9 °C Budapest
Firefighter in fire fighting operation.

Idén sem alszik a karácsony lappangó gyilkosa: ezekre figyelj, hogy elkerüld a nagy bajt

2022. december 23. 19:27

Napi 25-30 lakástűzhöz hívják a tűzoltókat karácsonykor, ketten szenvednek a tűz miatt füstmérgezést és kétnaponta meghal valaki. A katasztrófavédelem felhívja a figyelmet az ünnepi veszélyekre, és elárulták, hogyan lehet megelőzni azokat.

Karácsonykor naponta 25-30 lakástűzhöz hívják a tűzoltókat, naponta ketten szenvednek a tűz miatt füstmérgezést és kétnaponta meghal valaki ezekben a tüzekben. A sok tűz oka, hogy az ünnepek miatt többet vagyunk otthon, többet fűtünk, főzünk, világítunk, ráadásul még tűzveszélyes ünnepi kiegészítőkkel is dekoráljuk az otthonunkat - hívta fel a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Fényfüzérek, fényfüggönyök, égősorok

Ha díszkivilágítással dekoráljuk az otthonunkat, ne használjunk silány minőségű, hibás, piacon, vásárolt fényfüzéreket. Ha a fényfüzér vezetéke, vagy a hosszabbító megtört, eldeformálódott, megolvadt, akkor ne használjuk, mert csak idő kérdése, hogy mikor okoz tüzet. Ha túl hosszú a fényfüzér vezetéke, vagy a hosszabbító, akkor is ki kell fektetni az egészet.

Ha összetekert állapotban helyezünk egy vezetéket feszültség alá, annyira fel fog forrósodni, hogy előbb utóbb meggyullad. A fényfüzérek vezetéke ne kerüljön bútorok lába, vagy szekrény alá, mert megtörik és tüzet okozhat. Éjszakára mindig húzzuk ki a fényfüzért a konnektorból.

Tűz a konyhában

Az ünnepi sürgés forgásban egyszerre több főzőlapon és a sütőben is készülnek az ünnepi fogások. Néha előfordul, hogy megfeledkezünk a készülő ételről. Azért, hogy megelőzzük a tüzet, állítsuk be a telefonunkon az időzítőt, így biztosan nem fogjuk elfelejteni, hogy meg kell keverni, vagy elkészült az étel. Ha mégis meggyulladna a tűzhelyen felejtett étel, ne oltsuk vízzel, mert csak nagyobb lesz a tűz.

Tegyünk rá fedőt és kapcsoljuk le a tűzhelyet. Ha a sütőben gyulladna meg az étel, kapcsoljuk ki a sütőt és várjuk meg, amíg a tűz kialszik. A tűzhely környékén tartsunk rendet, mert gyakori, hogy egy fakanál, műanyag nyelű kés, vagy az egyik hozzávaló csomagolása gyullad meg, mert túl közel van a tűzhelyhez.

Karácsonyfa

Akár igazi, akár műfenyőnk van, ne díszítsük se gyertyákkal, se csillagszórókkal. Tavaly 13 karácsonyfa okozott lakástüzet, 103 négyzetméter égett le, és heten megsérültek ezekben a tüzekben. A karácsonyfát ne tegyük a fűtőeszköz közelébe, ezektől legalább másfél méterre legyen. Minden évben azért ég ki egy-egy lakás, mert a karácsonyfát kandalló, vagy kályha közelébe teszik.

Adventi koszorú

Idén már 32 lakás gyulladt ki adventi koszorú miatt. Teljesen mindegy, hogy házilag készítettük az adventi koszorút, vagy készen vásároltuk, a lényeg, hogy a gyertyák alatt legyenek kis fém alátétek, amelyek szélesebbek a gyertyánál. Nem mindegy az sem hogy hova tesszük az adventi koszorút.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Gyakran azért keletkezik tűz, mert az ablakba teszik és meggyújtja a függönyt, vagy az ablakkeretet. Akár az ablakhoz, akár az asztalra tesszük, fontos hogy ne legyen a közelében semmi, ami meggyulladhat. A legjobb, ha maga a koszorú is egy tűzálló tálcán kap helyet. Ha kimegyünk a szobából, akkor pedig fújjuk el a gyertyákat.

Karácsonyi rokonlátogatás

Naponta átlagosan 30 közlekedési balesethez riasztják a tűzoltókat. Azért, hogy elkerüljük a baleseteket, csak a téli útviszonyokra felkészített autóval induljunk útnak. Indulás előtt érdemes megnézni a https://www.met.hu/ oldalon az érvényben lévő meteorológiai riasztásokat, és az utak helyzetét az https://www.utinform.hu/ weboldalon. Ahol narancs, vagy piros riasztást adtak ki például ónos eső miatt, inkább senki ne induljon útnak. Ha valaki bajba jutott autóst, gyalogost lát, hívja a 112-es segélyhívó számot.

Érdemes használni a katasztrófavédelem mobiltelefonokra ingyenesen letölthető tájékoztató alkalmazását, a VÉSZ-t! Az alkalmazás ingyenesen letölthető Android, és iOS operációs rendszerű eszközökre.

Karácsonykor is kétezer tűzoltó van szolgálatban és ötszáz jármű áll készenlétben. Riasztást követően 120 másodpercen belül elindulnak segíteni oda, ahol baj van. Egy kis odafigyeléssel elkerülhetjük, hogy velük kelljen karácsonyozni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 16:46
Rovó Attila, a hvg.hu belpolitika rovatának távozó vezetője nyilatkozott portálunknak azzal kapcsola...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm