Friss hírek a banki robbantásról! Hol tart most a nyomozás?

Pénzcentrum
2014. február 11. 05:37

Szinte napra pontosan egy hónapja annak, hogy ismeretlenek felrobbantottak két bankfiókot Budapest XIII. kerületében. A január 13-án történt robbanás szó szerint és átvitt értelemben is nagy visszhangot váltott ki, napokig, hetekig erről beszélt az ország. A Pénzcentrum.hu mutatja, mit tudunk most.

Január 13-án, hétfőn reggel egy Budapest XIII., Lehel úti CIB Bank (és kisebb részben a szomszédos Budapest Bank) utcafronti bejárati oldalának egy része 4 óra 18 perc körüli időben kirobbant. Személyi sérülés nem történt. A környéken lakók hatalmas robajra ébredtek, a robbanás hangja több kerülettel arrébb is hallatszott: sokan mennydörgésszerű hangot hallottak, megszólalt több riasztó, néhány perccel később pedig rendőr-és tűzoltóautók hangja verte fel a hajnali csendet. Az üvegszilánkokat a robbanás ereje a Lehel utca másik oldaláig, mintegy nyolcvan méterre repítette, még délelőtt is üvegszilánkok borították az úttestet.

Képek a feltételezett robbantóról Fotó: police.hu


A rendőrség tájékoztatása szerint a robbanást ismeretlen szerkezetű és ismeretlen típusú robbanóanyag okozta, a bűncselekmény nem emberi élet kioltására vagy személyi sérülés okozására irányult, személyi sérülés nem történt. A bűncselekménnyel összefüggésben a rendőrség keresi azt az ismeretlent, aki a helyszínről egy cross enduro jellegű, tarka színű, forgalmi rendszám nélküli, 150-170 cm3-es, robogónál nagyobb méretű motorkerékpárral elhajtott. Lapinformációk szerint az ismeretlen a robbanás előtt figyelmeztette a környéken éjszakázó hajléktalanokat, hogy menjenek távolabb. Komoly bombafenyegetést korábban nem kaptak a bankok, az elkövetés pedig arra utal, hogy a robbantó nem akarta, hogy bárki megsérüljön.

Veszély! Támadják az okostelefonokat Magyarországon is - KATTINTS!

Hol tart most az ügy?

A Pénzcentrum.hu megkereste az Országos Rendőr-főkapitányságot (ORFK) - arra voltunk kíváncsiak, hol tart most a nyomozás. Mint megtudtuk, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda robbanóanyaggal vagy robbantószerrel visszaélés bűntett és közveszély okozása bűntett elkövetésének gyanúja miatt folytatja az eljárást, jelenleg ismeretlen tettes ellen. A rendőrséghez 582 bejelentés érkezett az esettel kapcsolatban - a nyomravezetői díj bruttó 10 millió forint.

A munkát még mindig a korábbi közlésekben említett 135 fős nyomozócsoport végzi. A rendőrség korábbi hivatalos tájékoztatásai azt tartalmazták, hogy a bűncselekmény nem emberi élet kioltására és/vagy személyi sérülés okozására irányult, végrehajtása során személyi sérülés nem történt.

Fotó: poice.hu


Arra is kíváncsiak voltunk, hogy lehet-e már tudni az indítékot, azazénzszerzésre irányult a robbantás, vagy más lehetett az elkövető célja? Az ORFK válaszából kiderül, hogy egy nyomozás során a legvalószínűbb/legerősebb ok kijelentése a megalapozott gyanú megfogalmazásakor indokolt, az eljárás azonban jelenleg ismeretlen tettes ellen folyik robbanóanyaggal vagy robbantószerrel visszaélés bűntett és közveszély okozása bűntett elkövetésének gyanúja miatt. A nyomozócsoport jelenleg hat olyan fő verziót vizsgál, amelynek egyike a pénzszerzés. Az biztos, hogy a robbantó nem vitt magával pénzt, vagy bármi mást a bankfiókból.

Így lopják az áramot Magyarországon 2014-ben - KATTINTS!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Összefüggés lehet

Tíz lőfegyvert és 1 200 lőszert találtak múlt hétfőn egy budapesti XIII. kerületi lakópark egyik teremgarázsában egy autóban - jelentette be sajtótájékoztatón Bucsek Gábor, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) igazgatója pénteken. A rendőr dandártábornok hozzátette: a lehel utcai pénzintézeti robbantás miatt felállt speciális nyomozócsoporthoz beérkező 582 hívás egyikének eredményeként jutottak el a helyszínre, ahol bár találtak egy motort, de az nem egyezik a bűncselekményhez használttal.

Az autó csomagtartójában talált fegyverekkel és lőszerekkel kapcsolatban szerdán és csütörtökön a Terrorelhárítási Központ segítségével egy 36 és egy 34 éves férfit fogtak el.

Fotó: police.hu

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. augusztus 10. 20:59
Rendszeresen beszélek emberekkel, akik vállalkozni szeretnének, mert vagy túl keveset keresnek, vagy...
MEDIA1  |  2022. augusztus 10. 17:17
Az ATV és az M1 Híradó nevében elkészült fiktív riportokban népszersítenek szélhámosok egy szerencse...
Holdblog  |  2022. augusztus 10. 14:34
Milyen a kínaiak élete? Esznek és dolgoznak. Ezt már oly sokan kérdezték tlem, és én mindig ezt vála...
Kasza Elliott-tal  |  2022. augusztus 9. 23:20
Most nem céget elemzek, hanem elmondom, engem hogyan érint az, hogy az Erste benyeli a Random Capita...
Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc
32. hét
Augusztus 10.
Lusta nap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?