12 °C Budapest

Mire elég az ingyenes állami biztosítás? Itt vannak a számok

Pénzcentrum
2014. június 13. 13:05

A jövő héten beköszöntő nyári szünidő nem csupán a nagyobb szabadságot és felhőtlen kikapcsolódást hozza el a gyermekek és fiatalok számára, de ez az időszak egyúttal fokozottabb balesetveszélynek is kiteszi őket. Az állam immár tizenegy éve ingyenes balesetbiztosítást nyújt a 3 és 18 év közötti gyermekeknek, ám a térítés eleve alacsony összege a bevezetés óta változatlan szinten áll. A szülőknek érdemes tehát kiegészítő biztosításban is gondolkodniuk. Az ő döntésükben segíthetnek a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) a Pénzcentrum.hu-hoz eljuttatott információi a gyermekeket célzó balesetbiztosításokról.

Az óvodák és iskolák falain kívül, táborokban, vízparton megnő a gyermekeket körülvevő balesetforrások száma. Ebben az időszakban jóval több gyermek ül kerékpárra vagy pattan görkorcsolyára, gördeszkára vagy rollerre. Sok szülő nem tudja megoldani gyermeke folyamatos felügyeletét, ez is az oka annak, hogy az évente közel másfélezer sérüléses közlekedési balesetet szenvedő tizennégy év alatti gyermekkel a nyári szünetben történik meg a baj. A balesetek többsége azonban előrelátással, megfelelő intézkedésekkel megelőzhető. Ennek ellenére a szülőknek a szünidő kapcsán célszerű azt is átgondolniuk, hogy egy mégis bekövetkező balesetnek legalább az anyagi vonzatait hogyan kompenzálhatja egy vagy több biztosítás.

Mire elég az ingyenes állami gondoskodás?

Az Általános Gyermek- és Ifjúsági Balesetbiztosításnak nevezett konstrukció alanyi jogon jár a több mint másfélmillió, felnőttkorba nem lépett tanuló számára. Díjmentessége mellett előnye, hogy a biztosító nemcsak akkor fizet, ha a gyermekkel az óvodában vagy az iskolában történik baleset, hanem egész évben, bel- és külföldön szerzett sérülésekre egyaránt térít. Általános tapasztalat ugyanakkor, hogy erről a biztosításról a szülők viszonylag kevés hányada tud, ami a kárkifizetések alacsony összegében (összesen évente alig több mint 80 millió forint) is tetten érhető.

Ez egy alapbiztosítás. Csonttörés esetén 3 ezer forint, míg baleseti halál esetén 200 ezer forint a kifizethető biztosítási összeg. Emellett balesetből eredő maradandó károsodás esetén - a károsodás mértékétől függően - 3 ezertől 300 ezer forintig terjed a kifizethető összeg. Sem egyéb, hosszabb távú következményekkel nem járó balesetre, sem a kapcsolódó kórházi költségekre nem nyújt fedezetet ez a biztosítás. Emiatt semmiképpen nem szabad úgy kezelni ezt a védelmet, ami például egy külföldi utazás esetén kiválthatná az utasbiztosítást.

A balesetek járulékos költségei csak kiegészítő biztosításokkal fedezhetők

Ha egy szülő úgy érzi, hogy a legnagyobb körültekintés mellett is előforduló kisebb-nagyobb balesetekre, illetve a gyógyulás esetenkénti magasabb költségeire is biztosítást szeretne kötni, a piacon számos, az ingyenes alapbiztosítást kiegészítő lehetőség közül válogathat. Célszerű a választás előtt áttekinteni a meglévő biztosításokat is, mivel ilyen jellegű fedezetet több élet-, illetve lakásbiztosítás is kínál kiegészítő szolgáltatásként.

A gyerekeknek szóló kiegészítő balesetbiztosítások egy része egyénileg köthető, másik részük olyan csoportos tanuló-balesetbiztosítás, amelyet az oktatási intézmény köt a biztosítóval (ilyenkor általában a szülő téríti az iskolának a gyermekére eső díjat, de akad példa az iskola általi finanszírozásra is). Utóbbira jelentenek példát azok a kifejezetten táborozásokhoz kapcsolódó biztosítási csomagok is, melyeknek díja a tábor jellegétől és a táborozás időtartamától függően változik. A választható módozatok skálája széles, az éves díjak összege - a kockázatviselés köre és a biztosítási összeg függvényében - ötszáztól egészen több tízezer forintig terjedhet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kínálatban olyan szolgáltatásokat is fellelhetünk, amelyek kifejezetten a gyermekekre jellemző balesetekre igyekszik hangsúlyozottan védelmet nyújtani (ilyenek a kullancscsípés következményei, mérgezések, égési sérülések, illetve fizikai támadás, maradó fogak törése, stb). A kórházi ápoláshoz kapcsolódó költségek közül egyes módozatok a kísérő kórházban tartózkodásával járó költségekre is térítést biztosítanak. Általános az assistance szolgáltatás, és van olyan biztosító, amelyik telefonos gyermekorvosi vagy pszichológusi tanácsadást is működtet, sőt, immár olyan konstrukció is létezik, amely huzamosabb ápolás esetén a gyermek mellé fogadott magántanár díját is megtéríti. Fontos tudni, hogy az alapbiztosításhoz hasonlóan a kiegészítő biztosítások is a teljes évre, tehát nem csupán a tanítási időszakra, hanem a szünidőre is kiterjednek, illetve nem csupán az iskolában, hanem a másutt bekövetkező balesetekre is vonatkoznak. 

 

NEKED AJÁNLJUK
Márciusban biztosítsa otthonát MFO-val!

Hazánkban megközelítőleg 4 millió lakott ingatlanon van biztosítás, ami azt jelenti, hogy minden negyedik háztartás védtelen az elemi károk, a tűzesetek vagy épp a betörés...

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm