15 °C Budapest
Alig van megtakarítása a magyaroknak: mi lesz, ha kirúgják őket?

Alig van megtakarítása a magyaroknak: mi lesz, ha kirúgják őket?

2016. szeptember 27. 20:05

A magyarok többsége szerint ugyan több havi megtakarításra van szükség, azonban ezért csak kevesen tesznek. Annak ellenére nem takarékoskodunk, hogy sokan voltak már hosszabb-rövidebb ideig munkanélküliek.

A magyarok négyötöde szerint a váratlan helyzetek miatt mindenképpen szükség van néhány hónapnyi tartalékra, de csak valamivel több mint egyharmaduk gondolja úgy, hogy rendelkezik is ehhez szükséges megtakarítással, derül ki a BNP Paribas Cardif biztosító legfrissebb felméréséből. A túlnyomó többség legfeljebb félévig lenne képes fedezni a megélhetési költségeit hitel felvétele nélkül, és baj esetén leginkább a szórakozáson és a ruházkodási cikkeken spórolna.

A BNP Paribas Cardif legfrissebb kutatása szerint a megkérdezettek több mint egyharmada (36 százalék) volt már legalább egyszer munkanélküli az élete során. Bár többségüknél (57 százalék) ez csak egyszer fordult elő, 16 százalékuk ugyanakkor három, vagy több alkalommal is volt már munkanélküli. Az álláskeresés átlagos időtartama ugyanakkor legtöbbször meghaladta a két hónapot: 51 százalékuk több mint 60 napig volt állástalan, mindössze egynegyedük (24 százalék) talált új munkát két hónapon belül.

Az aktív munkavállalók csaknem négyötöde (78 százalék) nagyon fontosnak tartja, hogy munkanélküliség esetén rendelkezzen néhány hónapnyi tartalékkal, ugyanakkor jelenleg csak valamivel több mint egyharmaduk (39 százalék) tudja előteremteni ennek feltételeit. Azonban 38 százalékuk inkább nem, illetve egyáltalán nem tud mihez nyúlni baj esetén.

A femérésből az is kiderül, hogy a munkahely elvesztése esetén a háztartások 61 százaléka legfeljebb félévig lenne képes fedezni az érintettek megélhetési költségeit hitel felvétele nélkül és mindössze 16 százalékuk rendelkezik több mint 9 hónapnyi pénzügyi tartalékkal. Ugyanez az arány táppénz esetén már 51, illetve 25 százalékra módosul a válaszadók körében.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A munkavállalók munkanélküliség esetén leginkább a szórakozás, a ruházkodás, a személyi kiadások és luxus cikkeken spórolnának. A munkanélküliséget már megtapasztalt válaszadók 53 százaléka a szórakozáson, 51 százaléka a ruházkodáson, 34 százaléka a különböző élvezeti, 47 százalékuk a kozmetikai cikkeken, 32 százalékuk pedig tankolási, ill. tömegközlekedési tételeken spórolt.

Ami a háztartások fogyasztásának szerkezetét illeti, kiderült, hogy általában a rezsi 23 százalékot tesz ki, és amennyiben táppénz vagy munkanélküliség esetén takarékoskodni kell, a megkérdezettek 13 százaléka csökkenti rezsiköltségeit, illetve szünetelteti azok befizetését.

NEKED AJÁNLJUK
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?