12 °C Budapest

Friss hírek a banki robbantásról! Hol tart most a nyomozás?

Pénzcentrum
2014. február 11. 05:37

Szinte napra pontosan egy hónapja annak, hogy ismeretlenek felrobbantottak két bankfiókot Budapest XIII. kerületében. A január 13-án történt robbanás szó szerint és átvitt értelemben is nagy visszhangot váltott ki, napokig, hetekig erről beszélt az ország. A Pénzcentrum.hu mutatja, mit tudunk most.

Január 13-án, hétfőn reggel egy Budapest XIII., Lehel úti CIB Bank (és kisebb részben a szomszédos Budapest Bank) utcafronti bejárati oldalának egy része 4 óra 18 perc körüli időben kirobbant. Személyi sérülés nem történt. A környéken lakók hatalmas robajra ébredtek, a robbanás hangja több kerülettel arrébb is hallatszott: sokan mennydörgésszerű hangot hallottak, megszólalt több riasztó, néhány perccel később pedig rendőr-és tűzoltóautók hangja verte fel a hajnali csendet. Az üvegszilánkokat a robbanás ereje a Lehel utca másik oldaláig, mintegy nyolcvan méterre repítette, még délelőtt is üvegszilánkok borították az úttestet.

Képek a feltételezett robbantóról Fotó: police.hu


A rendőrség tájékoztatása szerint a robbanást ismeretlen szerkezetű és ismeretlen típusú robbanóanyag okozta, a bűncselekmény nem emberi élet kioltására vagy személyi sérülés okozására irányult, személyi sérülés nem történt. A bűncselekménnyel összefüggésben a rendőrség keresi azt az ismeretlent, aki a helyszínről egy cross enduro jellegű, tarka színű, forgalmi rendszám nélküli, 150-170 cm3-es, robogónál nagyobb méretű motorkerékpárral elhajtott. Lapinformációk szerint az ismeretlen a robbanás előtt figyelmeztette a környéken éjszakázó hajléktalanokat, hogy menjenek távolabb. Komoly bombafenyegetést korábban nem kaptak a bankok, az elkövetés pedig arra utal, hogy a robbantó nem akarta, hogy bárki megsérüljön.

Veszély! Támadják az okostelefonokat Magyarországon is - KATTINTS!

Hol tart most az ügy?

A Pénzcentrum.hu megkereste az Országos Rendőr-főkapitányságot (ORFK) - arra voltunk kíváncsiak, hol tart most a nyomozás. Mint megtudtuk, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda robbanóanyaggal vagy robbantószerrel visszaélés bűntett és közveszély okozása bűntett elkövetésének gyanúja miatt folytatja az eljárást, jelenleg ismeretlen tettes ellen. A rendőrséghez 582 bejelentés érkezett az esettel kapcsolatban - a nyomravezetői díj bruttó 10 millió forint.

A munkát még mindig a korábbi közlésekben említett 135 fős nyomozócsoport végzi. A rendőrség korábbi hivatalos tájékoztatásai azt tartalmazták, hogy a bűncselekmény nem emberi élet kioltására és/vagy személyi sérülés okozására irányult, végrehajtása során személyi sérülés nem történt.

Fotó: poice.hu


Arra is kíváncsiak voltunk, hogy lehet-e már tudni az indítékot, azazénzszerzésre irányult a robbantás, vagy más lehetett az elkövető célja? Az ORFK válaszából kiderül, hogy egy nyomozás során a legvalószínűbb/legerősebb ok kijelentése a megalapozott gyanú megfogalmazásakor indokolt, az eljárás azonban jelenleg ismeretlen tettes ellen folyik robbanóanyaggal vagy robbantószerrel visszaélés bűntett és közveszély okozása bűntett elkövetésének gyanúja miatt. A nyomozócsoport jelenleg hat olyan fő verziót vizsgál, amelynek egyike a pénzszerzés. Az biztos, hogy a robbantó nem vitt magával pénzt, vagy bármi mást a bankfiókból.

Így lopják az áramot Magyarországon 2014-ben - KATTINTS!

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Összefüggés lehet

Tíz lőfegyvert és 1 200 lőszert találtak múlt hétfőn egy budapesti XIII. kerületi lakópark egyik teremgarázsában egy autóban - jelentette be sajtótájékoztatón Bucsek Gábor, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) igazgatója pénteken. A rendőr dandártábornok hozzátette: a lehel utcai pénzintézeti robbantás miatt felállt speciális nyomozócsoporthoz beérkező 582 hívás egyikének eredményeként jutottak el a helyszínre, ahol bár találtak egy motort, de az nem egyezik a bűncselekményhez használttal.

Az autó csomagtartójában talált fegyverekkel és lőszerekkel kapcsolatban szerdán és csütörtökön a Terrorelhárítási Központ segítségével egy 36 és egy 34 éves férfit fogtak el.

Fotó: police.hu

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?