28 °C Budapest
Brutális baleset az autópályán: évszázadokig fizetheti a magyar autós a kárt

Brutális baleset az autópályán: évszázadokig fizetheti a magyar autós a kárt

2017. november 23. 11:30

Sokan felesleges kiadásnak tartják a kötelező biztosítást, mondván, ők még sosem okoztak balesetet. Abba azonban a legtöbben nem gondolnak bele, hogy mennyibe kerülne számukra a kárrendezés, ha esetleg mégis megtörténne a baj. Annak igyekeztünk utánajárni, hogy melyek voltak az utóbbi időszak legnagyobb olyan kárkifizetései, melyek közúti autóbalesetekből származtak.

Sok ember csupán "felesleges lehúzásnak" éli meg a kötelező biztosítást, mondván, ő még sosem okozott balesetet. Ezek a morgolódások csak felerősödnek, amikor az emberek azt tapasztalják, hogy kötelezőjük díja (időnként jelentősen) emelkedik az egy évvel korábbihoz képest.

Az persze változó, hogy ki mekkora összeget kénytelen fizetni a kötelezőjére. A magyar személygépkocsi-tulajdonosok többsége évi 30-40 ezer forintot fizet, de ha valaki rövid időn belül több balesetet is okozott, akkor bőven 100 ezer forint felett lehet a biztosítási díja.

Abba viszont nem szoktunk belegondolni, hogy mégis mennyit kellene fizetnünk akkor, ha esetleg mi vagyunk az okozói egy jelentősebb káreseménynek. Hogy erről pontosabb képet kapjunk, megkérdeztünk több biztosítót is, hogy milyen, jelentősebb összegű kárkifizetéseik voltak az utóbbi időszakban.

Melyek a legsúlyosabb balesetek?

Egyáltalán nem meglepő, hogy a külföldön történt balesetek sok esetben nagyobb kárkifizetéssel végződnek, mint a hazaiak, hiszen az emberek általában drágább autókkal járnak, illetve a munkadíjak is magasabbak. Vereczki Andrástól, az Uniqa Biztosító Lakossági biztosítások és kárrendezési terület vezetőjétől megtudtuk, hogy egy külföldön okozott kár az éves biztosítási díj akár több százszorosa is lehet. Azt is elárulta nekünk, hogy a káresemények zöme a hazai utakon történik, de egyre több az olyan káresemény, amikor egy magyarországi szerződő külföldön okoz balesetet.

A kárkifizetés összegének nagysága szempontjából ugyanakkor nem a baleset helyszíne az egyetlen fontos tényező.

A nagy összegű károk zömét tehergépjárművek okozzák. Ilyenkor a nagy sebesség és a nagy tömeg miatt nagyobb az okozott kárösszeg. A károk nagyságát alapvetően befolyásolja, hogy személyi sérülés történt-e a baleseti szituáció során

 - mondta el Almássy Gabriella, az Union Biztosító nem-életbiztosításokért felelős igazgatósági tagja.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Természetesen személyi sérülés nélkül is lehet nagy kárt okozni."... A tárgyi károk is tetemesebbek lehetnek, például ha a baleset folytán természetkárosítás következik be, annak következtében üzemanyag vagy rakomány ömlik az útra, vagy amikor szalagkorláttal, esetleg híddal történik az ütközés" - tudtuk meg az Allianz Hungária Biztosító válaszából.

Mennyi az annyi?

A biztosítási titok miatt csupán általános adatokat tudhattunk meg a biztosítóktól a legnagyobb kárkifizetésekkel kapcsolatban. Ugyanakkor a lényeget megtudtuk: egy-egy nagyobb baleset több tíz-, akár százmillió forintos kárkifizetést is vonhat maga után. Az elküldött példák közül valóban többségben voltak a nyugat-európai esetek, de nem kizárólagosak: magyarországi, de romániai balesetek is jártak hatalmas kárkifizetésekkel.

Néhány példa:

  • 2016. decemberében buszbaleset történt az M3-as úton. A balesetben sokan megsérültek, többen meg is haltak. A várható kárkifizetés 245 millió forint - Aegon Biztosító.
  • Szintén az Aegon kgfb-s ügyfele okozott balesetet Olaszországban még 2008-ban, aki egy vétlen motorkerékpárossal ütközött. Az eddigi kárkifizetés 177 millió forint.
  • Ugyancsak Olaszországban okozott balesetet a K&H Biztosító egy ügyfele, a fenti esethez hasonlóan egy motorossal ütközött a magyar kgfb-s. A kárkifizetés meghaladta a 150 millió forintot.
  • Nem csak Nyugat-Európában okozhatunk jelentős károkat: szintén a K&H ügyfele gázolt halálra egy gyalogost Romániában. Az elhunyt hozzátartozói utóbb benyújtották a kárigényüket, az ügy végül 80 millió forint kifizetéssel zárult.
  • Végezetül egy Uniqás eset: egy magyar kisteherautó nekiütközött egy lakóháznak Nagy-Britanniában. A leírás alapján személyi sérülés nem történt, mégis 35 millió forintos kár keletkezett. Ugyanakkor a jármű éves biztosítási díja alig haladta meg a 48 ezer forintot. Ez azt jelenti, hogy a kárkifizetés összege az éves biztosítási díj 729-szerese volt.
Lecserélnéd az autódat, de épp nincs elég pénzed?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban ezúttal 1,5 millió forintos hitelösszeget, és 7 éves futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót az MKB Bank nyújtja (THM 11,43%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank ajánlata (THM 11,73%) sem. Emellett érdemes még megemlíteni az Erste Bank, és a Budapest Bank személyi kölcsön konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. június 25. 12:12
Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) e...
MEDIA1  |  2022. június 25. 08:54
Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere szerint a sajtószabadság kerületi elesését jelentené, h...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?