1 °C Budapest
Travellers getting their boarding passes at airline check-in counter

Így utaznak idén a magyarok: ez most sokkal fontosabb a tényező, mint korábban

2022. július 6. 19:31

A koronavírus járvány enyhülése meghozta a magyarok utazási kedvét, a korlátozások fokozatos feloldásával egyre többen terveznek külföldi nyaralást. Számuk az idén ugyan már megközelíti, de még nem éri el a pandémiát megelőző, 2019-es szintet.

A Groupama Biztosító megbízásából készített országos kutatás eredménye azt mutatja, hogy a külföldi utak tervezésekor felértékelődött a biztonság szerepe. Az utasbiztosítás megkötése főleg azok körében vált még fontosabbá, akik korábbi útjaikon is rendelkeztek hasonló védelemmel. Rájuk az is jellemző, hogy inkább emelt szintű, drágább szolgáltatást választanak most, mint a járvány kitörése előtt, hogy megóvják magukat és szeretteiket az esetleges kellemetlenségektől, váratlan plusz kiadásoktól.

A koronavírus megjelenése felforgatta az utazási szokásainkat. A 18 és 56 év közötti lakosság körében végzett országos kutatás eredménye szerint a pandémia kitörése óta a megkérdezettek csupán negyede lépte át az országhatárt, 39 százaléka pedig azt válaszolta, hogy a járvány miatt még mindig ritkábban utazik külföldre, mint azt megelőzően.

Az adatokból az is jól látszik, hogy a külföldi nyaralást tervezők száma ugyan a korlátozások enyhítésének, feloldásának köszönhetően meredeken emelkedik, de még így is csak megközelíti, és nem éri el a 2019-es szintet. Három évvel ezelőtt a válaszadók nagy hányada, 56 százaléka tervezett külföldi nyaralást, ez az arány most csupán 49 százalék. Az utazási kedv erősödése főként azokra jellemző, akik korábban is pihentek más országokban. A legjellemzőbb a 3-6 napos külföldi nyaralás. A megkérdezettek 8, illetve 9 százaléka válaszolta azt, hogy a járvány kitörése óta rövidebb külföldi utakra megy vagy közelebbi úticélt választ.

Egyre többen választják az emelt szintű biztosítási védelmet

A kutatás eredménye azt mutatja, hogy a járvány miatt a külföldre utazók negyede számára fontosabbá vált, hogy legyen utasbiztosítása, 16 százalékuk pedig jobban figyel arra, hogy a kiválasztott konstrukció minél több és magasabb értékű szolgáltatást tartalmazzon. Jellemzően azok váltak még tudatosabbá ebben a kérdésben, akik korábbi utazásaik alkalmával is éltek ezzel a lehetőséggel. 50 százalékuk érzi úgy, hogy most még fontosabb az utasbiztosítás, mint két évvel ezelőtt. A felmérésben résztvevőket arról is megkérdezték, hogy milyen szempontokat vesznek figyelembe a konstrukció kiválasztásakor.

Bár a magyarokra vásárláskor általában az árérzékenység a jellemző, az utasbiztosításoknál most ebben elmozdulást látunk. A biztonság egyre fontosabbá válik. A kutatás eredményei szerint a válaszadók többsége számára az az elsődleges szempont egy konstrukció kiválasztásakor, hogy milyen kockázatokra nyújt fedezetet, és csak azután következik a díja. A harmadik legfontosabb tényező pedig az, hogy az adott biztosítási csomag maximum mekkora összegig fedezi a károkat baj esetén

– mondta Kádár Péter, a Groupama Biztosító termékmenedzsment igazgatója. Ugyancsak kiemelt szempont – nem sokkal lemaradva az első háromtól –, hogy az utazás lemondása, elhalasztása, meghiúsulása, meghosszabbítása esetén lehet-e módosítani vagy törölni a biztosítást, illetve a válaszadók azt is mérlegelik, hogy milyen az adott biztosító kárrendezési gyakorlata. Fontos tudni, hogy a Groupama Biztosító utasbiztosításai érvényesek a koronavírus miatti megbetegedések esetén is. A covid fedezetet igazoló úgynevezett covid záradékot a társaság utasbiztosítási kötvénye július elsejétől angol nyelven is tartalmazza – ezzel is egyszerűsítve akár a beutazást egyes célországokba vagy akár a megbetegedés miatt szükségessé váló külföldi egészségügyi ellátást.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A nyaralás várható költségeinek emelkedése jól kirajzolódik a kutatás válaszaiból is: az idén nyári tervezett költések meghaladják a 2019-ben mért egész éves utazási büdzsét. Míg a pandémia előtt az utazók mintegy 70%-a számolt személyenként 300 ezer forint alatti költéssel külföldi nyaralásai alkalmával, most csupán 50%-uk tudja kigazdálkodni ennyiből a nyaralását. A válaszadók közel harmada arról nyilatkozott, hogy a külföldi költekezése meghaladja majd a 300 ezer forintot, míg pár éve még csak minden tizedik ember számított erre.

A friss kutatás készítői azt is felidézték, hogy a legnépszerűbb közlekedési mód 2019-ben az autózás (39 százalék) volt, ezt követte a repülő (30 százalék), illetve más távolsági tömegközlekedési eszköz, jellemzően a busz és a vonat (21 százalék). A sorrendben idén nincs változás, de az arányok eltolódtak. A repülőt (23 százalék), valamint a buszt és vonatot (15 százalék) arányaiban jóval kevesebben választják, mint három évvel ezelőtt. A Groupama Biztosító arra hívja fel a figyelmet, hogy a légiközlekedésben tapasztalható fennakadások, poggyászkezelési nehézségek miatt érdemes a megszokottnál korábban, akár három órával a gép tervezett indulása előtt kiérni a reptérre, inkább ott álljunk tovább a sorban, mintsem, hogy lemaradjunk a nyaralásról. A gépkocsival utazók pedig készüljenek arra, hogy az üzemanyagárak emelkedése jelentősen megdobhatja a tervezett költségeket, ha egy teli benzineskanna nem is fér be a telapakolt csomagtartóba, ilyen esetekre legyen náluk pénzügyi tartalék.

Horvátország helyett inkább Olaszország és Görögország

Továbbra is Horvátország a legnépszerűbb úti cél, de 2019-hez képest idén Olaszország és Görögország is kezd felzárkózni. Míg a pandémia előtti utolsó nyáron a külföldre utazók 27%-a tervezett horvátországi nyaralást, most ez az arány 24 százalékra mérséklődött. Olaszországot ugyanakkor most jóval többen (12 helyett 18 százalék) választják, míg Görögország esetében még látványosabb a növekedés: a három évvel ezelőtti 8-ról 17 százalékra emelkedett azok száma, akik ide terveznek utazást.

A Groupama Biztosító szakértői arra kérik a külföldi utazást tervezőket, hogy indulás előtt mindig tájékozódjanak az adott országban érvényes aktuális szabályokról, valamint a sok esetben azokhoz kapcsolódó utasbiztosítási feltételekről, a Konzuli Szolgálat weboldalán naprakész információkat találnak. A listavezetőnél most erre érdemes készülni: 2022. május 2-ától a magyar/uniós és harmadik országbeli állampolgárok szabadon és korlátozásmentesen léphetnek be Horvátországba, függetlenül attól, hogy az EU-ból vagy az unión kívülről (pl. Egyesült Királyság, Bosznia-Hercegovina) lépnek be. A határátlépéshez nem szükséges COVID igazolvány, teszt vagy védettségi igazolvány felmutatása, egyéb védettségi feltétel teljesítése.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Márciusban biztosítsa otthonát MFO-val!

Hazánkban megközelítőleg 4 millió lakott ingatlanon van biztosítás, ami azt jelenti, hogy minden negyedik háztartás védtelen az elemi károk, a tűzesetek vagy épp a betörés...

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 19. 00:16
Az Európai Parlament múlt héten elfogadott, az európai médiaszabadságról szóló rendelete (European M...
Bankmonitor  |  2024. március 18. 16:52
A 2024-ben elérhető állami támogatások nem titkolt célja a gyermekvállalás ösztönzése. A CSOK Pluszt...
Holdblog  |  2024. március 18. 06:18
A 2023-as év egyik fontos meglepetése a diszkont kereskedők gyenge forgalma volt. Ezt a jelenséget v...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem