16 °C Budapest
Brutális baleset az autópályán: évszázadokig fizetheti a magyar autós a kárt

Brutális baleset az autópályán: évszázadokig fizetheti a magyar autós a kárt

2017. november 23. 11:30

Sokan felesleges kiadásnak tartják a kötelező biztosítást, mondván, ők még sosem okoztak balesetet. Abba azonban a legtöbben nem gondolnak bele, hogy mennyibe kerülne számukra a kárrendezés, ha esetleg mégis megtörténne a baj. Annak igyekeztünk utánajárni, hogy melyek voltak az utóbbi időszak legnagyobb olyan kárkifizetései, melyek közúti autóbalesetekből származtak.

Sok ember csupán "felesleges lehúzásnak" éli meg a kötelező biztosítást, mondván, ő még sosem okozott balesetet. Ezek a morgolódások csak felerősödnek, amikor az emberek azt tapasztalják, hogy kötelezőjük díja (időnként jelentősen) emelkedik az egy évvel korábbihoz képest.

Az persze változó, hogy ki mekkora összeget kénytelen fizetni a kötelezőjére. A magyar személygépkocsi-tulajdonosok többsége évi 30-40 ezer forintot fizet, de ha valaki rövid időn belül több balesetet is okozott, akkor bőven 100 ezer forint felett lehet a biztosítási díja.

Abba viszont nem szoktunk belegondolni, hogy mégis mennyit kellene fizetnünk akkor, ha esetleg mi vagyunk az okozói egy jelentősebb káreseménynek. Hogy erről pontosabb képet kapjunk, megkérdeztünk több biztosítót is, hogy milyen, jelentősebb összegű kárkifizetéseik voltak az utóbbi időszakban.

Melyek a legsúlyosabb balesetek?

Egyáltalán nem meglepő, hogy a külföldön történt balesetek sok esetben nagyobb kárkifizetéssel végződnek, mint a hazaiak, hiszen az emberek általában drágább autókkal járnak, illetve a munkadíjak is magasabbak. Vereczki Andrástól, az Uniqa Biztosító Lakossági biztosítások és kárrendezési terület vezetőjétől megtudtuk, hogy egy külföldön okozott kár az éves biztosítási díj akár több százszorosa is lehet. Azt is elárulta nekünk, hogy a káresemények zöme a hazai utakon történik, de egyre több az olyan káresemény, amikor egy magyarországi szerződő külföldön okoz balesetet.

A kárkifizetés összegének nagysága szempontjából ugyanakkor nem a baleset helyszíne az egyetlen fontos tényező.

A nagy összegű károk zömét tehergépjárművek okozzák. Ilyenkor a nagy sebesség és a nagy tömeg miatt nagyobb az okozott kárösszeg. A károk nagyságát alapvetően befolyásolja, hogy személyi sérülés történt-e a baleseti szituáció során

 - mondta el Almássy Gabriella, az Union Biztosító nem-életbiztosításokért felelős igazgatósági tagja.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Természetesen személyi sérülés nélkül is lehet nagy kárt okozni."... A tárgyi károk is tetemesebbek lehetnek, például ha a baleset folytán természetkárosítás következik be, annak következtében üzemanyag vagy rakomány ömlik az útra, vagy amikor szalagkorláttal, esetleg híddal történik az ütközés" - tudtuk meg az Allianz Hungária Biztosító válaszából.

Mennyi az annyi?

A biztosítási titok miatt csupán általános adatokat tudhattunk meg a biztosítóktól a legnagyobb kárkifizetésekkel kapcsolatban. Ugyanakkor a lényeget megtudtuk: egy-egy nagyobb baleset több tíz-, akár százmillió forintos kárkifizetést is vonhat maga után. Az elküldött példák közül valóban többségben voltak a nyugat-európai esetek, de nem kizárólagosak: magyarországi, de romániai balesetek is jártak hatalmas kárkifizetésekkel.

Néhány példa:

  • 2016. decemberében buszbaleset történt az M3-as úton. A balesetben sokan megsérültek, többen meg is haltak. A várható kárkifizetés 245 millió forint - Aegon Biztosító.
  • Szintén az Aegon kgfb-s ügyfele okozott balesetet Olaszországban még 2008-ban, aki egy vétlen motorkerékpárossal ütközött. Az eddigi kárkifizetés 177 millió forint.
  • Ugyancsak Olaszországban okozott balesetet a K&H Biztosító egy ügyfele, a fenti esethez hasonlóan egy motorossal ütközött a magyar kgfb-s. A kárkifizetés meghaladta a 150 millió forintot.
  • Nem csak Nyugat-Európában okozhatunk jelentős károkat: szintén a K&H ügyfele gázolt halálra egy gyalogost Romániában. Az elhunyt hozzátartozói utóbb benyújtották a kárigényüket, az ügy végül 80 millió forint kifizetéssel zárult.
  • Végezetül egy Uniqás eset: egy magyar kisteherautó nekiütközött egy lakóháznak Nagy-Britanniában. A leírás alapján személyi sérülés nem történt, mégis 35 millió forintos kár keletkezett. Ugyanakkor a jármű éves biztosítási díja alig haladta meg a 48 ezer forintot. Ez azt jelenti, hogy a kárkifizetés összege az éves biztosítási díj 729-szerese volt.
Lecserélnéd az autódat, de épp nincs elég pénzed?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban ezúttal 1,5 millió forintos hitelösszeget, és 7 éves futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót az MKB Bank nyújtja (THM 11,43%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank ajánlata (THM 11,73%) sem. Emellett érdemes még megemlíteni az Erste Bank, és a Budapest Bank személyi kölcsön konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

NEKED AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?