17 °C Budapest

Középkori világjárvány szedi újra áldozatait Európában: magyarok is veszélyben

2018. október 28. 13:00

A kanyaró a középkortól kezdve rengeteg embert ölt meg világszerte, az 1960-80-as évektől azonban a betegség, az ellene létrehozott védőoltás hatására kezdett visszaszorulni a fejlett világban. Manapság azonban Európának újra meg kell küzdenie a rég legyőzöttnek hitt kórral. Magyarország szerencsére jól áll a harcban, de azért hazánkban is majd 50 megbetegedést regisztráltak 2018. január-augusztus között. Közvetlen szomszédjainknál azonban óriási a baj, Szerbiában és Ukrajnában például bődületesen sok a megbetegedés.

A WHO friss jelentése szerint ebben az évben eddig 41 000 kanyarós megbetegedést regisztráltak Európában, amiből 40 eset végződött haláll. Az adatokat elnézve a legijesztőbb azonban az, hogy az elmúlt évtized során még csak közel sem volt olyan 12 hónapos időszak, mely során ilyen óriási mértékű lett volna a megbetegedések száma. Ami pedig még ennél is aggasztóbb, hogy a fejlett világban a 1960-as évektől már elérhető az a védőoltás, aminek hatására Európában például 1980 és 2005 között 23-adára csökkent a jelentett kanyarós megbetegedések száma. Napjainkban azonban évről évre növekszik...

A betegség sajnálatos módon Magyarország is jelen van, bár szerencsénkre európai viszonylatban elég jól állunk, ugyanis hazánkban "csupán" 1-49 közé tehető a regisztrál megbetegedések száma 2018 január és augusztus között. Közvetlen szomszédjainkról ugyanakkor már nem mondható el ugyanez.

A legrosszabb helyzetben Szerbia és Ukrajna van, a két országban ugyanis ezernél több regisztrált megbetegedés történt január és augusztus között, míg Romániában 500-999 közé tehető a jelentett esetek száma. Szlovákia a WHO skáláján középen helyezkedik el, északi szomszédunknál 100-499 közé tehető a megbetegedések száma, míg Ausztriában 50-99 közé. A magyar adathoz hasonló alacsony számokat csak Szlovéniában és Horvátországban mért az Egészségügyi Világszervezet. 

A gazdagok is szenvednek

Az elkeserítő számok mögött részben a rutin jellegű védőoltások elmaradás okolható, ami Európában különösen egyes társadalmi peremcsoportokat érint

- mondta el Jakab Zsuzsanna, a WHO európai regionális igazgatója. Emellett azonban nem elhanyagolható az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendő (főleg gazdagabb, nyugat-európai országokban) oltásellenesség. Így lehet például az, hogy olyan fejlett országoknak is, mint az Egyesült Királyság, Írország vagy Franciaország is szembe kell nézniük a rég legyőzöttnek tekintett betegség modernkori felbukkanásával.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm