Komoly veszély a magyar óvodákban: így védd meg a gyereked a bajtól

2019. december 15. 18:00

Mit tegyenek a kicsik, ha megrúgják, megharapják az óvodában, vagy fellökik az iskolában, esetleg a csúszdáról leszorítják a nagyobbak? A szakértő szerint néhány egyszerű technika elsajátításával a gyerekek eredményesen tudják megvédeni saját magukat és énhatáraikat.

A közösségi agresszivitás szinte minden bölcsődében és óvodában megjelenik. A gyerekek egyszer az áldozat szerepébe kerülnek, máskor pedig éppen ők okoznak fájdalmat a másiknak. A kooperatív technikák a megelőzés szempontjából a lehető legjobb választások, a ténylegesen kialakult konfliktusok esetében azonban már nem hatékonyak. Mit lehet ilyenkor tenni? Mire tanítsa a szülő a gyermekét, hogy ne legyen áldozat és ő se bántson másokat? Ezeket a kérdéseket tisztázza Magyarország első önvédelmi mesekönyve.

Immáron öt éve tartok óvodásoknak önvédelmi órákat. Bátran kijelenthetem, hogy az esetek túlnyomó többségében azokat a gyerekeket hozzák hozzám, akiket bántanak az óvodában vagy a bölcsödében

- mondja Kovács Ildikó önvédelmi szakértő. Hozzáteszi: 3-4 alkalom után már a gyerekek határozottan tudják jelezni a határaikat.

Önvédelmi technikák a legkisebbeknek

Természetesen a szülői beszélgetések, a szülői, illetve pedagógusi segítség ezekben a helyzetekben nagyon fontos. Magyarország első önvédelmi mesekönyve és a hozzá tartozó kirakó remek eszköz lehet mind a gyermekek, mind pedig a szülők, illetve az óvodapedagógusok, kisgyermeknevelők számára, hogy a helyzeteket megbeszéljék, feldolgozzák.

A gyerekek a leggyakrabban hogyan bántják egymást? Civakodnak, meghúzzák egymás haját, egy-egy játékért akár még arra is képesek, hogy a falhoz szorítsák a társukat. Aztán ott van a vicceskedésnek szánt, ám annál veszélyesebb táskavisszahúzás, de a kicsiknél nem egyszer fordulnak elő dühkitörések, amelyek rombolásban, rugdosásban, sőt, akár harapásban is megnyilvánulhatnak

- magyarázza a szakértő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. június 10. 17:11
A napilap tettleges becsületsértésre hivatkozva feljelentést tesz a történtek miatt.
Összkép  |  2023. június 10. 16:48
Milyen egy magyar film indiai újragondolása? A Liza, a rókatündér indiai környezetben kevésbé réved...
Kasza Elliott-tal  |  2023. június 10. 07:00
Június elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket gy...
Holdblog  |  2023. június 10. 06:59
Május 30-án az Nvidia belépett a legnagyobb vállalatok között is igen exkluzívnak számító klubba, mi...
Így szerezheted meg az első 100 vevőd

Egy új vállalkozás indítása vagy egy új termék bevezetése mindig izgalmas, de ugyanakkor kihívásokkal teli időszakot jelent az üzleti életben.

Egyre nehezebb a magyar befektetők dolga: újabb dologra kell most nagyon figyelni

Nincs egyszerű dolguk azoknak a vállalatoknak, amelyek közösségi finanszírozási platformon keresztül szeretnének értékpapírt kibocsátani.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 11. vasárnap
Barnabás
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. június 10. 19:16