0 °C Budapest

Operatív Törzs: tízszer annyi pedagógus is lehet fertőzött, mint ahányat kiszűrtek a tesztekkel

2021. január 4. 11:55

Az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján György István beszélt arról, hogy a január 2-án és 3-án tesztelt több mint 20 ezer pedagógus 1,1 százaléka pozitív eredményt kapott. A tanárok közül többen, óvodapedagógusok közül kevesebben mutattak pozitív eredményt. 

György István ismertette az óvodai és iskolai dolgozók teszteléseinek eredményeit. Elmondta: a tesztet összesen 220 ezer köznevelésben és szakképzésben dolgozó pedagógus számára, országosan 99 helyszínen biztosították; a mintavételt 263 csapat végezte. A részvételi arány a 10 százalékot sem érte el. 

Összesen 20744 letesztelt dolgozó közül 209-en produkáltak pozitív eredményt, ezt 1,1 százalékot jelent. Ez a részvételi arány rendkívül alacsony. December első hetében az óvodai dolgozók 74 százaléka, a tanárok és tanítók 73 százaléka vett részet az ingyenes koronavírus-tesztelésen: akkor a részt vevő pedagógusok 2,3 százaléka, 811 óvodai és 2170 iskolai dolgozó bizonyult fertőzöttnek.

Akkor nagyjából 130 ezres, január 2-án és 3-án csak 20744-en vettek részt. Ha a húszezres mintán végzett vizsgálatokból kimutatott 1,1 százalékos arány országosan érvényes lenne, akkor több mint 1900 pedagógus lenne így is fertőzött. Így tízszer annyi fertőzött pedagógus is lehet, mint ahányat a tesztekkel kimutattak és karanténba került. 

Bizton állíthatjuk, (....) hogy a megbetegések terén csökkenő tendenciát találunk

- mondta el Müller Cecília, országos tisztifőorvos, majd ismertette a napi járványadatokat. Beszámolt arról is, hogy eddig mintegy 12 ezer egészségügyi dolgozó kapta meg az első oltását. Arra biztatta az egészségügyi dolgozókat, éljenek a lehetőséggel. Közölte, hogy kedden újabb adag, 39 ezer embernek elegendő oltóanyag érkezik az országba. Legelőször azokat az egészségügyi dolgozókat oltották be, akik a sürgősségi, intenzív ellátásban, illetve közvetlenül a koronavírusos betegek ellátásban vesznek részt. 

Jelenleg a más területen, de szintén a kórházi ellátásban résztvevők oltása zajlik, és hétfőn közvetlenül azon intézményekbe is szállítanak oltóanyagot, ahol korábban jelentkeztek a vakcinára. Ennek célja, hogy a munkatársaknak még az oltópontig se kelljen elmenniük, hanem helyben, a munkahelyükön juthassanak hozzá a védőoltáshoz - ismertette. Müller Cecília úgy fogalmazott, 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

a cél az, hogy minél rövidebb idő alatt, minél több ember kapja meg a védőoltást.

Hozzátette: fontos, hogy az emberek felismerjék a védőoltások jelentőségét, mert ezzel nemcsak saját magukat, hanem a környezetüket is megvédhetik a súlyos szövődménnyel járó vírusfertőzéstől. Aki a közelmúltban esett át a fertőzésen, annak a szervezetében körülbelül hat hónapig termelődik ellenanyag a vírussal szemben - mondta el. Ugyanakkor nekik is azt javasolta, jelentkezzenek a védőoltásra, hiszen akadálya nincs az oltás felvételének.

Arra a kérdésre, hogy a gyerekek mikor kaphatnak oltást, Müller Cecília jelezte: a Pfizer-BioNTech által gyártott vakcina 16 éves kor alatt nem adható, mert ebben a korosztályban nem volt kellő számú klinikai vizsgálat. A fiatalok azonban kevésbé veszélyeztetettek - mondta -, náluk nem jellemző a súlyos lefolyás, de zajlanak klinikai vizsgálatok a gyerekek részére adható oltással is.

Kiss Róbert tájékoztatott, hogy december 31-én, szilveszter éjjel és az elmúlt hétvégén 2274 intézkedés történt a kijárási korlátozás, illetve kutyasétáltatási szabályozás megszegése miatt. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 5. 11:18
Tavaly év végén változás történt az Orbán Viktor miniszterelnök alapította Puskás Ferenc Labdarúgó A...
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 5. 08:00
Február elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket m...
Holdblog  |  2023. február 4. 12:41
Ugyan a Fed lassítotott a tempón, de a szerdai 25 bázispontos kamatemelés várhatóan újabb és újabb m...
KonyhaKontrolling  |  2023. február 3. 07:40
Sokszor találkozom ezzel a kijelentéssel, akár még közgazdász tollából is, de az első gondolatom min...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?