29 °C Budapest

Több száz ezres ajándékok a fa alá? Mielőtt belevágsz, ezt jobb ha tudod

2020. december 18. 14:03

Okostelefonok, televíziók, laptopok - évek óta népszerű karácsonyi ajándéknak számítanak, viszont még mindig kevesen gondolnak arra, hogy az esetenként több százezer forintos készülékekre biztosítást is kössenek. A hazai biztosítók felkészültek az ilyen jellegű igények kiszolgálására, azonban a megfelelő döntéshez érdemes biztosítási tanácsadóval is konzultálni, ugyanis egy gondosan összeállított lakásbiztosítás keretében gondoskodhatunk, a nagyértékű elektronikai és okos eszközök biztosítási védelméről is.

Sokan a Black Friday-t használják ki arra, hogy beszerezzék a karácsonyi ajándékokat és idén a mobiltelefonok, szórakoztató elektronikai termékek, számítástechnikai eszközök és háztartási gépek voltak az akciós időszak slágertermékei a GKI Digital elemzése szerint. Ezek a nagyértékű készülékek rengeteg boldog pillanatot szerezhetnek, azonban egy figyelmetlen mozdulat, vagy akár az egyre gyakoribb nagy viharok során egy villámcsapás, komoly bosszúságot is okozhat, ha megsérül, tönkremegy az eszköz. Az ilyen véletlen történéseket elkerülni nem lehet, azonban van lehetőség arra, hogy felkészüljünk rájuk, a megfelelő biztosítás megkötésével. Bár a hazai biztosítók a vagyonbiztosításokon belül széleskörű lehetőségeket kínálnak a nagyértékű ingóságok biztosítására is, a tapasztalatok szerint a hazai fogyasztók kevésbé vannak tisztában a lehetőségeikkel.

"Tapasztalataim szerint viszonylag ritkán fordul elő, hogy a hazai fogyasztók maguktól gondoljanak arra, hogy biztosítást kössenek egy drága televízióra, számítógépre vagy háztartási berendezésre. A mobiltelefonok esetében a mobilszolgáltatók szokták felkínálni ügyfeleiknek a biztosítás lehetőségét, illetve most már a nagy elektronikai üzletláncokban is bevett gyakorlat, hogy a vásárlóknak felhívják a figyelmét erre az opcióra. Fontosnak tartom azonban kiemelni azt is, hogy számos esetben a vásárlók személyi kölcsönt vesznek fel, hogy a vágyott műszaki cikket megvásárolják és a biztosítás költségét meg akarják spórolni, lévén "új terméknek mi baja lehet". Azonban elég hozzá a fent említett viharkár, és máris működésképtelenné válhat az okos TV, aminek javítási költségét biztosítás hiányában saját zsebből kell kifizetni. Ezen eset kivédésére könnyen fel tudunk készülni egy jól átgondolt lakásbiztosítással, amibe be tudjuk építeni a nagyértékű elektronikai és okos eszközökre szóló biztosítási fedezetet is" - számolt be a hazai gyakorlatról Kovács Boldizsár, a HUNBankbiztosítás Kft. key account managere.

Az év végi kapkodásban előfordulhat, hogy ha fel is kínálják a biztosítás lehetőségét, és él vele a vásárló, akkor sincs tisztában azzal, hogy milyen esetekre terjed ki a biztosítás.

Előfordulhat, hogy csak kiterjesztett garanciáról van szó, amiben például baleseti védelem már nincs. "Természetesen lehet tájékozódni az üzletben vagy az interneten, de a legjobb megoldás az, ha biztosítási tanácsadó segítségét kérik ilyen esetekben a fogyasztók. A szakértő közreműködésével pontosan az igényeiknek megfelelő biztosítást választhatnak, ami kiterjedhet a baleseti kárra, vagy akár a betöréses lopásra is. Jó megoldás lehet, ha a már meglévő lakásbiztosításban szereplő eszközök mellé vesszük fel az újonnan vásárolt készüléket, ami egy egyszerű szerződésmódosítással elintézhető" - tette hozzá Kovács Boldizsár.

A nagyértékű ingóságok biztosítási díjai biztosítónként eltérnek, azonban viszonylag alacsony költséget jelentenek, egy 300 ezer forintos berendezés esetében nagyjából 1500-1600 forint körül alakulhat a lakásbiztosításhoz köthető kiegészítő biztosítás havidíja. "Egy felkészült pénzügyi tanácsadó sokat tud segíteni abban, hogy a fogyasztó a számára leginkább megfelelő konstrukciót válassza ki az elérhető lehetőségek közül, amely megfelelő biztosítási fedezettel rendelkezik és ár-érték arány szempontból is találkozik a fogyasztó elvárásaival" - hangsúlyozta Kovács Boldizsár.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 


Tippek nagyértékű ingóság biztosításhoz:

  • Tájékozódjunk alaposan - Ha szóban tájékoztatnak a feltételekről, kérdezzünk rá, hogy mit jelentenek ezek, pontosan mire terjed ki a biztosítás. Ha megtehetjük, vonjunk be biztosítási tanácsadót a folyamatba.
  • A vásárláskor igénybe vett alapbiztosítások sok esetben nem nyújtanak teljes körű fedezetet, beleértve például a hazaszállításkor keletkező károkat. Kérdezzünk rá erre is!
  • Járjunk utána, hogy a lakásbiztosításunk milyen kiegészítő lehetőségeket tartalmaz. Több lakásbiztosításban ugyanis van olyan kiegészítő biztosítás, ami nagyértékű elektronikai és okos eszközökre kínál teljes körű fedezetet.
  • Végül, de nem utolsó sorban sokat segíthet, ha az ember megtalálja azt a tanácsadót, akiben megbízik és akivel jól együtt tud működni, mert akkor az összes hasonló esetben a számára legmegfelelőbb biztosítási megoldás tud megszületni.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 17. 14:10
Ízlelgessük az új kifejezést: Net-Coach. A digitális médiaértés és konfliktuskezelés szakembereiről...
Bankmonitor  |  2024. június 17. 08:56
Nincs olyan nap, hogy ne jelenne meg egy újabb hír a mesterséges intelligenciával (AI) kapcsolatban....
Holdblog  |  2024. június 17. 08:26
Az Adidas-sztori első részében leírtuk, hogyan vált a vállalat egy kis német garázscégből meghatároz...
Buxelliott  |  2024. június 16. 13:54
Megérkezett az újabb ATH, majd lefordult a piac. Van fordulós jelzés (megerősítés a jövő héten érkez...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem