1 °C Budapest

Az analóg inzulint használók ötödétől vonták meg a teljes támogatást

MTI
2013. február 4. 15:27

A terápia hatásosságának felülvizsgálata alapján az analóg inzulint használó cukorbetegek nagyjából egyötödétől vonták meg készítményük teljes támogatását.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) közölte: az analóg inzulint használó betegek kezelésének felülvizsgálatára vonatkozó szabályozást 2012-ben azért vezették be, hogy száz százalékos támogatással analóginzulin-készítményt csak azok a betegek használjanak, akiknél az a kívánt hatást el is éri.

"Nem megfelelő hatás esetén" az ilyen betegek kezelése humáninzulinnal folytatható száz százalékos támogatással, az analóg inzulinos kezelést pedig csak ötven százalékos támogatással vehetik igénybe. Az orvos és a beteg dönti el, hogy melyiket választják - írta az OEP.

Az OEP-nél rendelkezésre álló adatok szerint, a korábban analóg inzulint használó betegek mintegy húsz százalékánál változott a készítmény. Többségük humáninzulinnal folytatta a terápiát, analóg inzulint 50 százalékos támogatással csak töredékük vett igénybe - írta az OEP.

Kiemelték viszont, hogy egy év után minden beteg visszatérhet a 100 százalékban támogatott analóg inzulin készítményhez, és ismét szedheti addig, amíg a terápiás eredményei megfelelőek.

A gyógyszerek támogatási rendszerében tavaly jelent meg a "beteg-együttműködés" kifejezés, amely azt jelenti, hogy a beteg az ajánlásnak megfelelően szedi a gyógyszert, így táplálkozik és ennek megfelelő az életvitele.

A cukorbetegek és a prosztatarákban szenvedők gyógyszereinek támogatására vonatkozóan a terápia eredményességén alapuló új szabályozást egy tavaly április végén megjelent miniszteri rendelet rögzíti. A rendeletmódosítás miatt e betegeknek gyakrabban kell orvosi felülvizsgálatra járniuk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az egészségügyi államtitkárság korábban azt közölte: a pontosítások biztosítják, hogy az inzulinkezelésre szoruló betegek "a terápiás fokozatosság elve" alapján jussanak hozzá a korszerűbb, úgynevezett analóginzulin-kezeléshez. A tavaly júliusban hatályba lépett új szabályozás értelmében csak akkor lehet kiemelt támogatással felírni analóg inzulint, ha az orvos terápiás javaslatának betartása mellett a betegek elérik "a szakmai szabályok és a nemzetközi irányelvek alapján megkívánt szénhidrátanyagcsere-célértékeket". Ez alól kivételt jelenthetnek a 18 évesnél fiatalabbak és azok a súlyosabb állapotú betegek, akiknél gyakori a vércukorszint csökkenése miatti rosszullét - tették hozzá.

A Magyar Diabetes Társaság elnöke korábban azt mondta: a korszerűbb analóg inzulinos kezelést olyan betegeken alkalmazzák, akiknél a kívánt vércukorszint, illetve anyagcsereértékek más kezeléssel nem biztosíthatók. Az analóg inzulinok jóval többe kerülnek a humáninzulinnál. Ezért azoknál, akiknél egy jól felépített kezeléssel, helyes életmóddal - beleértve az étkezést és a fizikai aktivitást is - nem lehet elérni egy elfogadható anyagcsere-állapotot, indokolatlan a drága kezelés - tette hozzá az elnök, hozzátéve, hogy a társaság egyetért a módosítással.

 

Márciusban biztosítsa otthonát MFO-val!

Hazánkban megközelítőleg 4 millió lakott ingatlanon van biztosítás, ami azt jelenti, hogy minden negyedik háztartás védtelen az elemi károk, a tűzesetek vagy épp a betörés...

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 19. 00:16
Az Európai Parlament múlt héten elfogadott, az európai médiaszabadságról szóló rendelete (European M...
Bankmonitor  |  2024. március 18. 16:52
A 2024-ben elérhető állami támogatások nem titkolt célja a gyermekvállalás ösztönzése. A CSOK Pluszt...
Holdblog  |  2024. március 18. 06:18
A 2023-as év egyik fontos meglepetése a diszkont kereskedők gyenge forgalma volt. Ezt a jelenséget v...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem