfüzér vezetéke, vagy a hosszabbító, akkor is ki kell fektetni az egészet.

Ha összetekert állapotban helyezünk egy vezetéket feszültség alá, annyira fel fog forrósodni, hogy előbb utóbb meggyullad. A fényfüzérek vezetéke ne kerüljön bútorok lába, vagy szekrény alá, mert megtörik és tüzet okozhat. Éjszakára mindig húzzuk ki a fényfüzért a konnektorból.

Tűz a konyhában

Az ünnepi sürgés forgásban egyszerre több főzőlapon és a sütőben is készülnek az ünnepi fogások. Néha előfordul, hogy megfeledkezünk a készülő ételről. Azért, hogy megelőzzük a tüzet, állítsuk be a telefonunkon az időzítőt, így biztosan nem fogjuk elfelejteni, hogy meg kell keverni, vagy elkészült az étel. Ha mégis meggyulladna a tűzhelyen felejtett étel, ne oltsuk vízzel, mert csak nagyobb lesz a tűz.

Tegyünk rá fedőt és kapcsoljuk le a tűzhelyet. Ha a sütőben gyulladna meg az étel, kapcsoljuk ki a sütőt és várjuk meg, amíg a tűz kialszik. A tűzhely környékén tartsunk rendet, mert gyakori, hogy egy fakanál, műanyag nyelű kés, vagy az egyik hozzávaló csomagolása gyullad meg, mert túl közel van a tűzhelyhez.

Karácsonyfa

Akár igazi, akár műfenyőnk van, ne díszítsük se gyertyákkal, se csillagszórókkal. Tavaly 13 karácsonyfa okozott lakástüzet, 103 négyzetméter égett le, és heten megsérültek ezekben a tüzekben. A karácsonyfát ne tegyük a fűtőeszköz közelébe, ezektől legalább másfél méterre legyen. Minden évben azért ég ki egy-egy lakás, mert a karácsonyfát kandalló, vagy kályha közelébe teszik.

Adventi koszorú

Idén már 32 lakás gyulladt ki adventi koszorú miatt. Teljesen mindegy, hogy házilag készítettük az adventi koszorút, vagy készen vásároltuk, a lényeg, hogy a gyertyák alatt legyenek kis fém alátétek, amelyek szélesebbek a gyertyánál. Nem mindegy az sem hogy hova tesszük az adventi koszorút.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Gyakran azért keletkezik tűz, mert az ablakba teszik és meggyújtja a függönyt, vagy az ablakkeretet. Akár az ablakhoz, akár az asztalra tesszük, fontos hogy ne legyen a közelében semmi, ami meggyulladhat. A legjobb, ha maga a koszorú is egy tűzálló tálcán kap helyet. Ha kimegyünk a szobából, akkor pedig fújjuk el a gyertyákat.

Karácsonyi rokonlátogatás

Naponta átlagosan 30 közlekedési balesethez riasztják a tűzoltókat. Azért, hogy elkerüljük a baleseteket, csak a téli útviszonyokra felkészített autóval induljunk útnak. Indulás előtt érdemes megnézni a https://www.met.hu/ oldalon az érvényben lévő meteorológiai riasztásokat, és az utak helyzetét az https://www.utinform.hu/ weboldalon. Ahol narancs, vagy piros riasztást adtak ki például ónos eső miatt, inkább senki ne induljon útnak. Ha valaki bajba jutott autóst, gyalogost lát, hívja a 112-es segélyhívó számot.

Érdemes használni a katasztrófavédelem mobiltelefonokra ingyenesen letölthető tájékoztató alkalmazását, a VÉSZ-t! Az alkalmazás ingyenesen letölthető Android, és iOS operációs rendszerű eszközökre.

Karácsonykor is kétezer tűzoltó van szolgálatban és ötszáz jármű áll készenlétben. Riasztást követően 120 másodpercen belül elindulnak segíteni oda, ahol baj van. Egy kis odafigyeléssel elkerülhetjük, hogy velük kelljen karácsonyozni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 4. 16:37
A széria magyar szinkronos változatát a SkyShowtime már működő szolgáltatási területén lévő valamely...
Holdblog  |  2023. február 4. 12:41
Ugyan a Fed lassítotott a tempón, de a szerdai 25 bázispontos kamatemelés várhatóan újabb és újabb m...
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 3. 11:53
Minden Top 10 lista összeállítása után végigpörgetem a teljes táblázatot pár szempont szerint: kik e...
KonyhaKontrolling  |  2023. február 3. 07:40
Sokszor találkozom ezzel a kijelentéssel, akár még közgazdász tollából is, de az első gondolatom min...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?