Bármit ellopnak, ami gurul: hogyan érdemes védeni a biciklid?

Pénzcentrum
2012. augusztus 5. 08:02

Bármilyen biciklit ellopnak, legyen az ütött-kopott vagy teljesen új. Ennek megakadályozásáért sok mindent tehetünk, de olyan védelem nem létezik, ami megakadályozna egy igazán felkészült tolvajt - tudtuk meg a budapesti kerékpártolvajok üldözőitől. A Pénzcentrum.hu annak is utánajárt, milyen lakatot érdemes vásárolni, és azzal hova érdemes kikötni a kerékpárt. Vagy mikor éri meg biztosítást kötni, hiszen már erre is van lehetőség.

Felkavarta az állóvizet a napokban bejelentett kerékpárbiztosítás, eddig ugyanis nem volt hasonló termék. Kedvenc kétkerekünk ellopása esetén a kártalanításra eddig csak akkor volt esély, ha otthonunkból tulajdonították azt el, ekkor ugyanis több lakásbiztosítás is fizet. Ezentúl viszont az Aegondirect.hu-n akár évi 4200 forintért 50 ezer forintra biztosíthatjuk, 10 évnél nem régebben vásárolt, gyári felszereltségű kerékpárunkat.

Egyre népszerűbb a kerékpározás, a fővárosban is látványosan többen tekernek napi rendszerességgel munkahelyükre, bevásárolni. Ahogy nő az utakon lévő biciklik száma, úgy szaporodnak a lopások. Ezt megelégelve több bringás is saját kezébe vette az ügyet és saját maguk próbálják előkeríteni az eltűnt bicikliket és lefülelni a tolvajokat. A csapat tapasztalatairól kérdeztük az egyik vezetőjüket.

Bármit ellopnak


Kerékpártolvaj egy lépcsőházban
Forrás: police.hu

A csapat elmondása szerint bármilyen biciklit ellopnak. Egy láthatóan értékes, új kerékpárnak nagyobb esélye van az eltűnésre, mint egy rozzantabbnak, főleg ha nem védik megfelelően. A legtöbb tolvajnak csak az lényeg, hogy pár ezer forintért túl tudjon rajta adni a kerékpáron két sarokkal arrébb. Ha feltűnően olcsón kínálnak fel nekünk egy biciklit, mindig gyanakodjunk, hogy néhány perccel ezelőtt még egy lépcsőházban vagy két sarokkal arrébb volt lelakatolva és valaki bizony keresni fogja. A legtöbb lopás zárt helyeken, lépcsőházakban, kertekben történik. Az így eltulajdonított biciklik után több lakásbiztosítás is fizet. A legtöbb utcai lopás Budapesten, Zuglóban és az V. kerületben történik - derül ki a 607 eltűnt kerékpárt tartalmazó lopottkerekpar.hu adatbázisából.

Ha az utcán hagyjuk a biciklinket, akkor ma már csak a legdrágább lakatok jelentenek védelmet, és azok sem mindig. Semmiképpen se hagyjunk egy kerékpárt 3-4 óránál tovább őrizetlenül, mert a legkomolyabb lakatot is ki lehet nyitni ennyi idő alatt. Sodronylakatot, gerinclakatot semmiképpen se használjunk. (lásd képek) A lopottkerekpar.hu adatbázisából kiderül, hogy messze több kerékpárt lopnak el, amely sodronylakattal volt lezárva, mint ahányat úgy, hogy egyáltalán nem volt rajta lakat- hívta fel a Pénzcentrum.hu figyelmét a kerékpártolvajlás ellen küzdő csapat. Ennek az lehet oka, hogy a lezáratlan kerékpárról a tolvaj feltételezi, hogy a tulajdonosa figyeli, vagy valaki rálát, aki azonnal közbelép, ha hozzányúlnak. De persze ez nem vonatkozik lépcsőházra, pincére, ahol biztosan nincs senki.

Balra: sodronylakat Jobbra: gerinclakat

U-lakat

Abban az árkategóriában azonban, amelybe a legtöbb bringa tartozik - 80-120 ezer forint - megfelelő egy jó U-lakat. De azért jó ha tudjuk, hogy ezeket is könnyedén el lehet vágni egy erővágóval, ami félelmetes neve ellenére egy rendkívül egyszerű és olcsó kéziszerszám.

Ne csalódj a biztosításban

Ahogy látjuk, szinte lehetetlen megvédeni a kerékpárunkat. Épp ezért a biztosítás jó ötletnek tűnik, hiszen évente egy olcsóbb lakat áráért elfelejthetjük a bosszankodást. Mégsem mindenkinek éri meg biztosítást kötnie, legalábbis alaposan érdemes elolvasni a feltételeket.

Mire figyelj!

1. Az Aegondirect.hu csak a 10 évnél fiatalabb kerékpárok ellopását téríti meg biztosítási összegtől megfelelően, aminek értékét számlával kell bizonyítani.

2. Csak az alapfelszerelést biztosítják. Új nyereg vagy kerék nem számít a biztosítónak, az esetlegesen már kicserélt alkatrészeket, megbütykölt tartozékokat nem fizeti ki a biztosító. Ugyanez érvényes a különböző kiegészítőkre, mint a sisak, kesztyű, kosár stb. A gyerekülést korlátozott mértékig (biztosítási érték 5 százaléka) viszont megtérítik.


3. Nem mindegy, hogyan lakatoljuk le a kerékpárt. A legolcsóbb évi 4 200 forintért köthető biztosítás esetén egy egyszerű biciklilak már elég az Aegonnak, a nagyobb biztosítási értéknél viszont már elvárt az U-lakat, a 250 ezer forintos kárt is fedező biztosítás esetén 2 U-lakat vagy lánc és lakat kombinációja szükséges. A zárak meglétét számlákkal vagy kulccsal kell bizonyítani a biztosító felé.

4. A biztosítás nem fizet az éjszaka, naplemente után köztéren eltulajdonított bicikli után. Ugyanez igaz a 10 órán túl egyedül hagyott kerékpárokra. A szerződési feltételekben az is benne van, hogy legalább 2 lakattal (vagy U-lakat vagy lánc és lakat) kell rögzíteni a kerékpárt, amennyiben 4 órát meghaladóan marad felügyelet nélkül.

5. A legolcsóbb biztosítás esetén csak a teljes bicikli ellopása esetén fizet a biztosító, részlopás (kerék, nyereg, kormány) nem.

A biztosító közlése szerint tisztában vannak vele, hogy sok mindenkit kizárnak a jelenlegi feltételekkel. "Egy egyedi és új termékről van szó, amiről még se statisztikák, se tapasztalatok nem állnak rendelkezésre, épp ezért nehéz egy mindenki számára megfelelő ajánlatot kidolgozni" - mondta Marosvölgyi Péter, az AEGONdirekt.hu szakmai igazgatója. Aki szerint legkorábban fél év múlva kerülhet sor a biztosítás átgondolására, és akkor talán az épített, felújított városi kerékpárosokkal is tudnak szerződést kötni.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 5. 14:53
Távozik pozíciójából Nick Read, a Vodafone vezérigazgatója, miután négy év alatt 44 százalékkal csök...
Holdblog  |  2022. december 5. 13:05
Mi a közös Warren Buffett, Bill Gates, Steve Jobs, a CNN alapító Ted Turner, a Twitter-alapító Jack...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?