13 °C Budapest

1500 biztosítási ügynök tűnt el hazánkból: ez áll a háttérben

2018. június 19. 18:00

Közel 1500 közvetítő (főleg többes ügynök) tűnt el tavaly a magyar biztosítási piacról, de összességében pozitív az etikus életbiztosítási szabályozás egyenlege - hangzott el a Magyar Nemzeti Bank mai sajtóeseményén. Bemutatták a felügyelet éves Biztosítási, pénztári és tőkepiaci kockázati jelentését, amelyből kiderült: a követeléskezelők jelentik ma a pénzügyi vállalkozási szektor motorját. Egyes pénztári szereplőknek a cafeteriaváltozások jelentik a legnagyobb kihívást.

Biztosítási szektor: nem ártott az etikus koncepció, de...

2017-ben tovább gyorsult a biztosítási piac díjbevételének növekedése, történelmi csúcsot elérve (fióktelepekkel együtt) meghaladta a 1000 milliárd forintot. Bár a válság előtt már 3% felett is járt a szektor penetrációja (díjbevétel/GDP), ma még mindig 3% alatt van. A jövedelmezőség elérte a válság előtti szintet a szektorban, a tőkefeltöltöttség pedig stabil, átlagosan 150% feletti. A biztosítói befektetések jó részét az állampapírok és más kockázatkerülő eszközök teszik ki. A díjbevétel-bővülés legfontosabb motorja a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) díjbevétel-növekedése volt tavaly, a casco és a lakossági vagyonbiztosítások területén nem történt áttörés.

Az etikus életbiztosítási koncepció csökkentette az eladott termékek számát, és közel 1500 biztosításközvetítő tűnt el a piacról (jórészt többes ügynökök), nőtt viszont az átlagdíj, így a piaci díjbevételeket nem vetette vissza a szabályozás. Sőt, növekedett az életbiztosítási piac díjbevétele, így az egyenleget pozitívnak tekinti az MNB. A kgfb-piac jövedelmezőségére sem lehet panasz: 93% körüli kombinált mutatóval enyhe nyereséget termel az üzletág. A biztosítási szektor fő kockázatait az EU-s szabályok első félévben megtörtént bevezetése, (január: PRIIPS, február: KIIDS, május: GDPR) valamint a digitális transzformáció jelentik - ismertette Nagy Koppány, az MNB igazgatója. A Portfolio kérdésére elmondta: az etikus koncepció nyomás gyakorol az életbiztosítási üzletág eredményességére, a negatív hatást 5-10 év alatt nőheti ki a piac.

Pénztárak: kihívás a cafeteriaváltozások miatt

A cafeteriaváltozások miatt kevesebben választották cafeteriaszolgáltatásként a nyugdíjpénztárakat és az egészségpénztárakat tavaly, egyfajta közlekedőedény-hatásként viszont megnőtt az egyéni befizetések száma és aránya, így tavaly 100 milliárd fölötti történelmi csúcsot ért el a befizetések összege. A befektetések csaknem 60%-a állampapírban van, de nőtt a kockázatvállalás, és a európai összehasonlításban is magas szintre nőtt a közvetetett befektetések aránya. A nyugdíjpénztári termékek továbbra is jó költséghatékonyságúak.

A cafeteriaváltozások és az alacsony hozamkörnyezet miatti csökkent költségelvonások nyomán az egészség- és önsegélyező pénztárak jövedelmezősége negatívba fordult, konszolidáció és koncentrálódás indult a piacon. Mindezt az MNB szorosan nyomon követi - mondta el Nagy Koppány.

Pénzügyi vállalkozások: növekvő követeléskezelés, csökkenő hitelállomány

220 pénzügyi vállalkozást tart nyilván az MNB, ezek igencsak heterogének méret és tevékenységi kör alapján is. A pénzügyi vállalkozások körében 10%-kal nőtt a kizárólag követeléskezeléssel foglalkozó intézmények száma, ezek jelenik ma a pénzügyi vállalkozások szektorán belül a növekedés motorját. Erős a koncentráció: 5 pénzügyi vállalkozás ért el 1 milliárd forint feletti mérleg szerinti eredményt, és ők adták a profit 80%-át.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A hitelállomány csökken a pénzügyi vállalkozásoknál (főleg a refinanszírozási lehetőségek korábbi szűkülése és a korábban felépített állományok kifutása miatt), az egyéb tevékenységeknél viszont mérsékelt állománynövekedés tapasztalható. Az adózás előtti eredmény a work-out tevékenység esetében kiugró, jelentős része egy intézményhez kötött. A pénzügyi vállalkozások közé tartozó lízingcégek állományának jó részét a vállalkozási ügyfélállományok teszik ki, a piac koncentráltnak tekinthető - ismertette Freisleben Vilmos, a jegybank igazgatója.

(Portfolio)

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem